Archiv: 2022/2023 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

 

ČERVEN

DEN RODINY SE ŠKOLOU

Již tradiční akce, která přináší spoustu zážitků, se tentokrát konala v pátek 18. května 2018 na fotbalovém hřišti ve Zdounkách. Žáci 8. třídy si pro účastníky připravili osm soutěžních disciplín, v nichž mohli ukázat svoje znalosti, obratnost i rychlost. O získaných bodech někdy rozhodovala také troška štěstí. Pro děti byl ve spolupráci se SRP ZŠ a Sborem dobrovolných hasičů připravený také bohatý doprovodný program a občerstvení. Bubbleballs byly zárukou nevšedního sportovního klání, vyžadujícího schopnost udržet rovnováhu lépe než soupeři. Adrenalinovým lákadlem především pro starší děti a dospělé pak byl 3G trenažér, používaný při výcviku pilotů a kosmonautů. Někteří také neodolali a nechali se ozdobit originální kresbou na obličej, nebo kreativním účesem hýřícím barvami. Všichni soutěžící se ze všech sil snažili uspět a vyhrát některou z hodnotných cen, které do soutěže věnovali PILANA Saw Bodies a.s., Zborovice, SRP ZŠ Zdounky a ředitelka ZŠ Zdounky. Každý z účastníků si domů odnesl pěknou odměnu za vynaložené úsilí.

 

KVĚTEN

Praha po stopách Karla IV.

Ve středu 9. 5. 2018 zamířili žáci 8. a 9. ročníku do Prahy, aby se vydali po stopách Karla IV. Mnozí žáci byli zvědaví, co je čeká, jelikož do Prahy jeli poprvé. Již cesta vlakem byla pro mnohé velikým zážitkem, snad proto tříapůlhodinová cesta utekla velmi rychle.

Hned po příjezdu nás čekal další adrenalinový zážitek v podobě jízdy metrem. Díky tomuto dopravnímu prostředku jsme se v okamžiku přesunuli z vlakového nádraží pod areál Pražského hradu, kde naše výprava po stopách Karla IV. začala. Zkušený průvodce, pan Kočí, ihned započal velmi působivé vyprávění, díky kterému jsme byli přímo vtaženi do dávné minulosti. Vystoupali jsme po Starých zámeckých schodech k Hradu. Nechali jsme se okouzlit Zlatou uličkou, dříve zvanou Ostrostřeleckou, v níž žila stráž Rudolfa Habsburského. Později tam působili zlatníci, a proto ten dnešní název - ,,Zlatá“. Dále jsme směřovali k Daliborce, ve které byl uvězněn Dalibor z Kozojed,

o němž se traduje mnoho pověstí.  Neopomněli jsme navštívit katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha

s hroby českých panovníků, barokním náhrobkem sv. Jana Nepomuckého i největší rosetou ve střední Evropě. Z Hradu jsme sestoupali přes Malostranské náměstí, kolem Lennonovy zdi na Kampu a poté jsme směřovali na Karlův most. Někteří z nás si nezapomněli něco přát u sochy Jana Nepomuckého.

Potom jsme pokračovali k orloji na Staroměstském náměstí. Následující cesta nás zavedla k Týnskému chrámu a do části starého tržiště, která se jmenuje Ungelt. Pak nás přivítaly Prašná brána, Obecní dům a náměstí Republiky. Poslední úsek naší trasy vedl na Václavské náměstí, kde jsme se u sochy svatého Václava s Prahou rozloučili. Trasa celého putování byla velmi náročná, ušli jsme víc než 8 km. Celou cestu vlakem domů si pak všichni mezi sebou sdělovali zážitky z putování a ukazovali zakoupené upomínkové předměty.

 

BŘEZEN

Titanic ve Zdounkách

Byla to jedna z největších lodí své doby. Žáci 2. stupně nahlédli 27. března pod ruku stavitele Thomase Andrewse a prošli si loď jeho pohledem. Nahlédli do plánů Titanicu a vydali se ze své kajuty na večeři, do tělocvičny, k bazénu, do tureckých lázní nebo na kapitánský můstek. Našli by cestu ze třetí třídy na člunovou palubu a zachránili by se? Byli skutečně pasažéři uvězněni za mřížemi, nebo měli cestu volnou? Na spoustu otázek, v téměř dvouhodinovém vyprávění o stavbě, plavbě a potopení lodi a několika pasažérech, odpovídala Bc. Dana Šimková, kterou pro nás pozvala na besedu paní Zrnová, zdounecká knihovnice. Už se těšíme na další spolupráci s místní knihovnou.

Představení Divadelní učebnice

Humor a způsob komunikace s publikem jsou hlavní předností Divadélka pro školy z Hradce Králové. Dvojice herců mistrně dokázala 6. března vtáhnout do děje známých českých divadelních her žáky 2. stupně ZŠ. Představení Divadelní učebnice volně navázalo na velmi úspěšný titul Divadelní cestopis aneb Evropou od renesance po realismus, který se během dvou let dočkal více než pěti set repríz. Mohli jsme zhlédnout soubor ukázek z několika divadelních her významných autorů, tentokráte mapující období od vzniku samostatného Československa až po současnost. Prvorepublikovou atmosféru jsme si připomněli úryvkem ze hry Don Juan & comp, které mělo ve svém repertoáru Osvobozené divadlo. Předválečnou dramatickou atmosféru vystihl dialog z divadelního zpracování románu Karla Čapka Válka s mloky. Pro období nesvobody na české divadelní scéně v padesátých a šedesátých letech 20. století měla zásadní význam tzv. divadla malých forem, v našem výčtu proto nemůže chybět ani ukázka pražského divadla Semafor. Sedmdesátá léta zastoupil legendární muzikál brněnského divadla Husa na provázku Balada pro Banditu. Účinkující požádali o hereckou spolupráci i dívku z publika. Jana skvěle spolupracovala a nezkazila legraci. Divadelní učebnice vrcholila ukázkou zcela svérázného humoru Divadla Járy Cimrmana ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy. Divadelní úryvky doplnily i příslušné hudební ukázky, které celé představení příjemně zpestřily.

 

LEDEN

 

Beseda o Egyptě

Ve spolupráci se zdouneckou knihovnou byla dne 22. ledna 2018 uspořádána zajímavá beseda pro žáky VI. třídy o starověkém Egyptě. Přednášející, paní Marie Ptáčková, velmi poutavě vyprávěla o běžném životě Egypťanů, jejich bydlení, hygieně, líčení, oblékání a samozřejmě nechybělo povídání o faraonech.  V průběhu asi hodinového povídání jsme se tak dověděli o historii země, o místních zvycích a tradicích. Nejzajímavějšími byla pro nás témata o mumiích a  Tutanchamonovi. Měli jsme možnost prohlédnout si i některé suvenýry. Viděli jsme, jak vypadá opravdový papyrový svitek a hieroglyfy. V tak krátkém čase není možné ani zdaleka probrat vše, co Egypt svým návštěvníkům nabízí. A aby se nám to, co jsme se o Egyptě dověděli, lépe pamatovalo, zalistovali jsme v naučných knihách a encyklopediích. Zpět do školy jsme odcházeli s pocitem zajímavě prožitého dopoledne, plni dojmů a nových informací.

 

PROSINEC

 

Ukaž, co umíš

Ve středu 13. prosince 2017 se vybraní žáci osmé a deváté třídy zúčastnili soutěže „Ukaž, co umíš“ v oboru automechanik. Po úvodní prezenci byli žáci usazeni v učebně, kde je čekal písemný test z oblasti „Besip“. Poté v rámci soutěže postupně ve skupinách obcházeli čtyři stanoviště, při čemž na každém z nich měli za úkol prokázat své znalosti v různých disciplínách. Jejich úkolem bylo nejen správně pojmenovat patřičné části motoru či podvozku auta, ale také rozeznat po čichu rozličné pachy, např. benzín, motorový olej, ředidlo aj., dále zapojit elektrický obvod, aby rozsvítili žárovku a v neposlední řadě klíčem našroubovat v časovém limitu jedné minuty šrouby na kolo. Své dovednosti předvedli žáci s patřičnou vervou a snahou, v mnohém překvapili sami sebe, ale také našli své rezervy. Na každý pád měli žáci možnost prohlédnout si školu, pracoviště dílen i stroje a další školní vybavení. Před vyhlášením čekalo žáky občerstvení. Ze 45 žáků se naši umístili velmi dobře. Nejcennějším úlovkem je 6. místo (prvních deset oceněno), které ukořistil budoucí automechanik z deváté třídy Tomáš Sigmund (37 bodů). Do první patnáctky se probojoval Jakub Trněný (13. místo, 35 bodů) a Daniel Řezáč (15. místo, 34 bodů). Mnohdy se jednalo o velmi těsné bodové hodnocení, ve kterém byla zohledněna praktická část. Soutěž byla pro naše žáky přínosem. Doufejme, že tento – pro nás první – 20. ročník, nebude posledním a v příštím roce se opět zúčastníme.

Mgr. Pavla Manová

 

LISTOPAD

 

Vánoční jarmark a Živý betlém

Bílá peřina pokryla poslední listopadový den zdounecké náměstí a naladila adventně všechny, kteří se zde sešli před rozsvícením vánočního stromu.

O hudební program se postarali žáci 2. stupně a náměstím se nesly nejen známé vánoční písně, ale i ty méně známé. Kdo nechtěl jen přihlížet, mohl se občerstvit a zahřát svařeným vínem nebo voňavým čajem. Občerstvení zajistili jako každoročně zdounečtí hasiči.

Na vánočním jarmarku si návštěvníci mohli zakoupit originální drobné dárky pro své blízké, vánoční dekorace, perníčky nebo domácí sladkosti.

Hraný příběh o narození Ježíše si připravili žáci školní družiny, a i když herci byli celí promrzlí, jejich vystoupení zahřálo u srdce spoustu lidí. Čekání na slavnostní rozsvícení vánočního stromu zkrátilo vystoupení kouzelníka a žáků ZUŠ. V průběhu celého odpoledne probíhal v budově 2. stupně den otevřených dveří, kde si zájemci mohli prohlédnout učebny a výstavu hraček.

 

Listopad na druhém stupni

Listopadové větry přivály našim žákům spolu s hromadami spadaného listí také spoustu zážitků. Z počátku jsme se s Žákovským parlamentem věnovali dozvukům svátku Všech svatých a přípravě Halloweenské párty. Oslava čarodějů, rej masek, děsivé dýně, jejichž vydlabání připadlo osmákům, pavučiny, krvavé skvrny a strašidelné kostýmy, to vše nás čekalo onoho večera. Sešli jsme v hojném počtu, zatančili, zhlédli také taneční vystoupení, která rozhoupala nejedno strašidlo v bocích, slupli pár jednohubek, soutěžili s plným nasazením a v některých případech i následným ziskem modřin, vyřádili se před objektivem ve fotokoutku a uhasili žízeň koktejly mistra Jokera a pitivem z „ruského“ bufetu. Nevynechali jsme ani tombolu, která byla na večer přichystána. Všechna strašidla, všechny čarodějky a kouzelníci, zakrvácené zombie, jokeři, víly, draci, hejkalové i piráti a jeptišky a spousta dalších bytostí rejdila večerem, dokud nám síly stačily.

V listopadu také čekala žáky deváté třídy Přehlídka středních škol v Kulturním domě v Kroměříži, spojená s exkurzí do hulínských firem. Žáci měli nejprve možnost projít se celým továrním objektem, zhlédnout přístroje a stroje, se kterými dělníci pracují, získali informace o patřičných projektech, kterým se ve firmách věnují, a zakázkách, na kterých pracují, a také informace o tom, jaké studium by bylo vhodné si zvolit v případě, že se budou tímto směrem ubírat. Následovala prohlídka jednotlivých propagačních stánků středních škol v KD v Kroměříži, kde se žáci mohli setkat s vyučujícími i žáky škol, o které se zajímají, a rozšířit si povědomí o nabídce dalších škol v okolí.  Den v Kroměříži završili deváťáci odpočinkovým programem v Muzeu Kroměřížska, interaktivní výstavou V muzeu straší aneb Nebojme se trochu bát, kde se dověděli mnohé o pověstech, legendách a pohádkách spjatých s historií naší země.

Žáci osmého ročníku oživili dějiny naší země v rámci projektu KROKUS, který realizuje irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze. Jejich úkolem bylo vysadit v okolí školy sazenice žlutých krokusů, které jsou nejen pro svou barvu symbolem Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna, neboť právě v tomto období krokusy vykvétají. V rámci tohoto projektu jsme si přiblížili tematiku šoa, která se našich dějin velmi blízce dotýká, a také si rozšířili povědomí o nebezpečí diskriminace a předsudků v myslích nejen mladých lidí.

Mílovými kroky se blížil státní svátek s datem 17. listopad. K jeho příležitosti si připravili deváťáci pro své spolužáky z druhého stupně projektový den. Na čtyřech stanovištích, na která se deváťáci rozdělili, se žáci 6. – 8. ročníku dověděli základní informace o průběhu Sametové revoluce, o vzniku Mezinárodního dne studentstva a další zajímavosti spojené se sedmnáctým listopadem. Své znalosti si ověřili v různých aktivitách, spojovačkách, doplňovačkách, při poslechu jak české, tak studentské hymny, nebo při matematických hrátkách s dějepisnými pojmy. Druhou část projektového dne tvořilo promítání filmu s tematikou života v době zmiňovaných událostí v Kulturním domě ve Zdounkách.

Abychom linii, tak trochu historicky zaměřeného, listopadu završili, čekala nás ještě dějepisná olympiáda, kterou s přehledem zvládl Jiří Dambor z deváté třídy a který také postupuje do okresního kola. Držme mu pěsti a uvidíme, co kromě sněhové nadílky a vánočních příprav přinesou další měsíce školního roku 2017-2018.

Mgr. Pavla Manová

 

ŘÍJEN

Sběr papíru

Třídění odpadu patří dnes v mnoha domácnostech k běžnému standardu. Také ve škole se snažíme tuto oblast podporovat, proto v  termínu od 9. do 13. října 2017 probíhal na naší škole sběr starého papíru. Celkem se vybralo 9950 kg papíru, které si odvezla firma Kromexim k dalšímu zpracování. Podle průměru sebraných kilogramů na žáka se na 1. místě umístila VIII. třída (56,2 kg na žáka), na 2. místě skončila VII. třída (53 kg na žáka) a pomyslný žebříček nejlepších sběračů uzavírá III. třída (52,7 kg na žáka). Všem, kteří sběr starého papíru podpořili, děkujeme.  Se získanými finančními prostředky nakládá SRP ZŠ, peníze budou vyplaceny jednotlivým třídám.  

Bible a my

V měsíci říjnu proběhlo na naší škole základní kolo soutěže BIBLE A MY. Žáci v ní ukázali své vědomosti a to, že je tato soutěž pro ně stále lákavá a zajímavá. Soutěžilo se ve dvou kategorií. Nejlépe uspěli v mladší kategorii František Vajgl, Leonard Vrška a Jaroslav Moštěk. Ve starší kategorii Tomáš Zapletal, Kristýna Šidlíková a Renáta Lajdová. Za účast a snahu si zaslouží všichni velkou pochvalu.

Den stromů

Ve středu 11. října 2017 naše škola oslavila Den stromů. Žáci IX. třídy připravili osm soutěžních disciplín s názvy: puzzle, „hod granátem“, slož slovo/ řekni slovo, poznej stromy podle listů, „šiška v kýblu“, skořápky ořechů, šiškový had a poznej plody stromů podle smyslů. Akce se konala v místním parku pro žáky I. a II. třídy. Tito žáci soutěžili ve čtyřčlenných týmech a na osmi stanovištích plnili různé úkoly. Nejlepší tým z každé třídy byl po skončení oceněn diplomem a sladkostí. Doufáme, že si všichni žáci odnesli nějaké vědomosti o stromech a také spoustu pěkných zážitků.

Výstava  zahrádkářů

Slunečný říjnový den přímo vybízel k návštěvě výstavy, kterou pořádal místní Svaz zahrádkářů v Kulturním domě ve Zdounkách. Zahrádkáři se pochlubili nejlepšími výpěstky ze svých zahrádek a sadů. Velmi se nám zalíbily staré odrůdy jablek, čilý ruch včelstva, obří dýně, různé druhy zeleniny, pýchavka obrovská a v neposlední řadě pestré barvy a tvary květů jiřin, které v letošním roce obohatily výstavu. Také výtvarné práce našich žáků pomohly výstavu zpestřit a přinést návštěvníkům dobrý pocit z příjemně stráveného dne.

 

ZÁŘÍ

Projektový den

V pátek 29.9.2017 se areál školní družiny zaplnil koly a tělocvična 1.stupně koloběžkami. Čekal nás projektový den: Bezpečně do školy.
Žáci byli rozděleni do čtyř kategorií. 1. a 2.třída - 1.kategorie, 3. a 4.třída 2.kategorie, 5. a 6.třída 3.kategorie a 7. a 8. třída 4.kategorie. Žáci deváté třídy nesoutěžili, byli na stanovištích a dohlíželi na plnění úkolů. Pochvalu hned na začátku celé akce si zasloužily děti 1.a 2.třídy, protože cestu na hřiště Sboru dobrovolných hasičů zvládly přímo bravurně i s koloběžkami.

Na hřišti žáci předvedli nejen svou obratnost při jízdě zručnosti, ale také vědomostní znalosti dopravních značek a zdravovědy. Pětičlenná družstva se plynule přesouvala z jednotlivých stanovišť, soutěžila s plným nasazením, nechyběla odvaha překonávat překážky. Žáci druhého stupně měli v překážkách místo lana šikmou lavici a průjezd mezi čarami za průjezd po šikmé lavici. Nejvíc trestných bodů soutěžící nasbírali ze zdravovědy a z dopravních značek.

Umístění:

  1. kategorie: 1.třída 1. místo – N.Sanislová, T.Galatíková, D.Flora, S.Kuchaříková, F.Vlasák
  2. kategorie: 4.třída 1.místo -  M.Čečatka, T.Kovář, P.Jurák, L.Dokoupilová, N.Dvořáková
  3. kategorie: 6.třída 1.místo -  K.Vaňhara, J.Hofmann, M.Hrbáčková, E.Sušenová, J.Kořínek
  4. kategorie: 8.třída 1.místo -  B.Ivánková, M.Šauer, P.Graciar, M.Řezáč, J.Trněný

Závěrem bych chtěla pochválit všechny soutěžící a popřát jim hodně úspěchů i v příštím roce na dalším pokračování dopravní soutěže pořádané školou.

Mgr. Blanka Ondová

 

Okresní kolo v přespolním běhu

Žáci základní školy Zdounky se v úterý 26. září zúčastnili okresního kola v přespolním běhu konaného v Bystřici pod Hostýnem. Závodilo se v družstvech, která byla rozdělena podle kategorií. Naši žáci, v celkovém počtu 11, se zúčastnili závodu mladších žákyň (Škrabalová, Kadlčíková, Mrhálková, Šašinková), mladších žáků (Hoffmann, Surynek, Prchal, Soukup, Kopuletý, Valášek) a starších žáků (Foltýn). V silné konkurenci zúčastněných sportovních škol bohužel nepromluvili do celkového pořadí (do umístění se počítal součet 4 nejlepších běžců v družstvě). Naši žáci však i přes to bojovali až do konce a příkladně tak reprezentovali naši školu.

 

Výtvarně literární soutěž Řekni to tichem

V loňském školním roce vyhlásilo Poradenské centrum pro sluchově postižené v Kroměříži výtvarnou a literární soutěž Řekni to tichem. Žáci se měli zamyslet nad světem sluchově postižených lidí a své myšlenky, nápady a představy přenést na papír. Téma bylo pro žáky velkou výzvou a s chutí se pustili do práce. Nakonec se podařilo vytvořit celou řadu výtvarných prací a zdařilých básniček. Vybrali jsme nejlepší, které jsme předali paní Kunčarové z Poradenského centra. Porotu zaujaly výtvarné práce Aničky Kadlčíkové a Martiny Šiškové, za poezii byly oceněny Eliška Jana Hájková a Tereza Vaňková. Jejich práce se staly součástí nového kalendáře, který byl pokřtěn na slavnostním galavečeru 22. září 2017 v kroměřížském Domě kultury. Neslýchaně zábavný večer nadchl svým programem a poselstvím, které umocnilo dojem z tohoto projektu. Organizátorům z Poradenského centra pro sluchově postižené v Kroměříži, zejména jeho ředitelce paní Kunčarové a panu Loučkovi, patří poděkování.