Archiv: 2022/2023 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

Mladý cyklista

Tradičně na začátku května, pořádáme na naší škole dopravní soutěž "Mladých cyklistů "
Mladší kategorie soutěžila již 19.dubna a starší 4.května.
Soutěž byla složena ze 3 disciplín - vědomostní test, jízda zručnosti a první pomoc.
Vítězové z obou kategorií naši školu reprezentovali 17. května na okresním kole v Kroměříži.
Žáci byli velmi šikovní, o čem svědčí jejich umístění. Mladší byli na 4. místě z 8.družstev
a starší opět na 1. místě. Tím si zajistili postup do krajského kola, které proběhlo 1.června
v Otrokovicích. Vybojovali krásné 3. místo a zaslouží si pochvalu za vzornou
reprezentaci naší školy.
Všem mladým cyklistům přejeme krásné prázdniny a prosím, dodržujte pravidla
silničního provozu!
P.S. pro rodiče: na stránkách BESIP si vaše děti mohou hravou formou opakovat
dopravní značky, testy nebo křižovatky.

                                                                                                    Alena Hurajtová, vychovatelka

Spaní ve škole

Nejlepší den v týdnu pro děti druhé třídy byl pátek 23.6. A víte proč? Protože děti spaly ve škole.
Čekalo je páteční odpoledne plné zážitků a večerní dobrodružství na stezce odvahy.
Děti se rozdělily do dvou týmů, naplnily si balónky vodou a začala bitva, kterou zakončily vodními pistolemi.
A protože všem po tak náročném boji vytrávilo, s chutí se pustili do opékání špekáčků a jejich následné konzumaci. Ti co si neopékali, se hladově pustili do připravených svačin od maminek.
Večer nemohla chybět stezka odvahy v budově školy a v areálu družiny. Děti byly statečné. Všichni stezku odvahy absolvovali, proto na ně v cíli čekala zasloužená odměna.
Odpoledne s večerem dalo dětem pořádně zabrat, a proto nikdo neměl problém s usínáním. Během chvilky se tělocvičnou ozývalo spokojené oddychování.
V sobotu ráno děti posnídaly pochoutky od maminek. Někdo měl sladké palačinky, muffiny nebo buchty. Někdo si zase pochutnával na šnecích z listového těsta.
Všem se „ Spaní ve škole líbilo“, nebyla nouze o zážitky a dobrodružství.
Poděkování paní učitelce M.Štefkové, která pomáhala s organizací celé akce a byla součástí dívčího týmu. Rovněž maminky, které dětem připravily občerstvení, si zaslouží velkou pochvalu.
Příští rok se těšíme opět na Spaní ve škole.
                                                                                                                  Mgr.Blanka Ondová

 

Hrdá škola – přátelské utkání v okolí

Projekt Hrdá škola nás provází celý školní rok a každý měsíc nás zavazuje k plnění jiné výzvy. Ta pro měsíc červen se týkala přátelského sportovního klání s kamarády z blízkého okolí. Pozvali jsme tedy jako pořadatel na 1. stupeň základní školu z obce Rataje a uspořádali s žáky z 2. a 3. třídy štafetový závod netradičních a zábavných her. Moc jsme se nasmáli při trénování, ale samotnou soutěž brali všichni žáci velmi vážně. V polovině závodu nám Spolek rodičů, respektive paní Stratilová připravila dobrou svačinu a po občerstvení závod pokračoval. Do posledního štafetového závodu to bylo napínavé, ale nakonec jsme vyhráli! Kamarádům z Ratají jsme poděkovali za návštěvu, popřáli jim šťastnou cestu a těšíme se, že se zase někdy uvidíme.

                                                                                                                 Mgr. Jana Klanicová

 

Školní výlet 1. a 2. třída

V úterý 20. června se prvňáčci a druháci strašně moc těšili do školy na dlouho připravovaný školní výlet. Hned od rána se na děti  z oblohy usmívalo sluníčko, a tak jsme přesně v osm hodin vyrazili autobusem směr Brno. V přístavišti Brněnské přehrady jsme nastoupili na výletní loď Dallas. Sluníčko se třpytilo na hladině a my pluli krásnou přírodou k Hradu Veveří. Asi po hodině plavby jsme dopluli k cíli. Vystoupili jsme, na louce se posilnili svačinkami od maminek a po úzké cestičce se vydali k Hradu. Prohlédli jsme si nádvoří, vystoupali na vyhlídkovou věž, z které byl nádherný výhled do širokého okolí. Po nákupu suvenýrů a sladkého občerstvení jsme se vypravili zpět do Zdounek. Unaveni, plni zážitků, ale s úsměvem na rtech jsme se těšili, až vše povíme maminkám. Náš krásný výlet jsme si všichni moc užili!

                                                                                                                          Mgr. Martina Štefková

 

 

 

Výlet do Morkovic

Dnešní krásný letní den využili třeťáci k oblíbenému putování do Morkovic. Naše cesta začala ve Zdislavicích, kterými jsme prošli na vyhlídku Kamenný stůl. Dál jsme pokračovali směrem k lesu k super retro sjezdovce. Tu jsme sešli pěkně po svých a krátkým lesním výstupem jsme se dostali k hoštické aleji, která nás dovedla až k hájence Vinohradčík. V aleji jsme si všimli stromu, který určitě obývají lesní skřítkové. Odtud jsme pokračovali po modré turistické značce směrem ke Kleštěnci, ale u „kudrnatého“ stromu jsme z ní sešli a hledali jsme pro změnu strom s „ gaťaty“. Ten totiž skrýval sladký poklad.  Následoval sestup kolem kapličky Strašná do Morkovic. Tam na nás čekalo občerstvení, které všem přišlo velmi vhod. Tím náš krásný výlet ale nekončil. Následovala prohlídka policejní služebny. Vyzkoušeli jsme si speciální vesty, přilbu, podívali jsme se do policejního auta a také do opravdové policejní cely. Potom jsme si už opravdu unavení rádi sedli do autobusu, který nás dovezl zpět do Zdounek. Závěrem bych chtěla poděkovat panu starostovi a všem rodičům, kteří se podíleli na dopravě dětí do Zdislavic, zajištění sladkého pokladu a umožnění exkurze na policejní stanici.

                                                                                                                         Mgr. Dana Bayerová


Školní akademie

Po čtyřech dlouhých letech jsme se mohli vrátit k tradici konání školní akademie, kterou připravujeme pro rodiče, babičky a dědečky a pro všechny přátele naší školy. Poctivě jsme nacvičovali od těch nejmenších až po deváťáky a těšili se na společné setkání. V neděli 11.6. jsme předvedli od tance, přes zpěv a akrobacii, po divadelní scénky, všechno, čím jsme chtěli dospělé potěšit. Kulturní dům jsme vyzdobili pracemi našich žáků, Spolek rodičů připravil občerstvení a sál byl nabitý k prasknutí. Moc krásné odpoledne! A hlavně veliká spokojenost návštěvníků, smích a potlesk během představení a pochvaly v předsálí, to nás moc potěšilo. Tak zase příště na shledanou!
                                                                                                                         Mgr. Jana Klanicová

 

 

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE
Ve čtvrtek 1. 6. 2023 proběhla v Knihovně Zdounky velká slavnost – Pasování prvňáčků na čtenáře. Děti měly pro rodiče připravené básničky, které na úvod krásně zarecitovaly. Deset nejlepších čtenářů ze třídy překonalo svůj strach a všem přítomným hostům přečetli dvě krátké pohádky z knížky Povídání se zvířátky od spisovatelky Ivanky Melounové. Poté následoval slib čtenáře, při kterém všechny děti slíbily, že se ke knihám budou chovat hezky a pravidelně je číst. Paní místostarostka děti pasovala na čtenáře, od paní zástupkyně dostaly šerpu s nápisem – Už jsem čtenář. Od paní učitelky si děti převzaly knihu s věnováním, paní knihovnice měla pro děti připravený upomínkový list a paní vychovatelka krásnou záložku do knihy s věnováním.
Celé slavnostní odpoledne bylo velmi krásné, dojemné a všichni rodiče mohou být na své „malé“ čtenáře náležitě pyšní.
                                                                                                                                                                          Mgr. Martina Štefková

 

Pobyt v přírodě Prostřední Bečva

Víte, kde můžete zaslechnout slova jako drůbja, cap, krkoš nebo cérka? No přece v Beskydech. A do těchto krásných moravských hor vyrazilo na sedmdesát malých turistů z naší školy. Ubytovali jsme se v Prostřední Bečvě a odtud jsme podnikali výlety na Soláň, Pustevny, Radhošť, stezku Valašku a do blízkého okolí. V průběhu týdne jsme si vyzkoušeli všechny rozmary počasí. Od sluníčka, přes bouřku až po mlhu, co by se dala krájet. Nic z toho nás však neodradilo od poznávání krásného Valašska. Během výuky se děti seznámily s nářečím, pověstmi a pohádkami. V nabitém programu samozřejmě nechyběl táborák, stezka odvahy a orientační běh. Volné chvilky trávili malí turisté hrami v areálu, fotbalem, povídáním, malováním triček a také pravidelnými zápisy do deníku, který jim bude pobyt v přírodě připomínat. V Beskydech se nám všem moc líbilo a určitě se sem ještě někdy vrátíme.                                                            

                                                                                                             Za celý tým Mgr. Dana Bayerová

Sběr papíru

Sběr papíru je událost, která se na naší škole koná dvakrát do roka a v tomto školním roce tomu nebylo jinak. Jarní sběr papíru se konal v termínu od 9. do 12. května 2023. Po celé čtyři dny v ranních a odpoledních hodinách přinášeli nasbíraný papír nejen žáci naší školy, ale i celá veřejnost. Při přebírání a vážení papíru nemohli tradičně chybět žáci VII. třídy, kteří každoročně pomáhají panu školníkovi během této aktivity. Celkem se podařilo vybrat 4500 kg papíru. Všem, kteří sběr papíru podpořili, děkujeme. SBĚR PAPÍRU MÁ SMYSL!

Mgr. Petra Říkovská

 

McDonald´s Cup

Naši nadějní fotbalisté se letos opět zúčastnili prestižní fotbalové soutěže McDonald´s Cup, kde si tradičně měří síly sportovci z různých škol na okrskové úrovni. Letos se klání konalo v Kroměříži na fotbalovém stadionu Hanácké Slavie. Ve středu 26. 4. vyrazili chlapci z II. a III. třídy. Předvedli perfektní výkony a umístili se na 6. místě. Ve čtvrtek 27. 4. zazářili žáci IV. a V. třídy, porazit náš výborný tým bylo velmi náročné. Podařilo se to pouze dvěma týmům a naši chlapci obsadili 3. místo. Kromě bronzové medaile si tak vybojovali také postup do okresního kola, které se uskuteční 4. 5. v Hulíně. Děkujeme panu trenéru Petru Bíbrovi za vedení obou týmů a našim fotbalistům za vzornou reprezentaci školy. A přejeme hodně štěstí v okresním kole.

                                                                                                                  Mgr. Vendula Kovaříková

 

STAVĚNÍ MÁJE

V pátek 28. 4. 2023 se v 17 hod. u Obecního úřadu ve Zdounkách konala tradiční akce "Stavění máje", které se již několikátý rok účastní naši žáci s krátkým pásmem básní. Letos to byly dvě žákyně IV. tř. a jedna žákyně III. tř. Po vystoupení dívek následoval projev pana starosty a místní hasiči se pustili do stavění májky. Tento počin se jim bravurně vydařil. Protože všechny tři žákyně pocházejí z Nětčic, přesunuli jsme se na 18 hod. tam. Dívky zde předvedly svůj recitační výkon před kulturním domem. Stejně jako ve Zdounkách se i v Nětčicích podařilo májku postavit a všichni se tak mohli přemístit na hřiště, kde bylo připraveno občerstvení, posezení a také pálení čarodějnic, které v tomto období nemohlo chybět. Dívky za jejich dvojité představení chválíme a děkujeme jim za skvělou reprezentaci školy. :-)                                                                         
                                                                                                                    Mgr. Lenka Beranová

 

DEN ZEMĚ – V. třída

S páťáky jsme rozhodli oslavit Den Země poznáváním krás našeho blízkého okolí. V 7.00 jsme vyrazili autobusem směr Střílky. Zde vystoupili na místním náměstí a vydali se k lesu. Postupovali po modré turistické značce, pozorovali probouzející jarní přírodu, zjišťovali zajímavosti z informačních tabulí naučné stezky. Za nedlouho se před námi objevily trosky stříleckého hradu, které pocházejí z 12. století. Výhled z tohoto místa na okolí byl opravdu nádherný. Po prozkoumání okolí hradu a spořádání svačinek jsme se vydali k dalšímu bodu naší cesty. Od hradu dolů jsme seběhli velmi rychle a již stáli před národní kulturní památkou – stříleckým hřbitovem, který pochází z doby Baroka. Podrobně jsme si jej prohlédli i se sochami a hrobkou, do které byli pochováváni majitelé místního zámku. Posledním bodem programu bylo občerstvení v restauraci TILAK. Všichni jsme ochutnali vegetariánskou pizzu i exotickou zmrzlinu a plni zážitků jsme se odebrali autobusem zpět domů.
Po celou dobu nás také provázelo slunečné počasí, takže můžeme říci, že oslava Dne Země se nám opravdu vydařila.

                                                                                                                Mgr. Jitka Bušová

Beseda v knihovně

Ve dnech 30.a31.března děti 1.supně navštívily místní knihovnu, za účelem besedy se spisovatelkou Terezou Richter.
Beseda měla dvě části. V té první si děti připomněly naše české spisovatele dětské tvorby, ukázky z knih a ti nejmenší také ilustrátory. Ve druhé části dostala slovo spisovatelka, dětem přiblížila práci spisovatele a jak se spisovatelem stát. Co jí k tomu vedlo, seznámila je se svými, doposud vydanými knihami. Přečetla úryvek z knihy FREYA I. Příběh o krásné dívce, jejíž život se obrátil naruby po těžké autonehodě. Děti dostaly za úkol příběh dokončit podle svých představ, malé děti mohly i výtvarně ztvárnit dokončení příběhu
Beseda byla zajímavá a pro některé děti inspirací .
                                                                                                        Mgr. Blanka Ondová

 

Zápis do první třídy

Čtvrteční odpoledne 13. dubna bylo v naší škole ve znamení dětských úsměvů. Konal se totiž zápis do první třídy. Děti přišly v doprovodu svých rodičů a každý předvedl paní učitelce, co všechno se už naučil. Budoucí prvňáčci poznávali písmenka, vytleskávali slova, pojmenovávali domácí zvířata a nechyběly ani úkoly z matematiky. Součástí zápisu bylo i povídání s paní učitelkou, při kterém se skoro všichni pochlubili básničkou nebo písničkou. Za odměnu dostaly děti pamětní list, sladkost a pastelky se sešitem na trénování prvních čárek. Všem dětem přejeme hezké rozloučení se školkou a budeme se na ně těšit 1.9.2023, kdy přijdou do naší školy poprvé s aktovkami už jako opravdoví školáci.

                                                                                                          Mgr. Dana Bayerová

 

 

Velikonoční jarmark a Den otevřených dveří

I když venku zebou ruce a fičí severní vítr, ve škole vládne jarní atmosféra. Pozvali jsme rodiče a přátele školy na návštěvu, abychom jim ukázali, jak se v dnešní době učíme vlastivědu, přírodovědu a informatiku, předvedli jim vzorné práce našich žáků a pochlubili se příjemným a podnětným prostředím jednotlivých tříd. Ve školní družině se prezentovaly paní vychovatelky s dětmi, které se každý den těší na společné hry v odděleních nebo ve školním areálu, který by nám mohly závidět mnohé větší školy.
Naše cvičná kuchyňka už se předvedla mnohými dobrotami, a tak se žáci se svými učitelkami rozhodli pozvat návštěvu na výborné palačinky. Zaslouží si velikou pochvalu, protože dokázali potěšit přes sto mlsných jazýčku během dvou hodin. A co teprve naše profesionálky ze školní kuchyně! Kdo zašel do školní jídelny, ten nelitoval. Stoly plné vybraných lahůdek lákaly k ochutnání tradičních i speciálních velikonočních jídel.
Mnozí návštěvníci tradičně návštěvu zahajují nebo končí v naší tělocvičně. Důvod je jednoduchý. Tělocvična se tento den změní na jarmark s velikonoční tématikou. Všichni si mohou nakoupit drobnosti na velikonoční výzdobu anebo se nechat inspirovat k výrobě kraslic, věnečků z proutí, perníčků a dalších maličkostí, které dokážou vyzdobit parapety, stoly a okna. Takže na Velikonoce jsme připravení a jara se určitě taky dočkáme.
Všem děkujeme za návštěvu.

                                                                                                                        Mgr. Jana Klanicová

Svátek poezie

V letošním školním roce reprezentovaly naši školu v okresním kole recitační soutěže tři žákyně ze třetí třídy. Na stupně vítězů se sice nedostaly, ale rozhodně jejich výkony mezi velkou konkurencí nezapadly. Důležité bylo získat nové zkušenosti, porovnat svůj výkon s ostatními a samozřejmě si celý den užít. Po vyhlášení vítězů byly holky odhodlané to za rok zkusit znovu. Přeji jim, aby jim nadšení a odhodlání vydrželo.                                                                                 

                                                                                                                          Mgr. Dana Bayerová

 

Školákem na zkoušku

Protože se blíží termín zápisu do první třídy, přišli se budoucí žáčci podívat do školy. Děti si vyzkoušely úkoly zaměřené na matematiku, český jazyk, prvouku, zacvičily si a také si pověděly pohádky. Rodiče se mohli rozhlédnout po škole, do které jejich děti po prázdninách nastoupí. Po splnění všech úkolů dostali budoucí prvňáčci sladkou odměnu. Všichni se společně opět setkáme na už „opravdovém“ zápise do první třídy.                                                                          

                                                                                                                            Mgr. Dana Bayerová

Výlet do Brna

Ráno jsme šli na autobus a vyjeli jsme do planetária. Byla to dlouhá cesta. Povídali jsme si, a tak nám to krásně uteklo. Chvilku jsme nevěděli kudy jít, ale holky Szilasi nám poradily. Najednou jsme se ocitli na krásném hřišti a tam jsme si udělali krásnou fotku. Potom jsme zamířili do planetária. Bylo to tam suprový. Promítli nám kino, které se jmenovalo Robinsonka a hlavní postava byla Sára. Po kině jsme se přesunuli do Vaňkovky, kde jsme si mohli koupit výborný oběd i malý suvenýr. A pak jsme šli na autobus.                                                                                                 

                                                                                                                      Magdalena Hochmannová

Výlet do Brna

Ráno jsme šli do družiny. A pak nás paní učitelka převedla do třídy, kde jsme se nasvačili. Nastoupili jsme do autobusu a jeli do planetária. Tam jsme si koupili suvenýry a za pár minut jsme šli do sálu. Tam nám povídali o souhvězdích a hvězdách. Po chvíli začal příběh. Byl o odvážné holčičce, která ztroskotala s plyšovým medvídkem na Měsíci. Bylo to úžasné. Po příběhu jsme jeli do Vaňkovky. Autobus do Zdounek nám jel za hodinu a dvacet čtyři minut.                           

                                                                                                                               Anna Szilasi

 

Zdravé zuby

Ve čtvrtek 23. února navštívil 1. a 2. třídu zubní preventista pan Forejt s projektem Zdravé zuby. Pan Forejt měl pro děti připravenou hodinovou besedu o správné péči o chrup, dovezl si spoustu názorných ukázek a zajímavých pomůcek ze své praxe. S dětmi si zopakoval, jak se správně při čištění zubů drží kartáček, jak s ním odborně manipulovat v puse. Děti si také pod jeho dohledem vyzkoušely své zoubky vyčistit. Projekt poté pokračoval v dalších hodinách. Děti shlédly pohádku O Hurvínkovi a jeho trápení se zoubky, zazpívaly si a zacvičily na písničku Doktor Zub od Karol a Kvída. Na pracovním listě se děti naučily, jak vypadá jejich zoubek zvenčí a zevnitř. Zjistily také, kolik mají v puse zubů, a jak se všechny správně jmenují. Děti vyplňovaly křížovky, zábavné kvízy, omalovávaly. Ve výtvarné výchově děti zoubky malovaly a zdobily si svůj kelímek s kartáčkem a zubní pastou. Děti po celou dobu s velkým zájmem plnily a poslouchaly vše, co jim bylo prezentováno.
Cílem celého projektu bylo vysvětlit dětem, že pravidelná péče o zuby má smysl!
                                                                                                         

                                                                                                                             Mgr. Martina Štefková

Vánoční spaní ve škole

Vánoce přivítaly děti ze třetí třídy společně s rodiči vánočním divadlem. Pohádka byla byla plná písniček, dětem se moc povedla a všem dospělákům se hodně líbila. Po vystoupení nechyběly prskavky a loučení s rodiči. Následovalo rozbalování dárků pod stromečkem. Všechny drobnosti udělaly dětem radost. Celé odpoledne a večer uzavřela pohádka na dobrou noc. Po takto náročném dni se všichni rádi zavrtali do spacáků a spokojeně usnuli.   

                                                                                                                                Mgr. Dana Bayerová

Informatika - Práce s 3D perem

Čtvrťáci si v dnešní hodině informatiky vyzkoušeli práci s 3D perem. Vyráběli si vánoční drobnosti - hvězdičky, srdíčka, sněhuláky... Práce jim šla od ruky, ale nebylo to jenom tak. Potrénovali si trpělivost a promýšlení jednotlivých kroků. Protože při této technice opravdu platí "Dvakrát měř a jednou řež". Chybný krok už nejde vrátit. I když výrobky byly většinou zdařilé, ještě máme na čem v novém roce pracovat. Jak to dětem při práci slušelo, můžete vidět ve fotogalerii.  

                                                                                                                                Mgr. Dana Bayerová

Ježíškova vnoučata

Haló, haló…
Co se stalo?
Jsou tu opět po roce, znovu bílé Vánoce….rozléhalo se po Domově pro seniory v pátek 9.12.
Už podruhé děti z 1.st. naší školy navštívily babičky a dědečky v domovech ve Vážanech a ve Stromě života.
Nejen básničkami a zpěvem vánočních koled zpříjemnily chvilky seniorům u stromečku, ale přivezly i soustu dárečků.
Dětem se podařilo vykouzlit úsměv na tvářích všech přítomných a některé přimět ke zpěvu a doprovodu na hudební nástroje.
Děti si i na zpáteční cestě prozpěvovaly koledy. Nechali jsme se unášet vánoční atmosférou a uvnitř nás hřál krásný pocit radosti.
Touto cestou bych chtěla poděkovat rodičům , kolegyně za přinesené dárky.
Poděkování patří paní učitelce D. Bayerové , která s dětmi cvičila koledy a doprovázela je na klávesy.
Velké díky panu starostovi, protože bez jeho ochoty a vstřícnosti zajistit nám dopravu, by se akce neuskutečnila.
Za oknem se sype sněhová nadílka. Vánoční koledy zpívají andělé, už jsou tu Vánoce. Ať jsou
Tedy krásné, krásnější než vloni, ať přinesou štěstí, pohodu a klid, nový rok pak zdraví a vše, jak má být.
                                                                                                                            Mgr.Blanka Ondová

 

 

Praha – „Po stopách Karla IV.“

V úterý 8. prosince se kluci a holky z V. třídy nemohli dočkat rána. Vyráželi totiž na dlouho očekávaný výlet do hlavního města.
Již v 5.05 se všichni účastníci setkali před vlakovým nádražím v Kroměříži. 6.20 jsme nastoupili do vlaku a odjeli do přestupní stanice Hulín a odsud již Slováckým expresem přímo na pražské hlavní nádraží.
Pak rychle do metra a za malou chvilku jsme byli na stanici Malostranská. Po starých Zámeckých schodech jsme vyběhli až k Pražskému hradu. Prohlédli jsme si Zlatou uličku a Daliborku. Svou krásou nás oslnila Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Prošli jsme se Vladislavským sálem a měli možnost prohlédnout korunovační klenoty.
Měli jsme také štěstí a byli přítomni střídaní Hradní stráže. Sešli jsme ke Karlovu mostu a po něm pokračovali ke Staroměstskému orloji, kde nechybělo jeho odbíjení a pohybující se postavičky. Krátkou zastávku jsme měli také u naší nejvýznamnější univerzity a vyslechli zajímavosti od našeho průvodce.
Poslední zastávkou byla socha svatého Václava, pohled na Václavské náměstí a Národní muzeum.
V závěru cesty nemohlo chybět občerstvení v podobě hranolků a dalších delikates.
Po celou dobu jsme také mohli nasávat vánoční atmosféru, kterou dotvářely stánky s nápoji a dobrotami.
Zpáteční cesta uběhla velmi rychle a plni zážitků jsme se vítali se svými rodiči.

                                                                                                                                   Mgr. Jitka Bušová

 

 

Vánoční jarmark

Předvánoční čas začal ve Zdounkách rozsvícením stromu na náměstí a vánočním jarmarkem. Do této akce se zapojily  děti, paní učitelky i paní vychovatelky z prvního stupně základní školy. V hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností jsme vyráběli vánoční dekorace a také jsme nacvičili pásmo vánočních básniček a koled. Společně jsme tak přispěli k počínající slavnostní vánoční atmosféře.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Mgr. Dana Bayerová

 

Slavnost Slabikáře – 1. třída

V pondělí 14. listopadu se na naší škole v 1. třídě konala velká událost – Slavnost Slabikáře. Děti pro rodiče a prarodiče měly připravené pásmo písniček a básniček, ve kterém všem přítomným hostům ukázaly, že do školy chodí rády a s úsměvem. Děti také četly písmena, z písmen skládaly slabiky, ze slabik jednoduchá slova. Ti nejšikovnější žáčci četli celé věty. Po vystoupení paní ředitelka děti pasovala na čtenáře Slabikáře, od paní učitelky krásný Slabikář děti pro další učení dostaly. Na Slavnosti byli také vyhlášeni nejlepší písaři ze třídy, kteří již mohou do písanky psát opravdovým perem.
Všechny děti byly velmi šikovné a od všech přítomných hostů si vysloužily velký potlesk. Slavnostní odpoledne ve škole jsme si všichni užili!

                                                                                                   Mgr. Martina Štefková – třídní učitelka

 

Filmové představení - THOR

V úterý 25.10.2022 se děti ze 3.,4. a 5. třídy vydaly do kulturního domu, kam nás pozvala paní Horáková na filmové představení THOR. Protože jsme společně v kině dlouho nebyli, moc jsme se na tuto událost těšili. Fantastický film nás všechny pobavil a abychom si náš kulturní zážitek ještě více zpříjemnili, zašli jsme si na malou sladkost do cukrárny. 

                                                                                                                                    Mgr. Jitka Bušová

Sběr starého papíru

Tříděním a sběrem papíru můžeme ročně zachránit až miliony stromů. I naše škola se opět zapojila do sběru starého papíru a uskutečnila tuto aktivitu v termínu od 4. do 7. října 2022. Nasbíraný papír přinášeli nejen žáci naší školy, ale i celá veřejnost. Celkem se podařilo vybrat 4390 kg papíru, které si odvezla firma Kromexim k dalšímu zpracování. Při sběru papíru vypomáhali tradičně panu školníkovi žáci VII. třídy, kteří s chutí a nadšením přebírali a vážili dovezený papír. I v tomto školním roce děkujeme všem, kteří se do podzimního sběru zapojili a podpořili nás v této aktivitě. V květnu se opět u dalšího sběru potkáme.

                                                                                                                                  Mgr. Petra Říkovská

Pěší výlet do Divok – IV. třída

Po velice vydařeném pěším výletě do Nětčic, který jsme hravě zvládli již ve druhé třídě, jsme se rozhodli navštívit i ostatní okolní obce, ve kterých někteří z nás bydlí. Tentokrát jsme se vydali do nedalekých Divok, takže jak jinak než pěšky.

Hned ze startu jsme museli překonat velký kopec vedoucí kolem mateřské školy ve Zdounkách. Stálo to za to, neboť po vystoupání nahoru se před námi objevil nádherný výhled na zdounecké okolí, scenérie probouzející se ranní přírody nás naprosto okouzlila a my se v němém úžasu kochali nádhernou krajinou zářící podzimními barvami. Jako na dlani jsme měli okolní vísky položené v mírně zvlněném malebném terénu.

Cesta pokračovala stále spíše do kopce, což někteří z nás nesli chvílemi nelibě. Ale dočkali jsme se! Jakmile se terén změnil a konečně jsme šli z kopce, probudilo se v nás tolik energie, že jsme si s úsměvem na lících prozpěvovali známé písně a někteří z nás z kopce dolů až do Divok rovnou běželi.

Když jsme dorazili na hřiště v Divokách, čekalo nás milé překvapení. Rodiče našich chlapců z Divok nám připravili polínka i třísky na oheň a dokonce i občerstvení v podobě kofoly, což jsme po náročné túře velmi ocenili. Ihned jsme rozdělali oheň a za chvíli jsme si již pochutnávali na výborných špekáčcích. Jako dezert jsme si opekli marshmallow. Posilněni všemi těmito delikatesami jsme se vydali na obhlídku obce, kterou nás prováděli pyšní občané Divok Rosťa s Frantou. Moc se nám tam líbilo a kdyby nás netlačil čas, jistě bychom tam pobyli déle.

Když jsme opouštěli Divoky, bylo jako v létě. Nejen počasí nám přálo, ve školní jídelně na nás čekalo naše oblíbené jídlo – kuře alá báseň, což byla krásná tečka za naším vydařeným výletem. Moc jsme si ho užili a už teď se těšíme na další, příště máme v plánu Milovice.

                                                                                             Mgr. Vendula Kovaříková, Bc. Patrik Vlček

Výuka v nové počítačové učebně na prvním stupni

Od září letošního školního roku mohou žáci prvního stupně využívat ve výuce novou učebnu informatiky. K dispozici mají 15 žákovských počítačů a množství robotických hraček. Naši sbírku Bee – Botů a vláčků Intellino jsme rozšířili o 7 tabletů, školní sadu šesti Blue – Botů, 3D pera, elektronické mikroskopy, brýle s virtuální realitou, Tactille čtečky a elektronický hlavolam. V hodinách informatiky se budeme snažit všemu přijít na kloub, ale také si samozřejmě budeme upevňovat a procvičovat znalosti práci na PC v Microsoft Office, které se budou všem hodit v přípravě na výuku a také v dalším studiu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                  Mgr. Dana Bayerová

Cesta za pokladem

Jeden krásný podzimní den využili zdounečtí třeťáci k putování přírodou. Naše cesta začala v Troubkách, odkud jsme vyrazili nahoru přes Zdislavice směrem k lesu. Protože jsme vystoupali opravdu vysoko, mohli jsme si jako na dlani prohlédnout rozhlednu Zdeničku a celé panorama Chřibů s rozhlednou na Brdu a stožárem na Vlčáku. V dálce mezi mraky jsme také viděli kopuli kostela na Sv. Hostýně. Naše další kroky vedly lesní cestou až na vrchol Litenčické pahorkatiny Kleštěnec. Tam jsme se zapsali do vrcholové knihy, ve které bylo schované překvapení. Tím byly tři mapy, které nás dovedly ke sladkému pokladu. Po občerstvení a dobití energie jsme zahájili sestup lesem a polní cestou do Morkovic. V útulné restauraci přišlo všem vhod něco dobrého k snědku a nohy si po jedenáctikilometrové túře taky rády odpočaly. Po krátkém oddechu jsme se šli podívat na náměstí a prohlédli jsme si kostel a zámek. Z tohoto krásného dne jsme si odnesli spoustu zážitků, bláta na botech, nějaký ten hříbek, ale hlavně poznání, že i kousek od domu máme krásná místa, která stojí za to navštívit.  

                                                                                                                                Mgr. Dana Bayerová

Vítejte ve škole!
Ve čtvrtek 1. září naše zdounecká škola opět po prázdninách ožila veselým štěbetáním, smíchem a radostným vítáním se se spolužáky a paními učitelkami.
Asi nejvíce se do školy těšili naši prvňáčci. Vstoupili do krásně vyzdobené třídy, na svých lavicích měli připravené nové učebnice, pomůcky. Po vřelém přivítání od paní učitelky, paní ředitelky, pana starosty a paní místostarostky se i oni dostali ke slovu. Každý prvňáček řekl své jméno, někteří odvážlivci přidali  básničku nebo písničku. Za svou odvahu poprvé předstoupit před tabuli byli všichni odměněni velkým úsměvem a potleskem. Od své třídní učitelky dostali drobné dárečky a upomínkový list. Celá hodina prvního seznamování se se školou se nesla v uvolněné a veselé atmosféře. Všichni jsme si první den v 1. třídě užili!
Svým malým žáčkům přeji, aby se jim ve škole líbilo a prožili  se svými kamarády hezký školní rok plný jedniček, dobré nálady a každodenního těšení se do školy.

                                                                                              

 

2021/2022 

Hvězdárna -Brno
                                   
Dne 17.6.2022 jsme se se žáky III. a V. třídy vydali do brněnské hvězdárny. V 8.00 jsme nastoupili do přistaveného autobusu a po hodině jízdy jsme byli na místě. Po vstupu do planetária na nás dýchla vesmírná atmosféra. Děti si mohly prohlédnout  zajímavé plakáty a videa s kosmickou tematikou. Pak už následoval program v hlavním sále hvězdárny, který byl promítaný na kopuli planetária. Zde jsme se vydali na průzkum vesmíru na palubě raketoplánu i Mezinárodní kosmické stanice. Nahlédli  dovnitř astronautova těla. Čekal na nás nácvik stavu beztíže, rychlá centrifuga i nepříjemné přetížení.
To ale není vše! Vesmír je zrádné  místo a nebezpečí v podobě extrémního záření, meteoritů i mrazivě nízkých a pekelně vysokých teplot číhá  na každém kroku. Prožili jsme pár dní v těle  astronauta  a vyzkoušeli si, jak je těžké dobývání vesmíru a co všechno pobyt na oběžné dráze obnáší.
Pak jsme se s velkým nadšením přesunuli do nákupní galerie Vaňkovka, kde jsme uspokojili své chuťové pohárky a nakoupili trička, mikiny a jiné potřebné věci.
Nabytí novými vědostmi a zážitky jsme se vraceli domů.

                                                                                                                        Mgr. Jitka Bušová
                                                                                                                        Mgr. Vendula Kovaříková
                                                                                                                        p.vych. Michaela Skácelová

 

Spaní ve škole

V pátek 17. 6. přišly děti do školy s jásotem a nadšením, že dnešní den je nejkrásnější z celého týdne. Na můj dotaz proč?!, vykřikly:“ Dnes přece spíme ve škole“.
A pravdou je, že jsme si páteční spaní všichni užili. Od 17.hodin , kdy rodiče děti přivedli, byl podvečer a večer nabitý aktivitami. Od her na hasiče, (v teplém počasí přišlo ochlazení vodou vhod), po stavění věží z kamínků, poté malování na kamínky. Vyvrcholením byla přehazovaná, která byla po celou dobu velmi napínavá a skončila rozdílem dvou bodů vítězného týmu.
Sluníčko už zapadalo a děti si pochutnávaly na opečeném špekáčku. Ve večerních hodinách jsme si se zatajeným dechem a se svítícími baterkami prošli školu od sklepa až na půdu. Pro všechny dobrodružná výprava.
Samozřejmě nechyběla stezka odvahy. Cestu osvětlovaly svítící lucerny. V cíli na všechny čekala odměna. Děti plné zážitků a příjemně unavené se zavrtaly do svých spacáků a ve chvilce usnuly. Tělocvičnou se ozývalo oddychování, někdy mluvení a někteří cestovali z různých poloh do té nejpohodlnější.
Ranní brzké vstávání se dalo očekávat a tak už v sedm hodin si děti pochutnávaly na dobrotách od maminek.
Děti si na památku kromě spousty zážitků odnesly pamětný list na 1. spaní ve škole a drobné sladké odměny.
Velké poděkování patří maminkám, které upekly bábovky, slané šneky, koláče a buchty a poslaly pro děti hromadu sladkostí.
Poděkování také tatínkovi od Štěpánka, který v sobotu ráno přivezl čerstvě udělané palačinky, po kterých se jen zaprášilo.
 Rovněž velké poděkování patří paní učitelce Štefkové, která s námi Spaní ve škole absolvovala, vše vyfotila a s průběhem celé akce pomohla.
                                                                                                      Tř. učitelka Mgr. Blanka Ondová

 

Dětský den s SDH Zdounky

Všechny třídy se 10. 6. zúčastnili Dětského dne s SDH Zdounky, který se konal v hasičské zbrojnici. Hasiči si pro děti připravili různá stanoviště. Na prvním žáci shlédli krátká videa o varovných signálech a požárech a byli seznámeni s činnostmi dobrovolných hasičů. Na dalším stanovišti si žáci vyzkoušeli sbalit evakuační zavazadlo. Byla pro ně také připravena ukázka hasičské výstroje a hasičského auta. Na posledních stanovištích si žáci mohli vyzkoušet hašení pomocí hasících přístrojů a nošení pytlů s pískem. Nechyběl ani fotokoutek a prohlídka hasičských vozidel. Všechny třídy si tento den užili a každý žák dostal od hasičů balíček s odměnami. 

Mgr. Veronika Klvačová

Pasování na čtenáře - 1. třída

Konečně nadešel dlouho očekávaný den. Ve čtvrtek 2.6. se mistní knihovna postupně zaplnila rodiči, sourozenci, babičkami a dědečky letošních prvňáčků. Přišli si poslechnout čtení svých dětí, vnoučat.
Pasování na čtenáře není jen tak jednoduchá záležitost. Každý prvňáček si vybral knihu a z ní úryvek, který si připravil a pak před všemi přítomnými přečetl.
Kromě čtenářských dovedností ještě děti musely zvládnout čtenářský kvíz, který si pro ně připravila paní knihovnice. A protože vše splnili na výbornou, mohli přednést slib čtenáře.
Pasování se výborně zhostil pan starosta a šerpování naše paní ředitelka. Jako dárek děti dostaly knihu "Kouzelná třída", všem slíbili, že ji přes prázdniny přečtou.
Všichni odcházeli s úsměvem z příjemně prožitého odpoledne.

                                                                                                                          Mgr.Blanka Ondová

 

Květná zahrada – 1. a 4. třída

Ve středu 8. června děti z první a čtvrté třídy vyrazily společně na školní výlet do Květné zahrady v Kroměříži. Po vřelém přivítání paní průvodkyní se děti rozdělily do dvou skupinek na mladší a starší žáky. Prvňáčci vyrazili s paní průvodkyní do skleníku, kde plnili jednotlivé úkoly. Poté se jejich skupinka vydala objevovat krásy Květné zahrady a plnit další zábavné úkoly. Čtvrťáci se s druhou paní průvodkyní přesunuli ke Kolonádě a začalo vyprávění o založení zahrady. Děti si nakreslily plánek, prohlédly si sochy, tvořily příběhy, hrály na hudební nástroje. Prvňáčci i čtvrťáci ukončili putování po zahradě společně v Rotundě, kde je nejvíce zaujalo kyvadlo a překrásné malby na stěnách. Po vydatné svačině jsme návštěvu Květné zahrady ukončili velkou pochvalou od paní průvodkyně za vzorné chování, vědomosti a úžasnou spolupráci. Za odměnu si děti ve městě koupily výbornou zmrzlinu nebo ledovou tříšť. I když se sluníčko celý den schovávalo za šedými mraky, nezmokli jsme. Spokojeni a s úsměvem na tváři jsme vyrazili zpět do Zdounek.

                                                                                      Mgr. Martina Štefková a Mgr. Blanka Ondová

 

Dopravní hřiště v Kroměříži – 4. třída

V úterý 7. června se děti ze čtvrté třídy vypravily na Dopravní hřiště v Kroměříži, aby zde získaly Průkaz mladého cyklisty. Na úvod si všichni žáci napsali písemný test, ve kterém zúročili své znalosti z dopravní výchovy. Poté se všichni přesunuli ven na dopravní hřiště, kde následovala praktická zkouška na kole. Pod vedením zkušeného instruktora děti řešily různé dopravní situace, se kterými se mohou setkat v běžném silničním provozu. Po úspěšném zvládnutí písemného testu i praktické zkoušky si ti nejšikovnější převzali vytoužený Průkaz mladého cyklisty. Všichni pevně věříme, že získané vědomosti a znalosti děti využijí při bezpečném chování v silničním provozu

                                                                                                                   Mgr. Martina Štefková


ŠKOLNÍ VÝLET – III. A V. TŘÍDA – Svět vědy a techniky Ostrava

Jelikož jsou žáci III. a V. třídy velmi zvídaví, rozhodli jsme se letos navštívit Svět vědy a techniky v Ostravě. Po návratu do hornického města jsme si prohlédli areál bývalých Vítkovických železáren a poté zamířili rovnou do Velkého světa techniky, kde každou třídu čekal předem objednaný výukový program. Po jeho zhlédnutí měly děti jednotlivě nebo po skupinkách si možnost prakticky vyzkoušet jednotlivé exponáty. Zkusili si, jaké je to řídit formuli 1, kosmickou loď, vystřelit raketu, moderovat televizní noviny nebo vyrobit si svoji vlastní lžičku a spoustu dalších zajímavostí. Děti měly možnost navštívit 3D kino a podívat se do podmořského světa. Ani jsme se nenadáli a museli jsme ukončit naše vědecké bádání. Po nákupu suvenýrů jsme vydali na zpáteční cestu. Výlet jsme si všichni moc užili,
                                                                                                                 Mgr. Vendula Kovaříková 
                                                                                                                 Mgr. Jitka Bušová

 

Spaní ve škole

Konec školního roku si druháci zpestřili nocováním ve škole. Po příchodu jsme se ubytovali a každý si ke svému spacáku vyrobil malého ochránce svých snů. Potom následovaly hry venku, opékání špekáčků a zpívání u kytary. Za úplné tmy přišlo to, na co se všichni nejvíc těšili - stezka odvahy. Druháci ukázali, že jsou opravdu velmi odvážní, protože všichni zvládli dojít až k velkému duchovi a odnést si od něho medaili za odvahu. Potom jsme se prošli noční setmělou školou a unavení zalezli do spacáků. Ráno nás probudilo školní zvonění a už zbývalo jenom zabalit, počkat na rodiče a těšit se domů. Šlo o krásně vydařenou akci, ze které jsme si všichni odnesli spoustu zážitků.

                                                                                                                  Mgr. Dana Bayerová

 

Školní výlet do Moravského krasu

Pomalu se blíží konec školního roku a s ním přichází i čas školních výletů. Ten svůj už mají za sebou děti ze druhé a čtvrté třídy. Zažili jsme na něm spoustu dobrodružství. Ráno jsme vyjeli směr Moravský kras na parkoviště Skalní Mlýn. Tam jsme nasedli do vláčku, který nás dovezl ke vstupu do Punkevní jeskyně. Čekala nás krásná procházka jeskynním systémem a plavba na ponorné říčce Punkvě. Po tomto neobvyklém zážitku jsme vyjeli lanovkou k Chatě Macocha. Mnozí z nás jeli lanovkou poprvé, takže to byl pro některé opravdu silný zážitek. Nahoře jsme se podívali do propasti z horního i dolního můstku. Další čas jsme věnovali nákupům suvenýrů a dárečků pro rodiče a samozřejmě nechybělo občerstvení, zmrzlina a spousta dalších dobrot. Zpět na parkoviště jsme sešli po naučné stezce, kde jsme si na tabulích přečetli spoustu dalších zajímavostí o tomto krásném místě. Do autobusu jsme usedli unavení ale plní nových zážitků z našeho krásného výletu.

                                                                                                             Mgr. Dana Bayerová
                                                                                                             Mgr. Martina Štefková

 

McDonald´s Cup

Naše škola má mnoho nadějných fotbalistů, proto jsme se letos rozhodli dát o sobě vědět i na okresní úrovni, a to účastí v soutěži škol McDonald´s Cup. Dne 26. 4. vyrazilo družstvo vybraných mladších žáků z II. a III. třídy a 27. 4. družstvo starších žáků ze IV. a V. třídy. Turnaj se konal na ZŠ Oskol v Kroměříži. Zúčastnili se žáci ze ZŠ Oskol, ZŠ Komenského, ZŠ Slovan, ZŠ Zachar, ZŠ Hulín a ZŠ Morkovice. Naši fotbalisté se na soutěžní utkání poctivě připravovali a byli připraveni porazit i Barcelonu. Po celou dobu klání se snažili ze všech sil, bohužel se jim ale žádné medailové příčky obsadit nepodařilo. I tak si to ale žáci maximálně užili a zakusili, jaké je to účastnit se turnaje okresního formátu. Už na zpáteční cestě plánovali taktiku na příští rok, takže to vypadá, že se máme na co těšit.

                                                                                                             Mgr. Vendula Kovaříková
                                                                                                             Mgr. Jitka Bušová

 

Vláčky Intelino

Výuka robotiky na naší škole dále pokračuje. Bee - boti dostali kreslící nástavce a k vybavení přibyly programovatelné vláčky Intelino. Kluci hned začali zkoumat, co se dá s vláčky dělat, jaké možnosti stavebnice poskytuje a děvčata zase hned včelkami pokreslila spoustu papírů. S technikou se budou děti potkávat celý život a je dobře, že i v naší škole si děti mohou formou hry zkoušet základy programování a práci s technickými hračkami.                                                                 
                                                                                                             Mgr. Dana Bayerová

 

Zápis do 1. třídy – Hody, hody doprovody.

V úterý 12. dubna se na naší škole konal Zápis do 1. třídy na téma Hody, hody doprovody. U vchodu do školy děti a jejich rodiče vítala děvčata ze čtvrté třídy, která je odvedla do jazykové učebny. Děti zde měly připravené  velikonoční omalovánky a stavebnice, kterými si krátily čas, než jejich rodiče předali zápisové listy paní zástupkyni. V jednotlivých třídách v prvním patře poté pokračoval samotný zápis dětí s paními učitelkami z prvního stupně. Děti se na úvod představily, řekly, kde bydlí, zarecitovaly básničku nebo zazpívaly připravenou píseň. Dále počítaly velikonoční vajíčka, na kterých si také procvičily znalost barev. Na velikonočních obrázcích poznávaly písmena, skládaly geometrické tvary. Nechybělo poznávání zvířátek a vázání pentlí na pomlázku. Na úplný závěr děti zdobily pastelkami velikonoční vajíčko. Za statečnost a za všechny dobře splněné úkoly byli všichni malí školáčci odměněni upomínkovým listem a sladkou odměnou.

Na všechny šikovné děti, které k nám od září nastoupí do první třídy, se již všichni moc těšíme!

                                                                                                                     Mgr. Martina Štefková

 

 

Ukliďme Česko

V pátek 8.4. se žáci všech tříd společně s pedagogy zúčastnili úklidu Zdounek a jejich blízkého okolí. Ti nejmenší zvelebovali okolí prvního stupně; třetí, čtvrtá a pátá třída se vydaly ke Cvrčovské kapličce; šesťáci a sedmáci zamířili směrem na Divoky a nejstarší žáci se vydali severozápadním směrem ke Kupcově zmole. Celkem se nám podařilo posbírat přes čtyřicet pytlů odpadků. Děkujeme všem zúčastněným za jejich elán i poctivou práci při úklidu. Věříme, že si po této zkušenosti budeme čistých Zdounek o to více vážit.

                                                                                                                  Mgr. Daniela Paličková

Velikonoční jarmark

Po dlouhé době jsme mohli 31.3. pozvat a přivítat veřejnost v budově 1. stupně a připravit všem, i přes nepřízeň počasí, jarní náladu s velikonoční tématikou.

Velikonoční jarmark má na naší škole dlouhou tradici a těší se velké oblibě. Dlouho před ním se děti i dospělí snažili připravit pestrou nabídku velikonočních dekorací, obrázků, perníčků, výrobků z proutí, osení a vůbec všeho, co se hodí, když se blíží Velikonoce. Všichni návštěvníci si mohli vybrat v naší tělocvičně z počtu krásných věcí. Velké poděkování patří všem, kdo se k nám při tvoření dekorací přidali, dětem, učitelkám, vychovatelkám i maminkám. Udělali jsme radost mnoha lidem.

Tak zase za rok na shledanou.

                                                                                                                      Mgr. Jana Klanicová

 

Den otevřených dveří pro rodiče a přátele školy

Dnes 31.3. se po dvou letech uskutečnil velikonoční jarmark a spolu s ním Den otevřených dveří v budově 1.stupně v budově školní jídelny.

Rodiče si mohli prohlédnout nejen krásně připravené třídy, ale mohli navštívit jednotlivá oddělení školní družiny av jídelně ochutnat různé druhy pomazánek a salátů. Děti se hlavně těšily z palačinek, které pro ně připravily dívky z IX. třídy.

V tělocvičně si můžete zakoupit velikonoční výrobky ze dřeva, proutí, papíru az perníku.

Lidé odcházeli ze školy spokojeni a do návštěvní knihy psali pochvaly a poděkování za příjemně prožité odpoledne.

                                                                                                                      Mgr. Blanka Ondová

 

Okresní kolo v přehazované 

Ve středu 23.3. se družstvo kluků a holek z V. třídy vypravilo do Kroměříže, reprezentovat naši školu v okresním kole přehazované.

Již po příchodu do tělocvičny ZŠ Slovan bylo jasné, že konkurence bude obrovská. Byla zde družstva z Holešova, Hulína, Kroměříže, Zborovic, Litenčic, Rajnochovic a samozřejmě  zdounecké. Naši účastníci bojovali po celou dobu turnaje do posledních sil a úplného vyčerpání. Mezi devíti družstvy nakonec skončili na krásném 4. místě. Všichni měli z tohoto výsledku neskutečnou radost a s pocity štěstí a skvěle odvedeného výkonu se vraceli domů.

                                                                                                                        Mgr. Jitka Bušová

 

Březen - Měsíc čtenářů

Po dvouleté covidové pauze  jsme se už všichni těšili na návštěvu místní knihovny. I když máme rádi moderní přístroje a technologie, přece jen kniha má své kouzlo. Domluvili jsme se s vedoucí knihovny paní Petrou Horákovou a mohli jsme po  třídách vyrazit.

Nejprve jsme si vyslechli a připomněli úvodní informace o správném zacházení, řazení a  rozmístění knih v knihovně. 

Potom už pro nás měla paní knihovnice připravené informace, úkoly, aktivity a kvízy podle jednotlivých tříd.

Prváci a druháci si zopakovali vše, co ví o pohádkách, o pojmech jako je spisovatel a ilustrátor. Třeťáci zase zavzpomínali, co si pamatují o Večerníčcích a jejich postavičkách. Čtvrťáci si povídali o regionálních pověstech, např. O kapličce v Nětčicích nebo Černé paní na hradě Buchlově. A páťáci zase o bajkách a bájích. Nejen českých , ale i světových autorů.

Návštěva knihovny se všem moc líbila a děkujeme paní Horákové za příjemně strávené chvíle. 

                                                                                                                          Mgr. Jitka Bušová

 

Projektový den: "Třída jako tým"

3.2.2022 jsme se všichni z I. stupně zapojili do projektu: "Třída jako tým". Přesto, že u nás ve škole panují mezi dětmi velmi dobré vztahy, rozhodli jsme se, že je v dnešní den ještě posílíme.

Děti měly možnost  vyzkoušet si různé aktivity na stmelení kolektivu, poznávání svých spolužáků nebo třídní empatie.

Určitě se o sobě dozvěděly  spoustu nových informací a mohli se také projevit ti, kteří nejsou tolik průbojní.

                                                                                                                        Mgr. Jitka Bušová

 

Školákem na zkoušku

Ve čtvrtek 10. března se na naší škole po dlouhých dvou letech opět konalo zábavné odpoledne pro předškolní děti a jejich rodiče – ŠKOLÁKEM NA ZKOUŠKU. Hravé odpoledne se neslo celé v jarním duchu – VÍTEJ, JARO, VÍTEJ. Děti měly možnost si vyzkoušet, jaké to bude, až se stanou školáky.

Po společném přivítání v tělocvičně školy se děti rozdělily do pěti skupin a začalo putování po jednotlivých stanovištích. V tělocvičně si děti vyzkoušely své pohybové dovednosti, na dalším stanovišti počítaly jarní květinky a zkoušely pravolevou orientaci. Poté si s další paní učitelkou zazpívaly písničku  Prší, prší a už se šlo na pohádku O veliké řepě. Na posledním stanovišti na děti čekalo překvapení v podobě programování s Bee – Boty.

Za všechny vzorně splněné úkoly děti dostávaly na kartičky motivační razítka a na úplný závěr na všechny šikovné malé „žáčky“ čekala sladká odměna. Všechny děti odcházely ze školy s úsměvem a to, že se ve škole líbilo i rodičům, jsme poznali podle krásných vzkazů v návštěvní knize. S dětmi se znovu potkáme 12. dubna při zápisu do první třídy a to se už někteří z nich stanou „VELKÝMI“ ŠKOLÁKY".

                                                                                                                 Mgr. Martina Štefková

Putování k jesličkám

Žáčci první a druhé třídy se vydali v hodině náboženství 6. ledna do kostela Nejsvětější Trojice. navštívili zde malého Ježíška v jesličkách a zazpívali mu koledy. Pro žáčky to bylo zajímavé zpestření výuky, neboť na tento den vycházel svátek „TŘÍ KRÁLŮ“. Děti měly možnost ucítit vůni pravého kadidla a podívat se na výzdobu betlému, který vyrobili jejich kamarádi a spolužáci. Na památku K+M+B LP 2022 si každý domů odnášel medailonku „PRAŽSKÉHO JEZULÁTKA“.

                                                                                                                     Michaela Skácelová

Vánoce u druháků

Předvánoční čas jsme začali v naší třídě pečením perníčků. Při práci se nám moc podařilo a několik dní děti nepotřebovaly od maminek svačinu. Oslava nejkrásnějších svátků v roce pokračovala vánoční besídkou. Každý z žáků si musel připravit vystoupení, aby si zasloužil dárečky, kterých byla pod stromečkem veliká hromada. Tak jsme viděli krásné divadlo, vystoupení tanečníků a slyšeli jsme krásné koledy a vánoční básničky. V dalších dnech nechyběly prskavky, fontány a samozřejmě pouštění lodiček, kde jsme si potvrdili, že i v příštím roce budeme držet pospolu. Po všech těchto krásných chvilkách ve škole se ale všichni těšili na ty opravdové Vánoce doma s rodiči.                                                                                                                                                                               

                                                                                                                   Mgr. Dana Bayerová

 

 

Dobrý skutek - Vánoce pro pejsky v útulku

Děti se rozhodly udělat radost pejskům v kroměřížském útulku Čápka. Nejprve se z části výtěžku z prodeje výrobků na vánočním jarmarku zakoupily pochoutky. Poté jsme uspořádali sbírku starých dek a hraček. Během několika dnů děti nanosily hromady pochoutek, granulí, starých dek, přikrývek a hraček. Vše jsme museli naložit do dvou aut av pátek jsme dárky předaly s paní učitelkou Bušovou v útulku. Paní , která věci přebírala, byla nadšená a dětem jsme tlumočili velké poděkování.

Naši žáci z 1. stupně tímto dobrým skutkem dokázali, že mají srdíčka na pravém místě a že jim osud opuštěných pejsků není lhostejný. Alespoň na chvíli jsme jim zpestřili jejich smutný život.

                                                                                                                  Mgr. Blanka Ondová

Vánoce

Z oblohy se sype sníh,vločky tančí v závějích. Tak zase po roce máme tu Vánoce, vánoční nálada nás všechny ovládá. Ježíšek pomalu zapřahá saně, za okny vidět je paprsku svit, zavři teď oči a nastav své dlaně, lásku a štěstí si do nich chyť.

I letos jsme nezapomněli na babičky a dědečky, kteří tráví Vánoce v Domovech. Nejen přáníčka od dětí ,ale i vánočním cukrovím jim zpříjemníme chvilku u stromečku.

Děti i učitelé přejí nejkrásnější dárek k Vánocům, je to úsměv, láska a pohlazení.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Mgr. Blanka Ondová

Mikulášská nadílka

Tak už tady byli! Na prvním stupni 3.12. Mikuláš rozhodoval, jestli si děti za tento rok zaslouží spíše pozornost čerta nebo anděla. Spravedlivě, uvážlivě a velmi poctivě dával rozhřešení, přijímal sliby do dalších dnů a nechal se pobavit písničkou nebo básničkou. Prošel se svou družinou všemi pěti třídami, nechával na čertu a andělovi, aby odměňovali nebo trestali. A víte co? Po její návštěvě na prvním stupni nikdo nechybí! Nikdo v pekle neskončil. Poděkování nás všech si zaslouží naše paní vychovatelky, které se o celou mikulášskou družinu s láskou postaraly.

                                                                                                                     

                                                                                                                      Mgr. Jana Klanicová

Natáčení na obecním úřadě 

Dnes v pátek 26.11. měl proběhnout vánoční jarmark, na kterém měly vystoupit děti ze základní školy. Vzhledem k situaci byl jarmark zrušen as ním i naše vystoupení. Aby dětem nebylo líto času a energie, kterou do nácviku vložily, rozhodli jsme se alespoň část našeho vystoupení natočit do obecního rozhlasu. Jak nám to šlo, si mohou obyvatelé Zdounek poslechnout dnes odpoledne.                                                                                 

                                                                                              Mgr.   D. Bayerová, Mgr. B. Ondová

Den laskavosti - II. třída

I druháci si připomněli 12. 11. Den laskavosti. Během vyučování jsme si povídali o tom, co znamená být laskavý. Také jsme hráli scénky, které byly motivované dobrými skutky. V třídnických hodinách jsme si vyrobili srdíčka, do kterých si děti vzájemně psaly hezké a milé vzkazy. Snad si aspoň kousek laskavosti v sobě odneseme i do dalších dnů.                                                                                                               

                                                                                                                         Mgr. D. Bayerová

 

Praha - po stopách Karla IV.      

Z neděle na pondělí jsme nemohli dočkat rána, protože nás čekal výlet do našeho hlavního města. Sraz všech účastníků, tedy nás páťáků byl před vlakovým nádražím v Hulíně, v 6.25. Po nastoupení do rychlíku společnosti LEO Expres jsme vyrazili směr Praha. Ve vlaku se nám moc líbilo, protože po celou dobu jízdy jsme si mohli objednat občerstvení. Ani jsme se nenadáli a už jsme vystupovali na Hlavním nádraží. Pak jsme se pomocí jezdících schodů přesunuli do metra a pokračovali na stanici Malostranská. Zde jsme vystoupili a mohli začít obdivovat krásu tohoto historického města. Nejprve jsme vyběhli po starých Zámeckých schodech a dostali jsme k Pražskému hradu. Prohlédněte si Zlatou uličku a Daliborku. Poté následovala Bazilika svatého Jiří. Asi nejvíce nás svou krásou oslnila Katedrála sv. Víta, Vojtěcha a Václava. Musíme také mít možnost navštívit Vladislavský sál a kopii korunovačních klenotů. Po Karlově mostě jsme se přesunuli na Staroměstské náměstí av celou hodinu zhlédli odbíjení Orloje a jeho pohybující se postavičky.

Celý vlastivědný výlet jsme skončili u sochy sv. Václava. Během zpáteční cesty jsme si sdělovali zážitky z celého dne a obdivovali fotky památek ve svých mobilech.

I počasí nám přálo a po celou dobu svítilo sluníčko. Na tento výlet budeme dlouho vzpomínat.

                                                                                                              Holky a kluci z V. třídy

 

Den pro třidu

27.9.2021 se žáci ze 3. a 5. třídy zúčastnili celoškolního projektového dne a nazvali si její: „Den pro tři.“ Po koronavirové absenci každodenního setkávání byly všechny děti rády, že žádné sedět v lavicích, ale celé dopoledne tráví společnými chvílemi . Po obdržení a nastoupení do autobusu jsme vyrazili směr Koryčany. Zaparkovali jsme nedaleko koryčanské přehrady a po „zelené“ jsme se vydali směrem k Cimburku. Zpočátku byl terénní dosti náročný a strmý. Poté se cestou příjemně klikatila lesem, až jsme narazili na studánku U mísy. Pro některé odvážlivce bylo připraveno překvapení v podobě výstupu na Kazatelnu. Tady jsme se teprve mohli přesvědčit, co je to opravdový kopec. Po vyšplhání na toto kouzelné místo nám otevřelo fascinující pohled na okolní krajinu s podzimními lesy. Po mírném občerstvení jsme zase seběhli ke studánce a pokračovali k našemu cíli. Po průchodu vstupní bránou hradu Cimburk zaplacení vstupného jsme si mohli prohlédnout celý hrad a zakoupit drobné suvenýry.  

Zpáteční cesta byla téměř celá z kopce, takže uběhla velmi rychle. Přistavený autobus nás odvezl zpět ke škole a my plni nezapomenutelných zážitků a společných chvil jsme se odebrali ke svým domovům.

                                                                                    Mgr. Jitka Bušová, Mgr. Vendula Kovaříková

 

Podzimní putování - II. třída

 Pondělí před státním svátkem využili druháci k putování podzimní přírodou. Naše cesta začala v Troubkách, kde všichni dostali na krk papírovou paletu, na kterou jsme si během cesty vzájemně lepili krásné věci, které jsme našli v přírodě a učili jsme se tak dělat radost nejen sobě ale i druhému.

Vyšlápli jsme si kopec nad Zdislavice, odkud bylo pěkně vidět Brdo i Vlčák. Pokračovali jsme lesem kolem hájenky až ke kapličce Strašná, kde jsme si poslechli pověst o tomto trochu tajemném místě a oslavili jsme tady narozeniny našeho spolužáka a kamaráda Rostíka. Pokračovali jsme dál lesem a po několika kilometrech jsme odbočili přes louku směrem k Morkovicím. Tam na nás už čekalo občerstvení, které všem přišlo vhod.

Po doplnění energie jsme se vydali poznat něco málo z Morkovic. Prohlédli jsme si náměstí, pranýř, kostel a zámek. Nakonec se všichni rádi posíláme do autobusu, který nás přivezl zpátky do Zdounek. Domů si všichni kromě krásných zážitků dovezli také paletku plnou maličkostí z přírody, ze kterých jsme měli opravdovou radost. Druháci nemohli najít 10krát a během výletu se chovali jako opravdoví turisté.

                                                                                                                                                                                                                                                                         Mgr. Dana Bayerová

Netradiční vyučování v zámeckém parku - 1. a 4. třída

V pondělí 27. 9. 2021 se prvňáčci a čtvrťáci zapojili do celoškolního projektu k utužování vzájemných vztahů v kolektivech a společně vyrazili do nádherného zámeckého parku ve Zdounkách.

V parku se děti rozdělily do skupiny a začaly plnit netradiční a zábavné úkoly. Starší děti mají po celou dobu za úkol starat se a pomáhat svým mladším kamarádům. Děti objevovaly krásy přírody, pracovaly s přírodninami a navzájem si pomáhají při vyplňování pracovních listů. Po splnění všech úkolů na děti čekala odměna v podobě opékání špekáčků a zaslouženého odpočinku na piknikových dekách.

Po návratu do školy jsme netradiční vyučování v přírodě společně zhodnotili a ve třídách si vystavili nasbírané přírodniny. Protože nám v tento den přálo i počasí, bylo teplo a sluníčko se na nás po celou dobu usmívalo z oblohy, projektový den se nám doopravdy vydařil.

Velké poděkování patří rodině Lexíka Vršky za vřelé přivítání v jejich krásném zámeckém parku a za připravené ohniště. MOC DĚKUJEME!

                                                                                                            Mgr. Martina Štefková

 

 Léto končí, škola začíná

1.září se poprvé pro zdounecké prvňáčky otevřeně dveře školy a děti vstoupily plné očekávání.

Čekala je připravená třída, na lavicích mají nachystané nejen učebnice, pracovní sešity, ale i drobné dárečky. Paní ředitelka, pan starosta, paní místostarostka přišly děti pozdravit a popřát jim hodně zdaru ve školním roce.

Na tvářích prvňáčků zářil úsměv a touha po vědění.

I já svým žáčkům přeji, aby se jim u nás ve škole líbilo, byli usměvaví jako radostí a chutí pracovali.

                                                                                                  Tř. učitelka Mgr. Blanka Ondová