Archiv: 2022/2023 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

Co se událo 2018/2019

 

ČERVEN

Vybarvený běh v Kroměříži

Barvy, barvy... Rozhodli jsme se zúčastnit této skvělé akce již v pořadí čtvrté. Cílem je pořádně se vybarvit a úkolem nás běžců bylo v průběhu absolvování trati o délce 4,5 km nanést na sebe i kolemběžící  co nejvíce barev. Nezávodilo se, neměřil se čas. Vítězové jsme byli všichni, protože jsme se skvěle bavili. Vybarveného běhu se zúčastnilo 2000 běžců všech generací.

Ráda bych poděkovala rodičům - N. Rampasové, Z. Černé, V. Dostálkové, L. Vrbecké, A. Sanislové, J. Pištěckému a kolegyním J. Bušové a D. Bayerové, kteří během celé akce na děti dohlédli a v běhu je podpořili. Velké poděkování patří M. Štefkové, která vše odfotila (fotogalerie).

A kteří malí běžci zvládli 4, 5 km trať? J. Zedníčková, N. Sanislová, J. Rampas, A. Štefek,, T. Polišenský, , S. Kuchaříková, A. Pištěcká, K. Vrbecká, N. Šušlíková, F. Rosický, A. Flašarová, T. Vítovec, sourozenci Nezdařilovi, Vlasákovi, Svobodovi, Chaloupkovi, sestry Mikulenkovy a Kočanovy.

Vybarvený běh se všem moc líbil a příští 5. ročník určitě nebudeme chybět!

Mgr. Blanka Ondová

Odkaz na obrazek

Hurá do pravěku

Dne 27.5. odjela II. a III. třída za poznáním a dobrodružstvím směr Rusava-Ráztoka. 

Z dětí se po příjezdu a vybalení věcí stali pračlovíčci, kteří si po rozdělení do tlup začali stavět svá obydlí v lese. Dokázali svou manuální zručnost a  spolupráci na společném díle. Naučili se přenášet  oheň, vyrobit si nástroje k lovu zvěře, ale i ozdoby a přívěšky. 

A protože jeskyni už měli postavenou, bylo by pěkné ji trochu vyzdobit, aby se  v ní cítili jako doma. Velké plochy balícího papíru, za pomoci suchých pastelů a  černého uhlu zaplnili malbou pravěkých lidí, zvířat a vyjádřením lovu mamuta.

Pravěcí lidé byli výborní lovci a také velmi obratní stopaři. Jak by ale mohla přes louku přejít celá tlupa pračlovíčků, aniž by zanechala své stopy? Jedině ve stopách mamuta.Tento nelehký úkol zvládli bravurně.

Dalším úkolem bylo vymýšlení řeči pravěkých lidí. U tohoto úkolu jsme se opravdu všichni hodně pobavili.

Týden byl plný dobrodružství a záhad, které děti pomáhaly samy rozplést a vyřešit.

Všechny zážitky si zapisovaly do svých deníků a hlavně hluboko do paměti. 

Napsaly: Dvě Bílé medvědice a Dinosauří srdce

 

Lodní deník 1. třída

Lodní deník

KVĚTEN

Návštěva předškoláčků z MŠ v 1. třídě

V úterý 28. 5. k nám do 1. třídy zavítala vzácná návštěva – předškoláčci z mateřské školky. S dětmi jsme pro ně měli připravenou hodinu, ve které jsme jim ukázali, že se školy nemusí bát a že naopak se do ní mohou vesele těšit. Na palubě naší třídy jsme je přivítali písničkou,  kterou máme všichni moc rádi a vždy nám vykouzlí úsměv na tváři. Poté jsme všichni na tabuli hledali v lodičkách písmenka a vymýšleli na ně slova. Nejlepší čtenáři z naší třídy dětem přečetli krásný článek o našem výletě. V hodině nechybělo ani počítání a hry, které s dětmi rádi v hodinách hrajeme. Do všech úkolů jsme budoucí prvňáčky aktivně zapojili. Na závěr vyučování si školáčci vzali k sobě do lavice jednoho předškoláčka, ukázali mu všechny věci, které se do školy musí nosit v aktovce,  a všichni společně jsme si poskládali a ozdobili papírovou lodičku. To proto, aby k nám předškoláčci po prázdninách v pořádku dopluli do 1. třídy.  Už se na ně všichni moc těšíme!

Mgr. Martina Štefková

Napajedelské plavení – školní výlet 1. třídy

Ve středu 22. 5. 2019 jsme všichni s úsměvem pospíchali do školy. Čekal nás totiž dlouho očekávaný den – NÁŠ ŠKOLNÍ VÝLET. Po nástupu do autobusu jsme se všichni okamžitě stali námořníky. Paní učitelka totiž pro každého z nás měla připravené krásné námořnické čepice. Ona a paní vychovatelka se rázem staly kapitány celé naší plavby. A mohli jsme vyrazit směr Spytihněv přístaviště Na Rejdě. V přístavišti již na nás čekala velká loď Morava, na kterou jsme se s velkým nadšením nalodili. Jako správní námořníci jsme si loď důkladně prohlédli, vyslechli jsme si důležité informace o tom, jak se na lodi bezpečně chovat a poté vypluli směr Napajedla. Celou plavbu jsme se kochali krásnou přírodou, pojídali výborné svačinky, které nám připravily  maminky a štěbetali se svými kamarády. Také jsme si nakoupili drobné suvenýry a pohlednice na památku. V Napajedlech nás čekala krátká procházka k historickému hřebčínu, kde nás paní průvodkyně provedla nejstarším a nejznámějším hřebčínem v České republice. A to už na nás v přístavišti opět čekala naše loď a plavba zpět do Spytihněvi. S naším krásným výletem jsme se rozloučili jako správní námořníci pokřikem: „Ahoj!“ Plni nových zážitků a i trošinku unaveni jsme se vypravili zpět do Zdounek.

I přesto, že nám počasí moc nepřálo, jsme si tu naši poslední plavbu na konci 1. třídy náramně užili!

Mgr. Martina Štefková

Pasování na čtenáře – 1. třída

Ve čtvrtek 16. 5. 2019 proběhla v Knihovně Zdounky malá slavnost Pasování prvňáčků na čtenáře. Protože celoroční téma třídy je Vyplouváme i celé pozdní odpoledne se opět neslo v námořnickém duchu. Děti měly pro rodiče a pozvané hosty připravené básničky o abecedě, čtení a knihách. Celkem šestnáct  dětí překonalo svůj strach a všem ukázalo, že jsou v naší třídě výborní čtenáři. Vzorově přečetly básničky od Jiřího Žáčka, Markéty Zinnerové a krátké úryvky z krásné knihy Gerda – příběh velryby. Poté následoval slib čtenáře, při kterém všechny děti slíbily, že se ke knihám budou chovat hezky a pravidelně je číst. A potom už hurá k samotnému pasování! Pan starosta děti pasoval, od paní ředitelky dostaly šerpu s nápisem - Už jsem čtenář. Paní knihovnice dětem darovala knihu s věnováním a malou sladkost. Od paní učitelky žáčci dostali upomínkový list a paní vychovatelka měla pro děti připravené krásné záložky do knih. Závěr celého vystoupení patřil maminkám jako poděkování za každodenní péči a starost o malé školáčky. Děti maminkám přednesly básničku a odměnily je srdíčkovým zápichem. Po skončení celé akce se děti mohly u paní knihovnice přihlásit do místní knihovny a vypůjčit si tak svou první knihu.

Ve vestibulu kulturního domu byly naistalovány nástěnky, na kterých si přítomní hosté mohli přečíst, co vše jsme s dětmi v 1. třídě během celého školního roku prožili – Lodní deník naší třídy, a také si prohlédnout doprovodné fotky. Děti také měly možnost se vyfotit ve fotokoutku jako námořníci, kteří právě zdárně propluli první třídou.

Celé slavnostní odpoledne bylo velmi krásné, dojemné a všichni rodiče mohou být na své děti náležitě pyšní. A závěrem už jen zbývá zvolat: „DOPLULI JSME!“

Mgr. Martina Štefková

EVROPA ČTE – ČTĚTE S NÁMI!

Z pohádky do pohádky

 Ve čtvrtek 2. 5. 2019 jsme se s dětmi z první třídy připojili ke DNŮM DĚTSKÉHO ČTENÍ. Prožili jsme pohádkové dopoledne s názvem Z pohádky do pohádky. První hodinu jsme zahájili básničkou – Od pohádky klíček mám, nechci sedět v koutě sám, strčím klíček do zámku, otevřu s ním pohádku. Poté jsme si všichni společně přečetli ve Slabikáři pohádku O Budulínkovi. Tu jsme ještě jednou převyprávěli podle obrázkové osnovy a některé úryvky z ní šikovné děti dramatizovaly. V hodině nechyběly pohádkové hádanky, kvízy a rébusy. To vše jsme prokládali dětskými muzikály, zpívanými pohádkami O Červené karkulce a Perníkové chaloupce. V závěru celé hodiny se děti rozdělily do skupin, ve kterých si zahrály pohádkové pexeso. Jedna skupina dětí vždy pracovala s Albi tužkou, plnila úkoly z Kouzelného čtení – Pohádkové bytosti. V matematice na nás čekalo netradiční počítání. Statečný princ vysvobodil krásnou princeznu, když vypočítal dlouhé matematické řetězce a z hrnečku nám tentokrát neutíkala kaše, ale spousta lehkých i těžkých příkladů. Posléze děti mezi sebou soutěžily v pamětném počítání a nejlepší počtář z naší třídy se stal matematickým králem. V další hodině jsme si povídali o pohádkových knihách, které si děti přinesli z domu. Nejlepší čtenáři nám přečetli krátké úryvky z krásných klasických pohádek. Všechny přinesené knihy jsme si ve třídě vystavili. Poslední hodina patřila pohádkovým omalovánkám. Děti si vybraly svou oblíbenou pohádku a obrázek si pečlivě vymalovaly. Poté nakreslily samy sebe a vymalovanou pohádku si ke svému portrétu přilepily.

S dětmi jsme prožili krásné pohádkové dopoledne a na úplný závěr jsme se rozloučili básničkou – Zaťukala na vrátka večer pěkná pohádka. Sedla si mi na peřinku, uspala mě za chvilinku…

Mgr. Martina Štefková

DUBEN

Štafetový pohár - Holešov -okresní kolo

17.4.2019, v 7.00 se vybraní žáci 1. stupně naší školy sešli na vlakovém nádraží ve Zdounkách. Cílem jejich cesty byl Holešov, kde se konalo okresní kolo soutěže nazvané "Štafetový pohár". Cesta vlakem byla pro některé velkým zážitkem a  rychle uběhla. Po slavnostním zahájení vypukla samotná soutěž. Nejprve si štafetu zaběhlo družstvo mladších žáků a pak následovala kategorie starší. Současně také probíhaly závody v doplňkových disciplínách jednotlivců, byl to skok daleký z místa a hod medicimbalem. I přes  chladné a deštivé počasí děti bojovaly jako o život. I když ve štafetách jsme na žádné medailové místo nedosáhli, chlapci zaperlili ve skoku dalekém. V mladší kategorii se stal vítězem Adam Štefek ze 2. třídy a kategorii starších chlapců vyhrál Jaroslav Moštěk z 5. třídy. Po vyhlášení výsledků a předání drobných cen jsme se vydali na cestu zpět.

Na závěr musíme všechny zúčastněné pochválit za jejich bojovnost a skvělou reprezentaci naší školy!!

Mgr. Michal Polách, Mgr. Jitka Bušová

Čarodějnický rej v 1. třídě

V úterý 30. dubna jsme se všichni moc těšili do školy. Žáčci z první třídy se proměnili v čarodějnice a čaroděje, protože nás v naší třídě čekal ČARODĚJNICKÝ REJ. Všechny čarodějky i čarodějové měli krásné klobouky, kouzelnické hůlky, velkou spoustu hadů, myší, netopýrů a pavouků. Nechyběla ani košťata, nejlepší dopravní prostředek správné čarodějky. Rej jsme zahájili nejznámější hymnou všech čarodějnic – SAXANOU, na kterou jsme si s chutí zatančili. Poté jsme četli krásnou pohádku O malé čarodějnici a plnili úkoly, které pro nás připravil její věrný přítel havran Abraxas. Ve velkém kotli jsme „vařili“ nejrůznější elixíry – matematické řetězce, příklady a vymýšleli kouzelnická zaklínadla. Na závěr čarodějnického sletu jsme malovali ty nejkrásnější čarodějnice, kterými jsme si vyzdobili naši třídu.

A potom už domů, abychom si večer užili tu pravou Filipojakubskou noc.

Mgr. Martina Štefková

Den Země

Den Země je dnem věnovaným naší planetě a v konečném důsledku nám všem. Tento svátek slaví víc jak miliarda lidí ve 175 zemích světa. Letošní Den Země je věnován ochraně zvířat a rostlin.

Děti z 1.stupně se na Den Země vypravily na Lebedovský Mlýn - farmu u Galatíků. A protože nás bylo opravdu hodně, rozdělili jsme se na skupiny. Děti ze 3.,4. a 5. třídy se nejdříve vydaly k rozhledně Zdenička. Mezitím si děti z 1. a 2. třídy prohlédly areál, kterým je provedla paní Jana Galatíková. Přiblížila jim život na farmě, seznámila je s chovem koní, koz a krav. Děti si mohly pohladit poníky, kůzlátka a telátka. Poté jsme se vydali na rozhlednu Větrný mlýn. Během cesty na rozhledny jsme pozorovali okolí, zvířata a vnímali krásu rozkvetlé jarní přírody. Po vycházce všem dětem vytrávilo, a proto někteří opékali špekáčky, druzí s chutí spořádali svačiny od maminek.

Co jsme si odnesli z dnešního dne?! Měli bychom všichni více myslet na naši planetu, chránit ji, neničit ji a předat ji dalším generacím v pořádku.

Mgr. Blanka Ondová

Velikonoce v 1. třídě

Po celý školní rok se u svých žáčků snažím probouzet vědomosti o zvycích a tradicích. A jinak tomu nebylo ani před Velikonocemi. S dětmi jsme si v hodinách českého jazyka o Velikonocích četli, povídali si, učili se velikonoční koledy a básničky. Také jsme si pouštěli krásnou pohádku Chaloupka na vršku  - Jak se pomlázky ztratily, která nám dávné zvyky Velikonoc také přiblížila. V prvouce jsme plnili velikonoční kvízy, rébusy, seli s dětmi osení. Ve výtvarné výchově jsme malovali vajíčka, vyráběli zápichy do květináčů, to vše s velikonoční tématikou. Ve středu 17. 4. si chlapci z naší třídy přinesli pomlázky na mrskut. Po přednesu krásných velikonočních koled a vyšlehání děvčat byli všichni kluci náležitě odměněni sladkostmi – čokoládovými vajíčky, zajíčky, bonbóny.

Opět jsme si to všichni společně náramně užili a HURÁ NA VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY!

 

Mgr. Martina Štefková

Den otevřených dveří

V úterý 16. 4. 2019 proběhl na prvním stupni naší školy Den otevřených dveří s možností vstupu do výuky. Také na děti z naší třídy se přišli podívat rodiče a prarodiče.

V českém jazyce jsme všem přítomným návštěvníkům ukázali, jak vyvozujeme písmenka, jak krásně čteme ve Slabikáři a krasopisně píšeme. V hodině nechyběly tělovýchovné chvilky na známé básničky a zpívání našich oblíbených písniček od Štístka a Poupěnky. Všem hostům jsme ukázali, že ve vyučování hojně používáme moderní techniku – internet a projektor. V matematice jsme vzorově počítali do dvaceti. Pracovali jsme na tabuli, do učebnice společně i samostatně, hráli naše oblíbené hry Na vláček a Matematického krále. V závěru hodiny jsme počítali s penízky a všechny přítomné jsme přesvědčili o tom, že jsme výbornými počtáři. V prvouce jsme si povídali o setí a sázení zeleniny. Také jsme založili pokus s klíčením hrachu. Všem maminkám a tatínkům jsme ukázali, že umíme pracovat ve skupinách, respektujeme se, pomáháme si a dokážeme se domluvit a vzájemně si naslouchat.

Největší odměnou pro nás byl milý úsměv od všech přítomných hostů, pochvala a poděkování za krásnou práci v hodinách a také spousta pěkných slov a jedniček napsaných v návštěvní knize.

Mgr. Martina Štefková

Zápis do 1. třídy

Dne 10. dubna 2019 se konal zápis žáků do 1. třídy. Většina milých předškoláčků nebyla v naší škole poprvé. Zúčastnili se totiž minulý měsíc akce s názvem Školákem na zkoušku, který se nesl v duchu dopravní výchovy, kdy si základní dovednosti školáka již vyzkoušeli. K zápisu tedy dorazili bez zbytečných obav a v dobré náladě.

Zápis tematicky na Školáka na zkoušku navázal, děti poznávaly dopravní prostředky, rozlišovaly barvy vagónků vláčku, počítaly a porovnávaly počty autíček a dalších dopravních prostředků, určovaly geometrické tvary dopravních značek a plnily další podobné úkoly. Kromě toho předvedly své komunikační a řečové dovednosti například při recitaci básničky. Při kresbě postavy cyklisty většina dětí nezapomněla na povinnou výbavu – helmu. Nejvíc budoucí školáčky potrápilo zavazování tkaničky na tenisce. Dostali tedy první domácí úkol  - do září si poradit s tkaničkami.

Na všechny své budoucí prvňáčky se 1. září 2019 bude těšit jejich budoucí paní učitelka Mgr. Vendula Kovaříková.

Mgr. Vendula Kovaříková

 

Probouzíme jaro

První dubnový týden patřil v naší třídě projektu Probouzíme jaro. Ve všech předmětech jsme si o tomto nejkrásnějším období v roce s dětmi povídali. V českém jazyce jsme četli články o přírodě, která se po zimě probouzí, plnili ve Slabikáři jarní kvízy a rébusy. Také jsme se naučili krásné básničky o jaru a sněženkách. V prvouce byly našim hlavním tématem svátky jara Velikonoce. S dětmi jsme sázeli semínka a přesazovali pokojové rostliny. Nechyběla ani výstavka jarních květinek. Ve výtvarné výchově a pracovních činnostech jsme malovali klíč, který odemyká jaro, sluníčko, velikonoční zajíčky, kuřátka a slepičky.

Po celém jarním týdnu je naše třída krásně jarně a barevně vyzdobená a my se můžeme radovat z hezkých teplých slunečních dnů.

Mgr. Martina Štefková

BŘEZEN

Školákem na zkoušku

Základní škola Zdounky uvítala předškoláčky ze zdejší mateřské školy, ale i okolí, a jejich rodiče v rámci již tradiční akce s názvem Školákem na zkoušku. Letošní ročník byl zaměřen na bezpečnost při cestě nejen do školy. Pro děti byl ve třídách i v tělocvičně připraven program s dopravní tématikou.

Předškoláčci poprvé usedli do školních lavic a zakusili vyučování “nanečisto”. Předvedli své bravurní znalosti z oblasti dopravní výchovy, bezpečnosti na silnici, včetně povinné výbavy cyklisty. Různými formami si vyzkoušeli základní dovednosti školáka, které bude třeba zvládnout I u zápisu (barvy, tvary, pravolevá orientace, předmatematické představy atd.). V tělocvičně pak ukázali své pohybové dovednosti při jízdě zručnosti na koloběžce. Při plnění úkolů poznali paní učitelky a zjistili, že se ve škole nemají čeho bát.  Rodiče měli možnost sledovat své dítě, jak se projevuje, co se mu daří a kde je potřeba ještě něco “dopilovat”.

Děti byly velmi šikovné a komunikativní, ve škole se po chvilce cítily jako doma. Bavilo je dělat různé činnosti jako opravdoví školáci.  Většina z nich se do školy moc těší. My naše předškoláčky rádi přivítáme u zápisu do první třídy.

Mgr. Vendula Kovaříková

 

Návštěva knihovny-3.třída

Březen-Měsíc knihy zakončili žáci 3.třídy návštěvou zdounecké knihovny. Po milém přivítání paní knihovnicí Zrnovou a paní Horákovou si prohlédli oddělení pro dospělé a pak následovala exkurze do oddělení dětského. Nejprve si děti vyslechly, kolik knih se nachází v místní knihovně, jak jsou značeny, řazeny a kde se nakupují. Některé knihy si děti prohlédly a prolistovaly. Mnozí byli tak nadšeni, že se chtějí stát pravidelnými návštěvníky knihovny. Svoje čtenářské schopnosti a dovednosti si děti vyzkoušely v rébusech a kvízech,které pro ně připravily paní knihovnice.                     Návštěva se dětem moc líbila a už teď se těší na další.

Mgr. Jitka Bušová

 VÝPRAVA DO POHÁDKY - 2. TŘÍDA

Máte rádi pohádky?

Žáci druhé třídy ano, a proto se rozhodli připravit pro rodiče středeční odpoledne plné pohádkových postaviček, hádanek a úkolů. Děti rodičům ukázaly, jak pracují nejen samostatně, ale i ve skupinkách. Oproti minulému roku děti své čtenářské dovednosti zdokonalily, zahrály si na básníky, rozluštily pohádkové postavy, rozpletly popletené pohádky.

Rodiče byli příjemně překvapeni, kolik úkolů děti splnily a chválili nejen výzdobu třídy, ale i školy, která zářila jarními a velikonočními motivy. Velká pochvala patří pí.učitelkám Bušové a Štefkové.

A co říci na závěr? Pohádky jsou nejen krásné, ale i kouzelné. A navíc klasické pohádky přinášejí do lidských duší úlevu a naději : ono to nakonec dopadne dobře.

Mgr. Blanka Ondová

Ponožkový den 2019

V letošním roce se i čtvrťáci připojili k těm, kteří si po ránu oblékli na každou nohu jinou ponožku! 21. březen je světovým dnem Downova syndromu. Letošní ročník byl věnován všem lidem, kteří jsou „jiní“. "Leave no one behind" bylo motto tohoto dne pro rok 2019. Ponožky symbolizují chromozomy - část buňky, jejichž anomálie způsobuje Downův syndrom. A že to lidé, kteří jsou v čemkoliv „jiní“, nemají někdy vůbec jednoduché, jsme si vyzkoušeli i při doprovodných aktivitách.

Lenka Sakařová

 

 VYNÁŠENÍ MORENY – 1. a 2. třída

První poslové jara, sněženky, už vykoukli ze země a i my žáčci z 1. a 2. třídy jsme se rozhodli, že „vyženeme“ zimu a přivítáme nejkrásnější období v roce – JARO. Ve čtvrtek 21. března jsme se proto společně vypravili do místního zámeckého parku, abychom zde vynesli Morenu. Smrtku jsme si ve výtvarné výchově vyrobili ze slámy a sena, ozdobili jsme ji barevnými pentličkami a vyfouknutými vajíčky. V českém jazyce jsme se naučili básničky o jaru, jarních květinkách a hlavně o sluníčku, které máme všichni moc rádi a také doufáme, že nám již brzy přinese vytoužené teplo. Celý program jsme zakončili písničkami „Čížečku, čížečku” a „Travička zelená”, které jsme doprovodili jednoduchým tanečkem. Kristinka Vrbecká ze 2. třídy zahrála krásně na flétničku písničky o jaru. A poté už přišlo vytoužené rozloučení se zimou a spálení Moreny.

Na naše vítání jara se přišli podívat také kamarádi z mateřské školy. Všichni jsme se do školy vrátili s úsměvem na tváři a se vzpomínkami na krásně prožité dopoledne. Kousek jara jsme si do třídy také přinesli v podobě rozkvetlé větvičky zlatého deště. 

A co dodat závěrem – ZIMO, ZIMO, TÁHNI PRYČ! JARO, VÍTÁME TĚ MEZI NÁMI!

 Mgr. Martina Štefková

 

Velká soutěž k 70. výročí Albatrosu

Čtvrťáci se zapojili do soutěže určené třídním kolektivům. Od poloviny února se žáci společně snažili najít odpovědi na deset záludných úkolů, začátkem března si mohli říct „hotovo“ a zpracované řešení všech úkolů odeslat do republikové soutěže k hodnocení.

Docela jednoduše vypadalo hledání knih, kde se na obálce nachází obrázek kočky nebo knih, kde mluví zvířata. S pomocí rodičů, babiček a mnohdy celé rodiny jsme hledali nejstarší knihu vydanou nakladatelstvím Albatros. Podařilo se nám najít knihu vydanou v roce 1957 :-D. Teď už víme, že „albatros“ není jen název vydavatelství – vyhledávání důkazů v knihách o tom, co všechno nese tento název, to byl jeden za dalších úkolů. Zjistili jsme, že v našem nejbližším okolí působilo a působí dokonce několik autorů knih….... Největší práci nám dalo vyhledávání knih, kde jsou hlavními hrdiny postavy se jmény Valerie, Anastázie a Rudolf. Kvůli dívčím jménům někteří prozkoumali knihovny a dokonce navštívili i knihkupectví.

Těm, kteří se aktivně zapojili a věnovali této aktivitě spoustu volného času, patří obrovský dík. Byli jste prostě úžasní! A stejné poděkování také mnohým rodičům a prarodičům, kteří o víkendu s vyhledáváním a vypisováním informací ochotně pomáhali.

 

Mgr. Lenka Sakařová

 

Dopravní výchova – IV. třída

V pondělí 18. března se za žáky čtvrté třídy přijel podívat pan Stratil z Dětského dopravního hřiště v Kroměříži. Společně jsme si připomenuli nutnost znalosti pravidel silničního provozu, ale také povinnou výbavu jízdního kola i výbavu cyklisty. V průběhu dvou vyučovacích hodin jsme procvičovali zvládání dopravních situací, bezpečný pohyb po vozovce v roli chodce i cyklisty.

Pan Stratil žákům zopakoval i nutnost užití správně seřízené cyklistické helmy nejen při jízdě na kole, ale také na koloběžce nebo kolečkových bruslích. Stejně tak byla znovu vysvětlena nutnost užití dětské sedačky nebo podsedáků při jízdě automobilem. Žáci si osvěžili některé znalosti a další si mohou procvičovat na www stránkách i v době osobního volna.

V červnu čeká čtvrťáky návštěva dopravního hřiště a zkoušky cyklisty. Jak se jim bude dařit? Tak to záleží především na nich. Možnosti mají, stačí jich jen využít.

 

Mgr. Lenka Sakařová

 

Florbalový turnaj na I. stupni

Po krátké přestávce, kterou způsobila chřipková epidemie, mohly proti sobě nastoupit vítězné týmy z prvního kola a dokončit tak druhý ročník florbalového turnaje.

19.2. proti sobě nastoupily týmy: Barcelona (1.třída) a Juventus (2.třída).Utkání bylo velmi rychlé, hráči Adam Nezdařil střelil 2 branky a další hráči Adam Štefek, Adam Chaloupka, Teo Polišenský střelili po jedné brance.

Hráči z 1. třídy se bojovností druhákům vyrovnali, ale rychlostí jen jeden hráč Matěj Nezdařil, který se po ploše pohyboval jak neřízená střela, dal jednu branku, Zápas skončil 5:1.

I když prvňáci prohráli, patří jim velká pochvala za bojovnost.

V březnu se utkaly týmy, Ohniví draci (3.třída) proti Mrkvičkám z Polňačky (4. třída). Převahu v rychlosti a přesnosti střelených branek měl tým čtvrťáků, kde excelovali hráči Mira Nauč, Matyáš Trněný, střelili soupeři tři branky, Dominik Vlasák jednu branku. Utkání skončilo prohrou třeťáků 1:7.

Poslední zápas hrály silné týmy Mrkvičky z Polňačky proti Poláchovcům z 5.třídy. Zápas skončil vítězstvím Poláchovců nad Mrkvičkami 4:2. Byl to silově vyrovnaný zápas, vynikali hráči Mira Nauč, který střelil dvě branky a hráč z 5.třídy Michal Čečatka, dal dvě branky.

Zima je za námi a s ní i druhý ročník florbalového turnaje. A protože zájem o florbal je velký, určitě se budeme těšit na jeho další pokračování v příštím roce, opět v lednu.

                                                                                                                    Mgr. Blanka Ondová

 

ZDRAVÉ ZUBY - 1. TŘÍDA

V úterý 5. března se v 1. třídě v rámci hodin prvouky uskutečnil projekt Zdravé zuby. První hodina byla zahájena pohádkou O Hurvínkovi a jeho trápení se zoubky. Poté se děti seznámily s podobou dětského chrupu. Zjistily, kolik mají zoubků a jak jejich zub vypadá zvenčí a zevnitř. Posléze se na pracovním listě učily, jak o své zuby správně pečovat, jak se jednotlivé zuby jmenují a co správně jíst, abychom se vyvarovali zubnímu kazu. Na listě děti vyplňovaly křížovky, zábavné kvízy a omalovávaly.

Ve druhé hodině naši třídu navštívil pan Forejt – zubní preventista, kterého děti znají z pravidelných přednášek v mateřské škole. Ten měl pro děti připravené názorné ukázky péče o chrup, využil zde spoustu zajímavých pomůcek ze své praxe. Zopakoval všem dětem, jak si správně při čistění zubů držet kartáček a manipulovat s ním v puse. Děti si také pod jeho odborným dohledem vyzkoušely svoje zoubky vyčistit. Děti s velkým zájmem poslouchaly vše, co jim pan Forejt vyprávěl.

Ve výtvarné výchově si děti zoubky namalovaly, ozdobily si svůj kelímek s kartáčkem a zubní pastou.

Cílem celého projektu je zlepšení zubního zdraví u dětí. Systematicky a dlouhodobě působit na děti, že čištění  a pravidelná péče o zuby má smysl.

Mgr. Martina Štefková

 ÚNOR

Florbalový turnaj na I.stupni

Únor bílý- Florbalisté šílí. Zatímco celý národ sledoval zimní olympiádu v Pchjongčchangu, u nás na 1. stupni probíhal první ročník ve florbalu. A vskutku to byl turnaj plný napětí, bojového nasazení, nechyběly slzičky a zklamání na jedné straně a zároveň neskrývané nadšení ze zasloužené výhry na straně druhé.

V prvním kole se utkaly proti sobě z každé třídy dva týmy. Do druhého kola postoupil vítězný tým a ve třetím kole se bojovalo o místa. Velmi vyrovnaný zápas byl mezi týmem první třídy a druhé třídy. Zápas skončil výhrou první třídy, kde nejlepším střelcem byl Adámek Chaloupka(3 branky), Adámek Nezdařil(2 branky) a Adámek Štefek ( 1 branku).Nejlepším střelcem v týmu druháků byl Adam Doležal (2 branky, Roman Herodek, Adam Zavadil a Michal Táborský (1 branka). I když tým druháků měl v prvním poločase spíše herní převahu, ve druhém poločase na tým prváků nestačil. Patří jim velká pochvala za bojovnost až do konce utkání.

Třetí místo obsadil tým třeťáků, který herně nestačil na čtvrťáky a utkání prohrál. V prvním poločase se zdál být zápas vyrovnaný, ale ve druhém poločase měli čtvrťáci velkou převahu a třeťáci se nedostali ani přes půlku hřiště. Nejlepším střelcem celého utkání se stal Michal 

Čečatka,nastřílel 5 branek.8. března se bojovalo o první místo mezi týmem páté třídy a týmem čtvrté třídy. Od začátku byl zápas velmi rychlý, herně byl lepší tým páťáků, byl přesnější ve střelbě na branku, vypadalo to. že tým čtvrťáků se jejich ostré útočnosti zalekl a hrál spíše jen jeden jejich hráč Michal Čečatka, ostatní se jen zoufale snažili bránit. Emoce z prohry a emoce z vítězství propukly naplno po skončení zápasu. Nejlepším střelcem byl Dominik Vandal, s lehkostí se proplétal mezi hráči a nasázel týmu čtvrťáků 9 branek, nejlepším hráčem a nejvíce hrajícím hráčem z týmu čtvrťáků byl Michal Čečatka (3 branky).

Třešinkou celého 1.ročníku ve florbale bylo utkání dívčích týmů ze čtvrté třídy. Opravdu neuvěřitelný zápas. Skvělá hráčka Nikola Dvořáková společně s Nelou Šrahulkovou daly soupeřkám 10 branek.

Co říci na závěr, snad jen to ,že dětem nechybí chuť soutěžit, dát do hry sílu, bojovnost a energii

a přát si, aby se příští ročník opět vydařil.

 

„Vitamínový den“

Předprázdninový týden se na 1. stupni nesl v duchu zdravého životního stylu. Všichni žáci se zaměřili na to, aby jejich svačinkám v tomto období nechyběla zelenina a ovoce, a mnohým se to i dařilo. Malí námořníci z první třídy si s Pepkem námořníkem povídali o tom, co je zdravá strava a co nám naopak příliš nesvědčí, u třídy připravili i nástěnku, kde se svým zjištěním seznamují všechny ostatní. Ve výtvarné výchově a pracovních činnostech modelovali ovoce a zeleninu, z textilu tvořili ovocné koláže. Druháčci si některé znalosti ověřovali na pracovních listech, výtvarně zpracovali téma ovoce a zelenina a bavili se o významu vitamínů. Připravili si společnou ochutnávku ovoce a zeleniny. Ochutnávkou svůj týden obohatili i žáci třetí třídy. Na pracovních listech se seznamovali s novými informacemi, připravili výživové pyramidy. Také čtvrťáci výtvarně zpracovávali dané téma – modelovali i kreslili. V matematice zařadili „jablkové počítání“, kde si procvičovali řešení slovních úloh. Všichni žáci se zapojili do turnaje ve stolní hře Košík plný zdraví. V průběhu týdne se uskutečnily i další zápasy florbalového turnaje. Stihli jsme toho i v tomto týdnu mnoho, dověděli jsme se nové věci, zopakovali si to, co už víme. A věříme, že i po jarních prázdninách se sejdeme se zdravými svačinkami, ale i s chutí do další společné práce v naší škole.                                                                                                         L. Sakařová

 

DEN MATEŘSKÉHO JAZYKA

Ve čtvrtek 21. 2. se prvňáčci a osmáci sešli v první třídě, aby zde společným projektem oslavili Den mateřského jazyka. Celé dopoledne se neslo v duchu celoročního tématu první třídy – „Vyplouváme“.

První hodinu zahájili malí námořníci písničkou „Umíme cokoli“. Její líbivá melodie navodila ve třídě dobrou náladu, děti písničku nejen zpívaly, ale také na ni tančily. Poté následovalo představení jednotlivých písmenek za pomocí básniček spojených s pohybem. Posléze všichni přítomní žáci zachraňovali na tabuli písmenka, která jim vzala zlá chobotnice. Na závěr první hodiny prvňáčci přečetli svým starším kamarádům článek Náš výlet. Všichni byli překvapeni, kolik dlouhých vět jde složit z 20 písmen.

Ve druhé hodině malé děti vystřídali jejich starší spolužáci. Přednesli nám krásné a hlavně žertovné básničky od Jiřího Žáčka. Následovalo čtení příběhu O velrybě od Ludvíka Středy. Do děje byly vtaženy všechny děti, pro které měli osmáci připravené otázky a úkoly ke čtenému textu.

Ve třetí hodině se všechny děti rozdělily do skupin, kde si prvňáčci za pomoci svých starších spolužáků vyrobili krásné záložky do knih s motivem moře. Také žáci z osmé třídy neodešli s prázdnou. Od prvňáčků si na památku odnesli knoflík pro štěstí za vzorně připravené dopoledne.

Celé projektové vyučování bylo velmi pěkné a všichni odcházeli spokojeni a s úsměvem na tváři. Hlavním úkolem byl rozvoj čtenářské gramotnosti, ukázat dětem, že učení a čtení je zábava.

A TO SE NÁM, MYSLÍM, POVEDLO!

Mgr. Martina Štefková

 

LEDEN

NAŠE PRVNÍ VYSVĚDČENÍ

Pět měsíců od začátku školního roku uběhlo jako voda a na nás čekal náš první významný den - NAŠE PRVNÍ VYSVĚDČENÍ. Během „naší plavby“ jsme se naučili již 20 písmenek, píšeme slova i dlouhé věty a to krasopisně. Někteří z nás jsou i výbornými čtenáři. V matematice počítáme do 10 a nejraději ze všeho hrajeme hry – Na vláček, Matematického krále a Zamrzlíka. Umíme spoustu básniček, ve vyučování také rádi zpíváme a tančíme.

Ve čtvrtek 31. ledna jsme již nemohli dospat, jak moc jsme se těšili do školy. Paní učitelka pro nás měla připravené dopoledne plné her, soutěží a zábavy. A jako správní námořníci jsme si to pod vedením svého kapitána náramně užili. Konečně zazvonilo na čtvrtou vyučovací hodinu a paní učitelka přinesla do třídy naše první vysvědčení.  Všichni jsme za svou snahu a píli byli odměněni samými jedničkami, velkou pochvalou a malou sladkostí. S úsměvem a plni radosti jsme se už těšili domů, jak se svým úspěchem pochlubíme celé rodině a kamarádům.

Doufáme, že se nám bude dařit stejně dobře i v druhém pololetí a že zdárně „doplujeme“ k našemu vytouženému cíli!

Mgr. Martina Štefková

 

POKLAD KAPITÁNA BALTAZARA

V úterý 29. ledna jsme vyrazili s dětmi z prvního stupně do kulturního domu na divadelní představení s názvem – POKLAD KAPITÁNA BALTAZARA aneb KDO SE BOJÍ, NESMÍ NA MOŘE! Divadélko pro školy z Hradce Králové pro nás mělo připravené představení o námořnících a pirátech, o kouzelné mušli, upovídaném papouškovi a nebezpečném žraloku.

Hned na začátku dvojice herců zapojila do představení všechny děti. Ty odpovídaly na otázky, absolvovaly lodní a plavecký rychlokurz a během celého představení zpívaly písničky. Celý děj se odehrává na lodi, kdy námořníci plují za pokladem. Po objevení vzácného pokladu loď přepadnou piráti a zlý kapitán Baltazar chce poklad jen pro sebe. Tak jak už to v pohádkách bývá, vše dobře dopadne a opět zvítězí chytrost, poctivost a přátelství.

Divadelní představení bylo velmi pěkné! Pohádka byla nejen zábavná ale i poučná. Všechny děti vystoupení zaujalo, byly nadšené. Hodně se nasmály a při některých scénách se i malinko bály. Prvňáčkům dokonce pohádka tematicky ladila s jejich celoročním tématem – „Vyplouváme“.

Hercům děkujeme za krásné představení, které pro nás bylo odměnou za pilnou práci v 1. pololetí. A TEĎ UŽ SE TĚŠÍME NA VYSVĚDČENÍ!

 

Mgr. Martina Štefková

PROSINEC

Předvánočně u čtvrťáků

Páteční předvánoční vyučování bylo tak trošku jiné. Hned po příchodu do třídy jsme se pustili do úprav, rozestavěli jsme lavice do tvaru písmene U a pod vánoční stromeček naskládali všechny dárečky pro kamarády spolužáky. Na lavicích se místo učebnic a sešitů postupně objevovaly tácky s vánočním cukrovím, ovoce, kelímky a nápoje. Fotografiemi promítanými na tabuli jsme si zavzpomínali na některé z akcí naší třídy v uplynulém období. Připomenuli jsme si také některé z vánočních zvyků a tradic a domlouvali se, že některé si určitě vyzkoušíme i doma.

I v letošním roce jsme se pak společně vydali do pole, kde jsme připravili nadílku pro zvířata. Na keřích i v jejich nejbližším okolí jsme zavěsili či uložili jablka, mrkev, seno, kukuřici a další dobroty. Věříme, že si sem určitě zvířata najdou cestu a pochutnají si.

Po příchodu zpět do školy už čekala i naše nadílka. Dárečky se zpod stromečku odstěhovaly ke svým majitelům. Rozbalování dárků, povídání, pojídání cukroví…. a pak už jen přání krásných Vánoc a společný úklid prostor třídy. Vánoční prázdniny mohou začít!

 

Mgr. Lenka Sakařová

 

Ježíškova vnoučata

Žáci čtvrté třídy zareagovali na výzvu Českého rozhlasu a v letošním roce se připojili k akci, která vznikla na podzim roku 2016. V třídnické hodině tvořili přání, která budou přibalena k dárkům pro obyvatele domovů důchodců, nemocnic, stacionářů… Ke čtvrťákům se odpoledne ještě přidaly děti ze třetího oddělení školní družiny.

Výsledkem bylo odeslání osmdesáti přáníček. Věříme, že udělají někomu potřebnému radost! 

Mgr. Lenka Sakařová

Předvánoční Kroměříž

Čtvrťáci se ve čtvrtek 13. prosince vydali do Kroměříže. Prvním cesta vedle do Domu kultury, kde nás čekal hudební pořad Radima Zenkla. Původem Čech, mandolinista a skladatel, v současné době žijící v Americe. Poutavý pořad děti seznámil nejen s mnoha netradičními dechovými nástroji, ale také s možností hry na mandolínu (dvouhlasá hra je specialitou tohoto hudebníka). Radim Zenkl je celosvětově uznávaným hráčem na madolinu, ovládá několik dalších nástrojů - elektrickou mandolu, bezpražcovou mandolínu, buzuki, mando-ukulele a další strunné i dechové nástroje, zvláště různé druhy fléten, jako jsou slovenská fujara, australské didžeridu, irská píšťala ….

Pak vánočně vyzdobenými ulicemi přešli na Velké náměstí, kde si v Muzeu Kroměřížska prohlédli výstavu Vládci noci, která poodhaluje tajemství světa živočichů, jejichž aktivita začíná za soumraku a vrcholí v noci. Celá výstava je umístěna v zatemněných prostorách, napodobujících přirozené prostředí.

Na Velkém náměstí si žáci připomenuli některé historické údaje o našem okresním městě, prohlédli si některá domovní znamení.

Cestou na bus ještě nemohli minout nádvoří historické radnice, kde největší pozornost poutala hromada sněhu a slaměné postavičky z filmu Doba ledová.  Ale pozornost si jistě zaslouží i slámový Betlém a vánoční výzdoba celého prostoru.

Společně jsme si užili příjemný mrazivý den.

Mgr. Lenka Sakařová

LISTOPAD

Prvňáčci na návštěvě v mateřské školce

V úterý 13. listopadu jsem se svými žáčky - prvňáčky v rámci spolupráce navštívila místní mateřskou školu. Pro předškoláčky jsme s dětmi měli připravený zábavný program. Devět písmenek, která už známe, jsme představili krátkými básničkami doprovázenými pohybem. Dětem jsme ukázali, jak umíme číst jednotlivá písmenka, slabiky, slova a dokonce i jednoduché věty a jaké „těžké“ úkoly plníme ve Slabikáři. Budoucí školáčci měli možnost nahlédnout do písanek a přesvědčit se, že někteří z nás jsou výbornými písaři. Předškoláčky jsme také zapojili do her, které pravidelně hrajeme při vyvozování písmenek a při počítání v matematice.

Na závěr se prvňáčci pochlubili svými aktovkami a vzorně připravenými pouzdry. Všichni jsme prožili krásné dopoledne a doufáme, že se předškoláčkům bude v naší škole líbit tak jako nám. A že se každé ráno budou do školy těšit, že se opět něco nového naučí.

Velké poděkování také patří všem paním učitelkám z mateřinky, které se dětem velmi hezky věnují a pilně je připravují na vstup do naší „velké“ školy.

Mgr. Martina Štefková

Čtvrťáci na dopravním hřišti

V pátek 16. listopadu se žáci 4. třídy vydali na Dopravní hřiště v Kroměříži.  Při samotném zahájení  výuky se seznámili s tím, jak celá dnešní aktivita bude probíhat, dověděli se i něco o tom, jak na jaře budou probíhat zkoušky k získání průkazu cyklisty.  Pak následovala samotná teoretická výuka – seznamování s dopravními předpisy, dopravním značením, řešení křižovatek .  Vyučujícím  byly žákům doporučeny i www stránky k procvičování dopravní výchovy.  Po příchodu strážníků se všichni odebrali k praktické části výuky. Žáci se změnili v chodce i cyklisty a prakticky si zkoušeli řešení dopravních situací při jízdě i chůzi na dopravním hřišti. Ještě před prvním usednutím na kolo však byly všem přítomným zkontrolovány cyklistické helmy a většina doporučena k seřízení a úpravám.  V závěru praktické části si mohli žáci vyzkoušet i některá ze stanovišť, která jsou součástí soutěže mladých cyklistů. V průběhu zimních měsíců mají žáci čas k procvičování vědomostí z teoretické části, dopravní výchova bude zařazena i do několika třídnických hodin, ale samotné přípravě k získání průkazu cyklisty je třeba se věnovat i samostatně.   Znalost dopravních předpisů patří k dovednostem, kterým stojí za to věnovat část svého času.

Slavnost Slabikáře

V úterý 6. listopadu jsme na naší škole v první třídě pořádali pro rodiče a prarodiče malou slavnost – Pasování na čtenáře Slabikáře.

A jak se vlastně naši malí prvňáčci dostali ke Slabikáři? Nebyla to vůbec jednoduchá cesta. Všichni žáčci museli zvládnout poznat 9 písmenek, naučit se číst první slabiky, slova a dokonce i jednoduché věty.  Kromě toho se všechny děti musely naučit krasopisně psát psacím písmem do písanky a v matematice počítat do pěti. A věřte, že pro některé z nich to ze začátku byla doopravdy velká dřina!

Při slavnostní příležitosti jsme všem přítomným ukázali, co vše jsme se už naučili, a jak pilně pracujeme ve vyučování. Vše jsme prokládali básničkami, kterých od září umíme mnoho. Po vystoupení byli všichni prvňáčci slavnostně paní ředitelkou pasováni na čtenáře Slabikáře a od paní učitelky si vytoužený Slabikář i s krásnou záložkou převzali. Také paní učitelka ocenila tři nejlepší písaře ze třídy, kteří již od nynějška budou psát do písanek a sešitů opravdovým perem. Na závěr se děti s rodiči rozloučily krásnou písničkou, ve které všem ukázaly, že jsou i výbornými počtáři.

Za velmi krásné odpoledne děkuji nejen všem dětem, které byly báječné, ale také všem přítomným divákům, kteří byli vzornými a trpělivými posluchači.

Mgr. Martina Štefková
(třídní učitelka 1. třídy)

Ze Zdounek do Hondurasu

Začátkem listopadu probíhaly ve Zdounkách LIDOVÉ MISIE. V pátek 16.11. navštívili ZŠ misionáři, kteří působili v Hondurasu. Zážitky a zkušenosti ze své cesty přednesli žákům 1. a  2. stupně. Misionáři poukázali na těžký život na tomto vzdáleném místě – nedostatečné hygienické podmínky, chudobu, problematickou školní docházku, nemoci, kriminalitu….Přes všechny tyto nepříznivé podmínky si obyvatelé Hondurasu váží maličkostí a snaží se prožít plnohodnotný život. Žáci se zaujetím poslouchali poutavé vyprávění doplněné autentickými záběry.

Misionáři upozornili také na hodnotu každého z nás, neboť všichni jsme jedineční.

Michaela Skácelová

ŘÍJEN

72 hodin

Již podruhé se k celostátní akci přihlásili žáci čtvrté třídy. I v letošním roce se zaměřili na pomoc přírodě a okolí. V pátek 12. října se žáci vydali nejprve zkontrolovat zahradní jezírko na pozemku základní školy, pobytu na zahradě využili i k poznávání přírodnin a opakování vědomostí z oblasti přírodovědy. Vybaveni rukavicemi a taškami na odpad pak společnými silami uklidili od odpadků prostory, kudy denně chodí do školy a prostory parčíku za autobusovou zastávkou.  S radostí jsme vyčíslili, že v letošním roce bylo sebraných odpadků o více než polovinu méně oproti roku loňskému.

Tato akce v sobě zahrnuje 3 dny dobrovolnických aktivit. Akce probíhá na území České republiky již po sedmé. Zúčastnit se mohou jednotlivci i kolektivy a svou „pomoc“ zaměřit do některé ze tří oblastí – pomoc druhým, přírodě a okolí. Jejím cílem je naučit se vnímat svět kolem sebe, nebýt lhostejní, spolupracovat.

Mgr. Lenka Sakařová

BIBLE A MY

V pátek 19. 10. se uskutečnilo školní kolo soutěže Bible a my. Žáci byli rozděleni do dvou kategorií. První kategorii tvořili žáci 4. a 5. třídy, druhou kategorii žáci 7. třídy. Všichni chtěli předvést své nejlepší znalosti a rychlou orientaci v Bibli. A to se jim také dařilo.  Srdečně všem gratulujeme.

O den dříve 18. 10. jsme se stejně jako v minulých letech zapojili do celosvětové výzvy „ Milion dětí se modlí růženec za jednotu a mír.“

V současné době se všichni těšíme na návštěvu misionáře, který nás brzy navštíví a podělí se s námi o své nezapomenutelné zážitky a poznatky z Hondurasu.

Michaela Skácelová

ZÁŘÍ

DeVeDe (Den věřících dětí)

Děti navštěvující nepovinný předmět náboženství se zúčastnily  v pátek 21. 9. výletu na Svatý Kopeček. Celý kroměřížský děkanát dětí zaplnil baziliku Panny Marie,  kde byla sloužena mše svatá pro děti. Krásné zpěvy, přímluvy a modlitby dětí se rozléhaly chrámem. Po závěrečném požehnání jsme se všichni přesunuli do ZOO, kde jsme se posilnili a rozdělili do skupinek. Každý obdržel kartičku, na níž měl úkoly, které plnil během prohlídky a krmení zvířátek.  Sluníčko nám přálo a my prožili opravdu krásný a požehnaný den.

Michaela Skácelová

„Vyplouváme“– první den v 1. třídě

Už je to tady! Po krásných horkých letních prázdninách jsme uslyšeli opět školní zvonění, které nás upozornilo na to, že je pondělí 3. 9. a začíná nový školní rok. Lavice v naší škole se začaly plnit usměvavými žáky a všude bylo slyšet veselé dětské štěbetání. Tento významný den však asi nejvíce patřil našim prvňáčkům. Ti v doprovodu svých nejbližších přicházeli do krásně vyzdobené třídy, která připomínala léto, moře a koupání. Hlavním tématem totiž bylo – „Vítejte na palubě – vyplouváme!“ Kromě paní učitelky dvacet sedm školáčků jako každý rok přivítala paní ředitelka, pan starosta s paní místostarostou. Poté už bylo slovo předáno „malým námořníkům“. Ti se nám jednotlivě představili a někteří s malou trémou přidali básničku nebo písničku. Za svou snahu byli všichni odměněni potleskem a velkou spoustou upomínkových dárečků. Paní vychovatelka všechny na památku vyfotila a posléze se s ní prvňáčci vydali objevovat prostory školy, školní jídelny a své putování zakončili ve školní družince, kterou bude většina z nich po celý školní rok navštěvovat. Ve třídě se mezitím konala úvodní třídní schůzka s rodiči.

A co dodat závěrem? Slavnostní den se nám vydařil. Zbývá jen popřát prvňáčkům, aby byli šikovní a zdárně „propluli“ první třídou se samými hezkými známkami. Rodičům hodně trpělivosti a pevné nervy při vzdělávání svých dětí. A paní učitelce? Pouze hodné, snaživé děti a milé, tolerantní rodiče. A snad se 30. června ozve z naší třídy veselý pokřik – „DOPLULI JSME“!

Mgr. Martina Štefková

Setkání s ilustrátorem

Žáci čtvrté a páté třídy se 27. září v Kulturním domě ve Zdounkách setkali s ilustrátorem Adolfem Dudkem. Pořad nazvaný Malování pro děti je charakterizován jako interaktivní show a můžeme potvrdit, že takovým skutečně byl. Žáci měli možnost seznámit se zábavnou formou s prací ilustrátora, získali informace o tom, jak vzniká kniha. Děti byly po celou dobu aktivně zapojovány do programu a o legraci nebyla nouze. V samotném závěru proběhla autogramiáda a jen velmi málo účastníků programu odcházelo „nepokreslených a nepopsaných“. 

Děkujeme za možnost zúčastnit se tohoto pořadu a seznámit se s panem ilustrátorem.

Mgr. Lenka Sakařová