Archiv: 2022/2023 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

 

ČERVEN

Prvňáčci a páťáci na školním výletě

V pátek 8. června jsme doma nemohli dospat, jak moc jsme se všichni těšili do školy. Čekal na nás totiž dlouho slibovaný výlet. Sluníčko se schovávalo za mraky a my před naší školou netrpělivě vyhlíželi autobus, který nás měl odvézt do Květné zahrady v Kroměříži. Hurá, dočkali jsme se! Přesně v 8.00 hod jsme vyrazili vstříc dobrodružství a novým zážitkům.

Vybaveni plánkem, který jsme všichni dostali při vstupu, jsme začali objevovat krásy zahrady. Jako první jsme navštívili vyhlídkovou terasu na Kolonádě a vyzkoušeli si, jak se v ní nese zvuk a ozvěna. Kolem Rotundy jsme přišli k Jahodovému a Králičímu kopci. Posléze jsme se paním učitelkám a paní vychovatelce „ztratili“ v bludišti. V tropickém skleníku jsme se občerstvili svačinkami a připravili se poznávat město Kroměříž.

U kašny na náměstí jsme měli krásný výhled na zámeckou věž a radnici. Za odměnu, že jsme byli šikovní a hodní, jsme si koupili zmrzlinu, ledovou tříšť a drobné dárečky jako památku na náš vydařený výlet. Plni zážitků a úsměvů na tváři jsme se vypravili zpátky do Zdounek.

A na závěr už jen zbývá dodat – „Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu!“

                                                                                                                     

  Mgr. Martina Štefková

DUBEN

Den Země v 5. třídě

V pátek 20. 4. 2018 oslavila naše třída Den Země projektovým vyučováním s názvem „Ze života hmyzu“. Celým dnem nás provázela kniha Ondřeje Sekory Ferda Mravenec, se kterou jsme se nejdříve důkladně seznámili, přečetli si krátký úryvek a s chutí se pustili do další práce. S hlavním hrdinou Ferdou a jeho kamarády jsme plnili úkoly z českého jazyka a matematiky. V další části jsme temperovými barvami malovali louku a v ní krásně barevné brouky. Výkresy se nám moc povedly a oživily tak chodbu naší školy. V závěru vyučování, jako odměna za celodenní pečlivou práci, na nás čekal francouzský film ze života hmyzu „Mrňouskové“, u kterého jsme se všichni moc nasmáli. Celý den se nám velmi líbil a získali jsme spoustu nových zajímavých informací.

Mgr. Martina Štefková

Nocování ve škole

Ze čtvrtka na pátek 18. – 19. dubna 2018 bylo ve škole docela živo. Třeťáci si chtěli vyzkoušet, jak vypadá škola, když už všichni odejdou domů. Ve čtvrteční podvečer se tak znovu scházeli, vybavení spacáky a batůžky se vším potřebným, ke společnému nocování.  Večeře z domácích zdrojů a pak už hurá do terénu. V zámeckém parku poznávali rostliny, ale také hráli hry a na zpáteční cestu ke škole se vydali až s první hvězdou na obloze.  A právě díky ní si stihli ještě zopakovat i určování světových stran v přírodě.  Skupinky žáků doplněné různými plyšáky se ve škole staly herci a zdramatizovaly různé příběhy.  A nemohla chybět ani pohádka na dobrou noc! Při povídání o Pejskovi a kočičce se už některým nocležníkům klížily oči. Netrvalo proto dlouho a ze spacáků se už ozývalo jen pravidelné oddechování. Ranní společná snídaně nocování ukončila. Rychlé sbalení, úklid používaných prostor a příprava na výpravu ke Dni Země probíhalo v době, kdy se ke škole scházeli ostatní spolužáci z jiných tříd. 

L. Sakařová

 

Den Země se třeťáky

 Společně jsme se v pátek 19. dubna vypravili do Květné zahrady v Kroměříži, kde nás čekal edukační program.  I přes nocování mimo své postýlky byli všichni ráno přichystáni na nové dobrodružství.
V Květné zahradě jsme se rozdělili do dvou skupinek, které se pod vedením pracovnic zahrady spolu s paní učitelkou a paní asistentkou vydaly objevovat Květnou zahradu trošku jinak. Dověděli jsme se něco z její historie, už víme, jaký tvar mají jednotlivé části (poskládali jsme si i vlastní model zahrady), podívali jsme se do okolí z Kolonády, přímo na Kolonádě jsme si vyzkoušeli, jak se nese zvuk. Prošli jsme kolem Rotundy, proběhli jsme se v bludišti, viděli jsme spoustu květin a bylin v Holandské zahradě, a dokonce jsme měli možnost vyzkoušet si zahrát zámecké kuželky.
Na zpáteční cestě k autobusu jsme se stihli stavit i na slíbenou zmrzlinu a už víme, kde stávaly původní městské brány Kroměříže, z nichž se zachovala do dnešních dní pouze jedna.
Viděli jsme při dvou výpravách do tohoto města už hodně, ale určitě je ještě co objevovat, proto jsme se dohodli, že se někdy zase na skok zastavíme a podíváme se do míst, která nám zatím zůstala utajena.

L. Sakařová

Zápis do první třídy

Ve středu 11. dubna 2018 proběhl na naší škole ve Zdounkách zápis do 1. třídy. Protože začalo to nejkrásnější období v roce – jaro, i celé odpoledne se neslo v duchu jarní tématiky – Příroda se probouzí.

Budoucí prvňáčky a jejich rodiče u vchodu do budovy I. stupně přivítali šikovní žáci z páté třídy a odvedli je do učebny angličtiny. Zde děti čekaly na samotný zápis a při tom buď malovaly samy sebe, nebo si mohly zkusit poskládat jednoduché puzzle. To vše za pomoci sedmáků. A potom už hurá k samotnému zápisu!

Děti s paními učitelkami plnily na jednotlivých stanovištích jednoduché úkoly. Za to dostávaly na připravené kartičky jedničky jako v opravdové škole. Děti měly za úkol napsat své jméno, poznat písmenka, vytleskat slabiky podle obrázků. Také si povídaly o pohádkách, zvířátkách a jejich mláďátkách. Předvedly své matematické schopnosti, pojmenovávaly geometrické tvary a barvičky. Největším „oříškem“ pro některé předškoláky bylo ukázat, že umí zapnout knoflíky na svetříku a zavázat tkaničku. Závěrem děti dokreslovaly sluníčku paprsky, aby nám krásné jarní počasí vydrželo co nejdéle. Někteří budoucí prvňáčci také potěšili paní učitelky básničkou nebo písničkou.

Pro všechny, kteří úspěšně prošli zápisem, byly připraveny pamětní listy a drobné dárečky jako slepičky a kytičky s lízátky, motýlci nesoucí na křídlech tužku s gumou a pěkné omalovánky. Na závěr jen zbývá dodat, že na všechny šikovné děti, které jsou zralé nastoupit do 1. třídy, se těší v pondělí 3. 9. 2018 jejich třídní učitelka Mgr. Martina Štefková.

Mgr. Martina Štefková

BŘEZEN

Velikonoční jarmark a soutěž Zdounecká kraslice

V úterý 27. března 2018 se proměnlivé počasí nakonec umoudřilo a paprsky sluníčka na chvilku prosvítily celou budovu 1. stupně naší školy.  V půl třetí se otevřely její dveře prvním návštěvníkům, kteří si mohli prohlédnout výstavu Zdounecká kraslice a jarně nazdobené třídy i chodby. Do soutěže, vyhlášené pro děti i dospělé, se zapojilo deset soutěžících. Kraslice, ozdobené různými tradičními i netradičními technikami, zaujaly všechny věkové kategorie hostů. Návštěvníci mohli dát hlas té nejkrásnější kraslici. V letošním ročníku soutěže vyhrála kraslice Adama Štefka, žáka I. třídy, na druhém místě se umístila kraslice Marie Kameníkové z IX. třídy, třetí místo osadil Adam Pospíšil, který navštěvuje V. třídu.

V patnáct hodin doplnil výstavu pestrý program, který si připravily děti z 1. stupně. Zazněly veselé jarní písničky i básničky a děti za svoje vystoupení sklidily veliký potlesk. Celou akci doplnil prodejní jarmark, během kterého si mohli hosté nakoupit za symbolické ceny drobné dárky, zápichy, jarní aranžmá, věnce a další dekorace, anebo třeba jen načerpat trošku inspirace a jarní nálady.

Školákem na zkoušku

Dne 14. března 2018 proběhla na I. stupni ZŠ ve Zdounkách příprava dětí k zápisu s názvem „Školákem na zkoušku“. Tématem zábavného odpoledne byla „povolání“. Jako motivace byla zvolena básnička „Každý má své povolání, práci, čili zaměstnání…“ Děti na jednotlivých stanovištích plnily hravou formou úkoly, za které dostávaly razítka na medaili. U cvičitelky si vyzkoušely své pohybové dovednosti, s paní spisovatelkou si povídaly o pohádkách a poznávaly písmenka. U farmářky na ně čekala zvířátka a jejich mláďátka, s paní prodavačkou počítaly a poznávaly geometrické tvary. Na posledním stanovišti se zahradnicí pojmenovávaly barvičky na květinkách a byla zde využita i Metoda dobrého startu. Děti si zazpívaly známou písničku „Prší, prší“, rozpohybovaly se na ni a na závěr se pokusily spojit zpěv s grafickým vzorem. Po úspěšném splnění všech úkolů byli budoucí prvňáčci odměněni medailí a malou sladkostí. A zbývá jen dodat, že se sejdeme opět všichni s úsměvem při zápisu do 1. třídy, který se koná 11. dubna 2018.

Mgr. Martina Štefková

Výprava třeťáků do Muzea v Kroměříži

Ve čtvrtek 15. března 2018 jsme se v odpoledních hodinách společně vypravili do Muzea v Kroměříži. Cestou jsme se stihli projít i částí historického města v nejbližším okolí náměstí, nakoukli jsme na původní městské hradby a pokusili se porovnávat historické stavby z různých období. Pak nás čekal velikonoční program v prostorách muzea.  Dověděli jsme se něco o tradicích těchto svátků jara, zahráli si hru s tematikou Velikonoc, vyzkoušeli jsme si netradiční zdobení kraslic a upekli  si vlastnoručně vytvarované jidášky. Na zpáteční cestě nemohli minout cukrárnu. Naše společná akce se vydařila a určitě si ještě nějakou podobnou (nebo docela jinou) třídní akci rádi zopakujeme.

 

ÚNOR

Florbal na I. stupni

Únor bílý- Florbalisté šílí. Zatímco celý národ sledoval zimní olympiádu v Pchjongčchangu, u nás na 1. stupni probíhal první ročník ve florbalu. A vskutku to byl turnaj plný napětí, bojového nasazení, nechyběly slzičky a zklamání na jedné straně a zároveň neskrývané nadšení ze zasloužené výhry na straně druhé.

V prvním kole se utkaly proti sobě z každé třídy dva týmy. Do druhého kola postoupil vítězný tým a ve třetím kole se bojovalo o místa. Velmi vyrovnaný zápas byl mezi týmem první třídy a druhé třídy. Zápas skončil výhrou první třídy, kde nejlepším střelcem byl Adámek Chaloupka(3 branky), Adámek Nezdařil(2 branky) a Adámek Štefek ( 1 branku).Nejlepším střelcem v týmu druháků byl Adam Doležal (2 branky, Roman Herodek, Adam Zavadil a Michal Táborský (1 branka). I když tým druháků měl v prvním poločase spíše herní převahu, ve druhém poločase na tým prváků nestačil. Patří jim velká pochvala za bojovnost až do konce utkání.

Třetí místo obsadil tým třeťáků, který herně nestačil na čtvrťáky a utkání prohrál. V prvním poločase se zdál být zápas vyrovnaný, ale ve druhém poločase měli čtvrťáci velkou převahu a třeťáci se nedostali ani přes půlku hřiště. Nejlepším střelcem celého utkání se stal Michal 

Čečatka, nastřílel 5 branek.8. března se bojovalo o první místo mezi týmem páté třídy a týmem čtvrté třídy. Od začátku byl zápas velmi rychlý, herně byl lepší tým páťáků, byl přesnější ve střelbě na branku, vypadalo to. že tým čtvrťáků se jejich ostré útočnosti zalekl a hrál spíše jen jeden jejich hráč Michal Čečatka, ostatní se jen zoufale snažili bránit. Emoce z prohry a emoce z vítězství propukly naplno po skončení zápasu. Nejlepším střelcem byl Dominik Vandal, s lehkostí se proplétal mezi hráči a nasázel týmu čtvrťáků 9 branek, nejlepším hráčem a nejvíce hrajícím hráčem z týmu čtvrťáků byl Michal Čečatka(3 branky).

Třešinkou celého 1.ročníku ve florbale bylo utkání dívčích týmů ze čtvrté třídy. Opravdu neuvěřitelný zápas. Skvělá hráčka Nikola Dvořáková společně s Nelou Šrahulkovou daly soupeřkám 10 branek.

Co říci na závěr, snad jen to, že dětem nechybí chuť soutěžit, dát do hry sílu, bojovnost a energii a přát si, aby se příští ročník opět vydařil.

 

LEDEN

Soutěžíme

Žáci III. třídy se v průběhu prosince a ledna zapojili do řešení soutěžních úkolů Korunkové soutěže, která byla zadávána prostřednictvím Datakabinetu. Všechny problémové úlohy se žákům společnou prací podařilo vyřešit a výsledky byly odeslány k vyhodnocení. 
Do mezinárodní výtvarné soutěže vyhlášené organizací Unesco s názvem Voda nad zlato se zapojili žáci třetí a čtvrté třídy. K hodnocení byl odeslán výběr šesti prací. 

 

LISTOPAD

Výtvarná soutěž pro žáky

Prodejna Bikers Crown sídlící ve Zlíně - Malenovicích,  v obchodním centru DOMUS, vyhlásila výtvarnou soutěž pro žáky základních škol.  
Úkolu nakreslit či namalovat "motorku" se zhostilo i sedmnáct žáčků I. stupně naší školy. Děti z první i třetí třídy, které měly zájem se do soutěže zapojit, své motocykly nakreslily, všechny výtvarné práce byly zabaleny a připraveny k odeslání. 
Pochvala patří všem dětem, které se do soutěže zapojily. Věříme, že některá z prací osloví i porotu této výtvarné soutěže. Budeme vám držet pěsti. 

L. Sakařová  

Den stolních her

Dne 16.11. proběhl na 1. stupni projekt  s názvem Den stolních her. Děti si přinesly do školy stolní hry. Ve skupinkách si je zkoušeli zahrát. Žáci 4. třídy překvapili svou kreativitou a fantazií a doma si zhotovili své stolní hry, např. Jdeš nebo spadneš, Pes dog agility, Dimenze, Zvířátka na vodě, Pirátská cesta za pokladem, Kubíkův výlet, Hrátky se školou, Bláznivá doprava, ZOO, Smile world, Roční období.  Vyrobené hry byly opravdu do detailu promyšlené. Některé byly zaměřené na vědomosti, jiné zase donutily hráče stoupnout a zacvičit si. Kromě herního plánu byly součástí některých her i kartičky s úkoly. Nechyběla ani zhotovená pravidla. Během projektového dne měli žáci ostatních ročníků 1. stupně možnost zahrát si tyto vyrobené hry. Děti si tuto část náramně užily. Žáci páté třídy nás zase seznámili s pojmem stolní hry a vysvětlili jejich význam. Celkově byl tento projekt velmi zdařilý a děti byly moc spokojené.

 

ŘÍJEN

Dětské dopravní hřiště

25. 10. 2017 se zúčastnili žáci čtvrté třídy výuky dopravní výchovy přímo na Dětském dopravním hřišti v Kroměříži. Žáky čekala nejprve teoretická část v učebně, kde si zopakovali základní informace, základní výbavu cyklisty, dopravní značky a křižovatky. Praktická část výuky probíhala venku na dopravním hřišti. Nejdřív s dětmi hřiště prošli policisté a vyzkoušeli žáky ze znalostí značek a křižovatek. Žáci byli za své teoretické znalosti pochváleni. Poté polovina žáků jezdila na kole a polovina chodila pěšky. Pravidelně se střídali. Policisté je sledovali a při nedodržení nějakého pravidla je na to upozornili. Žáci byli moc šikovní a výuku si užili.

Bible a my

V měsíci říjnu proběhlo na naší škole základní kolo soutěže BIBLE A MY. Žáci v ní ukázali své vědomosti a to, že je tato soutěž pro ně stále lákavá a zajímavá. Soutěžilo se ve dvou kategorií. Nejlépe uspěli v mladší kategorii František Vajgl, Leonard Vrška a Jaroslav Moštěk. Ve starší kategorii Tomáš Zapletal, Kristýna Šidlíková a Renáta Lajdová. Za účast a snahu si zaslouží všichni velkou pochvalu.

Divadelní představení

Ve čtvrtek 19. října se v KD Zdounky sešli všichni žáci I. stupně naší školy, aby navštívili divadelní představení Staré pověsti české aneb pohádky pod Řípem. Děti si připomněly příběhy Praotce Čechy, Kroka a jeho dcer, kněžny Libuše, odvážného Bivoje i Ctirada a Šárky. V rukou paní Evy Hruškové a Zdeňka Rohlíčka jako Jiráskové a Jiráska ožívaly loutky, do děje byli aktivně zapojováni i diváci. Celé představení vhodně doplňovaly písničky, které si spolu s herci mohly zazpívat i děti. Po ukončení představení přišla na řadu autogramiáda a fotografování a tak se samotný závěr maličko prodloužil, ale nikomu z přítomných to nevadilo. 

72 hodin

Již po páté se po celé ČR konají tři dny dobrovolnických aktivit. V letošním roce se poprvé do akce zapojili také žáci naší školy. V pátek 13. října se celkem 29 žáků třetí třídy, paní učitelka a paní asistentka vydali vyzbrojeni rukavicemi a odpadními taškami do terénu. Podařilo se nám uklidit okolí obou autobusových zastávek, obecní parčík a prostory školního hřiště. Navíc jsme se zapojili do třídění surovin – sběr papíru právě probíhal jako celoškolní aktivita. Většinu sebraného odpadu se nám podařilo vytřídit přímo do kontejnerů. Celkově se nám podařilo sebrat vrchovatý velký odpadní pytel „nepořádku“.

Den stromů

Ve středu 11. října 2017 naše škola oslavila Den stromů. Žáci IX. třídy připravili osm soutěžních disciplín s názvy: puzzle, „hod granátem“, slož slovo/ řekni slovo, poznej stromy podle listů, „šiška v kýblu“, skořápky ořechů, šiškový had a poznej plody stromů podle smyslů. Akce se konala v místním parku pro žáky I. a II. třídy. Tito žáci soutěžili ve čtyřčlenných týmech a na osmi stanovištích plnili různé úkoly. Nejlepší tým z každé třídy byl po skončení oceněn diplomem a sladkostí. Doufáme, že si všichni žáci odnesli nějaké vědomosti o stromech a také spoustu pěkných zážitků.

 

ZÁŘÍ

Projektový den

V pátek 29.9.2017 se areál školní družiny zaplnil koly a tělocvična 1.stupně koloběžkami. Čekal nás projektový den: Bezpečně do školy.
Žáci byli rozděleni do čtyř kategorií. 1. a 2.třída - 1.kategorie, 3. a 4.třída 2.kategorie, 5. a 6.třída 3.kategorie a 7. a 8. třída 4.kategorie. Žáci deváté třídy nesoutěžili, byli na stanovištích a dohlíželi na plnění úkolů. Pochvalu hned na začátku celé akce si zasloužily děti 1.a 2.třídy, protože cestu na hřiště Sboru dobrovolných hasičů zvládly přímo bravurně i s koloběžkami.

Na hřišti žáci předvedli nejen svou obratnost při jízdě zručnosti, ale také vědomostní znalosti dopravních značek a zdravovědy. Pětičlenná družstva se plynule přesouvala z jednotlivých stanovišť, soutěžila s plným nasazením, nechyběla odvaha překonávat překážky. Žáci druhého stupně měli v překážkách místo lana šikmou lavici a průjezd mezi čarami za průjezd po šikmé lavici. Nejvíc trestných bodů soutěžící nasbírali ze zdravovědy a z dopravních značek.

Umístění:

  1. kategorie: 1.třída 1. místo – N.Sanislová, T.Galatíková, D.Flora, S.Kuchaříková, F.Vlasák
  2. kategorie: 4.třída 1.místo -  M.Čečatka, T.Kovář, P.Jurák, L.Dokoupilová, N.Dvořáková
  3. kategorie: 6.třída 1.místo -  K.Vaňhara, J.Hofmann, M.Hrbáčková, E.Sušenová, J.Kořínek
  4. kategorie: 8.třída 1.místo -  B.Ivánková, M.Šauer, P.Graciar, M.Řezáč, J.Trněný

Závěrem bych chtěla pochválit všechny soutěžící a popřát jim hodně úspěchů i v příštím roce na dalším pokračování dopravní soutěže pořádané školou.

Mgr. Blanka Ondová