Archiv: 2022/2023 | 2021/2022 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2021/2023

 

DEN NARUBY (24.6.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme v průběhu dnešního odpoledne zažili vše opačně než jsme zvyklí.

                                                                                                      

DEN OTCŮ (19.6.)

Vzor ve Vás velký vidíme, být jako Vy se snažíme. Svátek na počest našich otců se u nás slaví třetí neděli v červnu. Recitovali jsme a přáli v místním rozhlase našim tatínkům. Děkujeme, že každou volnou chvíli se nám věnujete, že maminku i nás vroucně milujete.

 

HRAJEME SI SE ZVÍŘÁTKY (15.6.)

O tom, že naše děti v družince mají rády zvířátka, nás přesvědčily ve středu 15. června, kdy jsme pro ně připravili poslední celodružinovou akci v tomto školním roce „Hrajeme si se zvířátky“. Děti namalovaly svá oblíbená zvířátka, kterými jsme si vyzdobili areál a hraní s nimi mohlo začít. Všichni se ze všech sil snažili co nejlépe splnit úkol a získat zvířátkovou samolepku. Své pohybové dovednosti si vyzkoušeli u paní želvy, které pomohli přenést krunýř a pokoušeli se k panu krtkovi dostat úzkým tunelem. Poznávali, kde které zvířátko žije a jakým zvukem se dorozumívá. S Beruškou hráli oblíbené domino. Pomocí bublifuku se snažili napodobit rybičky a podle obrázků zvířátek zazpívat písničky. Po úspěšném splnění všech úkolů byli všichni kamarádi zvířátek odměněni želvičkou „Žakelin“, která je bude provázet po celé prázdniny. Sluníčko se na nás celé odpoledne usmívalo a všem bylo líto, že se pro dnešek musíme rozloučit.

                                                                                                          Michaela Skácelová 

 

TĚLO DO POHYBU DÁME (26.5.)

Krásné jarní počasí využívají děti v družině k různým pohybovým aktivitám v areálu. Ve čtvrtek 26. května   proběhla družinková akce „Tělo do pohybu dáme“, kde byly pro děti připraveny různé sportovní úkoly, aby měly příležitost předvést nejen svoje dovednosti, ale i soutěživého ducha. A jak si kamarádi navzájem fandili a povzbuzovali se! S velkým nasazením všechny děti plnily zadané úkoly – ukázaly, jak umí driblovat s míčem mezi překážkami, házet na cíl nebo proběhnout bez úhony s míčkem na lžíci stanovenou trasu. Nejvíce se všichni ale těšili na skákání v pytli. Děti si nejen zasoutěžily, ale rovněž si u jednotlivých disciplín užily i spoustu legrace. A protože všichni malí i větší bojovali s plným nasazením a zvládli zadané úkoly na výbornou, byli odměněni „zlatými“ čokoládovými medailemi.

                                                                                                            Bc. Jana Stančíková                 

                                                                          

DEN BLÁZNIVÝCH PONOŽEK (11.5.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme si našli ve skříni ty nejbláznivější ponožky a vyrazili jsme s nimi do družinky.

 

DEN MATEK (8.5.)

V květnu, nejkrásnějším měsíci v roce, slavíte svůj svátek naše drahé maminky a babičky. I sama příroda je plná pestrobarevných květů, jakoby chtěla také přispět k Vašemu svátku. A jak jsme poděkovali za vaší lásku, péči, trpělivost a starostlivost? No přeci kytičkou, pusinkou, písničkou a v místním rozhlase básničkou.

 

DOPRAVÁČEK (4.5.)

Ve středu 4. května jsme v družince opět připravili pro děti "DOPRAVÁČKA". Záleží nám na tom, aby děti uměly bezpečně přecházet vozovku a dodržovat pravidla silničního provozu. Děti měly soutěž rozdělenou na teoretickou část a praktickou. V první části poznávaly dopravní značky a určovaly jejich význam a na mapce města hledaly nebezpečné chování chodců a řidičů. V druhé části děti zdolávaly překážkovou dráhu. Celé odpoledne bylo vydařené a věříme, že se bezpečnost silničního provozu bude dodržovat.

                                                                                                 Alena Hurajtová

EKO TÝDEN (18.-22.4.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme zvládli 5 EKO výzev - roztřídit odpadky, vysprchovat se do dvou minut, zasadit květiny, přijít do školy pěšky a použili jsme znovu vlastní láhev na pití.

 

KRÁSNÉ VELIKONOCE PŘEJÍ DĚTI A PANÍ VYCHOVATELKY

 

JARNÍ DÁREK (12.4.)

Nezapomněli jsme ani o Velikonocích na naše seniory ze Zdounek a předali jsme jim nazdobenou obálku s malým velikonočním překvapením - přáníčko a zápich do květináče. Věříme, že jsme jim tím udělali radost.

 

VELIKONOCE V PARKU (1.4.)

Naše malé švadlenky šily a zdobily velikonoční vajíčka, aby svým malým dílem přispěly k probuzení jara a v parku na náměstí Velikonoce byly veselejší a krásnější.

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V ŠD (31.3.)

Ani deštivé počasí nám nepokazilo Den otevřených dveří, který jsme pro všechny rodiče a přátele školy společně připravili. Děkujeme všem za milou návštěvu.

 

DOMÁCÍ MAZLÍČEK (28.3.)

Družinka se opět zapojila do výtvarné soutěže pořádající DDM Sluníčko Otrokovice na téma DOMÁCÍ MAZLÍČEK. Všem výtvarníkům a jejich mazlíčkům držíme palce.

 

RETRO DEN (25.3.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme všichni byli retro. Co je retro? Něco minulého, bývalého. Cokoliv zpět v čase, tedy co nosili, používali a poslouchali naše rodiče, prarodiče....

 

V ŘÍŠI POHÁDEK (23.3.)

V březnu se celá naše družinka ocitla v „ říši pohádek ". V odděleních jsme si četli pohádky a dokonce hráli i loutkové divadlo. Děti také nakreslily krásné pohádkové výkresy, které jsme vyvěsili v altánku naší družiny. Ve středu 23. března pozvaly pohádkové bytosti děti do své „ pohádkové říše ". Připravily pro děti různé zábavné soutěže. Například přebírání korálků jako Popelka, jízda na koloběžce, mít „ z pekla štěstí " při hře v kostkách, lovení rybiček z rybníku víly Lekníny, nebo se prodírat lanovým centrem jako princ šípkovým keřem. Úkolů bylo deset a děti je všechny perfektně zvládaly. Odpoledne bylo krásné a slunečné, moc jsme si ho všichni užili a děti za odměnu dostaly plnou mísu sladkých „ drahokamů ".

                                                                                                   Alena Hurajtová 

                                                                                                       

POŽÁRNÍ OCHRANA OČIMA DĚTÍ (3.3.)

To že máme v naší družince opravdu šikovné děti jsme se opět přesvědčili, když jsme se zapojili do výtvarné soutěže POŽÁRNÍ OCHRANA OČIMA DĚTÍ A MLÁDEŽE. Všem výtvarníkům a jejich obrázkům držíme palce.

 

CHCI BÝT ZDRAVÝ (22.2.2022)

Na 22. a 23. února byla pro děti ve školní družince připravena společná akce „Chci být zdravý“. V předcházejících dnech jsme si s dětmi povídali o tom, jak důležité je být zdravý a co pro to můžeme sami udělat. V družince byly zábavnou soutěžní formou připravené úkoly a děti se zapojily jednotlivě i ve skupinkách. Vybírání vhodných potravin pomocí obrázkových kartiček zvládly výborně. Stejně úspěšně dovedly děti odpovědět, co dalšího kromě stravy je pro naše zdraví prospěšné a co nám škodí nebo najít nevhodná jídla v připraveném jídelníčku. Děti se nejen dozvěděly, co všechno můžeme dělat pro naše zdraví, ale také si při tom užily zábavu a samy se aktivně zapojily. Všichni byli moc šikovní a aktivní a na závěr po zásluze „zdravě“ odměnění v podobě zeleninových obložených talířků.

                                                                                                    Bc. Jana Stančíková

   

TÝDEN NETRADIČNÍCH BAREV (14.-18.2.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme si celý týden hráli s barvičkami a rozzářili naši družinku i sebe navzájem.

 

VALENTÝNSKÉ SRDÍČKO (14.2.)

Na svátek svatého Valentýna 14. února to u nás v družince celé odpoledne vonělo LÁSKOU. Četli jsme si příběh o NÍ, tancovali, soutěžili a dominantou všeho bylo srdce, které jsme všichni chtěli mít u sebe co nejdéle. Odměnou nám pak bylo sladké překvapení od paní vychovatelek. Pro své drahé maminky,  tatínky, sourozence, kamarády jsme vyráběli valentýnská přáníčka a moc se těšili, až jim odpoledne vyjádříme také svou lásku. Všichni nejenže víme, kdo to byl svatý Valentýn, ale i to, že je nám společně v družince hezky a máme se rádi.                                                                                                                                           

                                                                                                      Michaela Skácelová

TALENTMÁNIE (19.1.)                                                                                 

Ve středu 19. ledna jsme pro děti připravili ve družince oblíbenou „Talentmánii“. Děti předvedly svůj talent v mnoha disciplínách. Od nadaných hudebníků jsme mohli slyšet hru na klávesy, akordeon, kytaru, housle nebo flétnu. Nechyběl ani zpěv a recitace našich žáčků. Děvčata nacvičila taneční vystoupení, malí sportovci předvedli fotbalové kousky, kouzelníci se pochlubili svými kouzly. Nesmíme zapomenou ani na výtvarníky, kteří nás kreativními díly oslnili.  Naše děti nám ukázaly, že jsou velmi šikovné a nadané. Talentmánii jsme si náramně užili. Oceněni byli všichni účastníci za jejich krásná vystoupení, ale také za jejich odvahu.

                                                                                                     Michaela Skácelová

TEPLÁKOVÝ DEN (14.1.)

V rámci projektu Hrdá škola jsme se všichni sešli v tom nejpohodlnějším oblečení a zažili odpoledne plné pohodičky a legrace.

 

VÁNOCE VE DRUŽINCE

Advent je jedno z nejkrásnějších období. Děti píší dopis Ježíškovi, zdobí své družinky, zpívají koledy a vyrábějí přáníčka a dárečky. Ale hlavně se těší, až PŘIJDE. Čekání na Štědrý den jsme si ve družince zkrátili vánoční besídkou, kde byly děti obdarovány krásnými dárky, které si společně užijí po celý rok. V rámci aktivity DOBRÝ SKUTEK jsme mysleli i na druhé a zpříjemnili předvánoční čas koledami a básničkami obyvatelům chráněného bydlení, kteří nás odměnili potleskem a dobrůtkami.

Všem dětem a jejich rodinám přejeme krásné, ve zdraví prožité Vánoce a šťastný nový rok.

                                                                                                      Vaše paní vychovatelky

DEN LASKAVOSTI (12.11.)

Laskavost často vnímáme jako vlastnost, která pomáhá druhým. Ve skutečnosti je ale nejvíce prospěšná nám samotným. Proto buďme vstřícní nejen ke svému okolí, ale také sami k sobě. Můžeme tak potěšit ostatní a svému životu dodat smysl.

Již podruhé se naše děti zapojily a připravovaly se v družince na Den laskavosti. V letošním roce  jsme potěšili zdounecké seniory v domě s chráněnými byty.

Děti pro ně připravily společně nejen milé dárečky, ale nacvičily i hudební vystoupení.  Snažíme se tímto děti vést k vnímání láskyplných vztahů mezi lidmi a působení si vzájemné radosti. Všichni jsme prožili krásné a dojemné odpoledne a děti poznaly, jak příjemné je působit druhým radost. Současně jsme dnes mysleli na naše nemocné kamarády a těšíme se, že budou zase brzy mezi námi.

Svět je hezčí, když si lidé pomáhají.

                                                                                                            Vychovatelky ŠD

 LISTÍ PADÁ, POLETUJE (10.11.)

V listopadu, již podle názvu nám ze stromů to krásně zbarvené listí opadává. A my ho máme v areálu celý barevný koberec. Napadlo nás, že každé oddělení si vyrobí z listů několik barevných koláží a ty pak vyvěsí venku na výstavu. Děti chtěly ale venku ještě soutěžit a tak jsme připravily odpolední soutěž pod názvem: "Listí padá, poletuje". Úkoly, které děti plnily, byly převážně z prvouky. Na stanovištích se sbírala razítka za splněné úkoly např. poznávání zvířátek a zeleniny jen podle černé siluety, hod šiškou na cíl, skládání rozstříhaného obrázku nebo třídění věcí co do přírody patří a co ne. Nakonec si všechny děti prošly 10 vědomostních otázek a odpovědi psaly na papír. Hodnocení nebylo vůbec lehké, protože všichni byli moc šikovní a tak sladkou odměnu dostal každý.

                                                                                                             Alena Hurajtová

KOUZLENÍ S BYLINKAMI (20.10.)

Na středu 20. října byla pro děti ve školní družince připravena společná akce „Kouzlení s bylinkami“, která díky krásnému počasí proběhla v areálu. V předcházejících dnech jsme si s dětmi o bylinkách povídali a děti si připravovaly pytlíčky na bylinky. V areálu byla pro děti připravena „poznávací cesta“ kolem barevných obrázků bylinek s krátkým povídáním o nich, s aktivním zapojením dětí. Poté se děti přesunuly k připraveným ukázkám nasbíraných bylinek a zkoušely podle vůně bylinky poznat, užili jsme si přitom spoustu legrace. Na závěr „bylinkové cesty“ měly paní vychovatelky pro děti připravené různé bylinkové čaje a při jejich ochutnávce se děti opět snažily rozpoznat, z jaké bylinky je čaj uvařený. Děti se nejen dozvěděly něco o bylinkách, ale také si při tom užily zábavu a samy se aktivně zapojily. Na památku si odnesly voňavé pytlíčky s bylinkami. Prožili jsme krásné odpoledne, těšíme se na další společné akce a zážitky.                                                                                                                                                                                                                                                                     Bc. Jana Stančíková

LOUČÍME SE S LÉTEM (8.9.)

V novém školním roce nás ve středu 8. září čekala první společná akce: "Loučíme se s létem". Celá družinka se sešla v areálu, který byl vyzdoben barevnými obrázky krásných zážitků z prázdnin. Společně jsme si zazpívali a zahráli oblíbenou hru dostihy. Potom již na děti čekaly letní, veselé úkoly, které s velkým nadšením plnily. Všichni si hravě poradili s lovením rybiček, házením na cíl, skákáním v pytli, prolézáním tunelu, hádáním předmětů a kreativními dovednostmi. Na závěr byla pro děti připravena diskotéka, kterou si malí tanečníci náramně užili. S létem jsme se tedy, jak se patří rozloučili a již se těšíme na nové podzimní aktivity.

                                                                                                           Michaela Skácelová