Archiv: 2022/2023 | 2021/2022 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2020/2021

 

KRÁSNÉ PRÁZDNINY !

SE SLUNÍČKEM V POHYBU (15.6.)

Tohle jaro nás sluníčko moc nehřeje, jakoby ještě podřimovalo zimním spánkem a ne a ne se probudit. Tak co s tím? My jsme se v naší družince  rozhodli, že ho probudíme. Naplánovali jsme si na 15. června  soutěže pod názvem: SE SLUNÍČKEM V POHYBU. Nejprve jsme ve všech 3. odděleních nakreslili velká sluníčka a vyzdobili s nimi celý náš areál. Na tento den jsme si všichni oblékli žlutá trička, aby jsme přivolali sluníčko. A povedlo se! Sluníčko bylo zvědavé co se děje a jak nakukovalo začalo i letně hřát. Na děti v areálu čekalo 8 stanovišť, na kterých plnily nejrůznější  úkoly. Například podbíhaly točící se lano, na koloběžce zdolávaly překážkovou dráhu, skládaly puzzle nebo prolézaly lanové centrum. Nechyběla ani "sluníčková  sazka ". Všem dětem se odpoledne moc líbilo a domů si odnášely medaile a diplom. Tak s dětmi doufáme, že jsme sluníčko probudili a bude hřát celé prázdniny.

                                                                                                                                   

VYSNĚNÁ ŠATNA (28.5.)

V naší družince je nám všem dobře a příjemně. Máme oddělení vybavená pěkným nábytkem a v nich velký výběr her a hraček. Také areál je nově upraven pro relaxační pobyt dětí venku. To, co nám ale ještě chybělo dovybavit, byla šatna. A i to se nám tento měsíc podařilo. Je v ní nová podlaha a spousta barevných skříněk. Děti byly nadšené, když si vybíraly svou skříňku se značkou a začaly si do ní ukládat své věci. Nyní už bude v šatně pěkně uklizeno, jak jsme si to vždy přáli. Moc za ni děkují děti i paní vychovatelky.

 

FANTASTICKÝ SVĚT ZVÍŘAT (24.5.)

Poslední týden v květnu jsme dětem připravily projekt FANTASTICKÝ SVĚT ZVÍŘAT. V každém oddělení jsme vyrobili koláž zvířátek, která nám krásně zdobí družinku. Společně jsme se sešli odpoledne v areálu, kde byly pro děti připraveny úkoly a soutěže. Děti poznávaly svět zvířat a vyzkoušely si sami na sobě jakým způsobem se zvířata pohybují. Čekalo nás všechny i překvapení v podobě živého králíčka –Ňufinky a hlemýždí rodinky. Odpoledne jsme si náramně užili a domů si děti odnášely upomínkový list a malou sladkost.

 

DEN MATEK (9.5.)

Z celého srdce všem našim maminkám a babičkám děkujeme a blahopřejeme. V obecním rozhlase zazněly básničky našich dětí  jako malá kytička díků. Věříme, že děti potěší své drahé maminky a babičky také svými vlastnoručně vyrobenými přáníčky a dárečky.

 

DOPRAVÁČEK  (22. a 27.4.)

V dubnu každoročně pořádáme v naší družince sportovní akci pod názvem Dopraváček. Chceme tímto dětem připomenout pravidla bezpečnosti jak pro chodce tak i pro cyklisty. Děti  si nejdříve zopakovaly dopravní značky a hlavně jejich význam. Názorně jsme si je prověřily na vycházce v okolí školy. Starší děti si zkusily psát testy jak na papíře tak i přes počítač. Nejvíc se ale všichni těšili na jízdu na kole nebo koloběžce. Oblíbená je i jízda zručnosti s různými překážkami. Děti za svou snahu uspět co nejlépe dostaly sladkou odměnu a diplom.

                                                                                                                  

PRVŇÁČCI A BŘEZEN – MĚSÍC KNIHY (23. a 24.3.)

Nejmenší žáčci naší družinky si při opakování s paní vychovatelkou povídali o svých oblíbených knihách. Kdo je spisovatel a kdo ilustrátor? Jak se správně chovat ke své knize? Kde můžeme nalézt velké množství různých knih a kam budeme chodit, až se naučíme všechna písmenka? Žáčci také svým kamarádům představili a prolistovali svou oblíbenou knihu. Sice jen online, ale už nyní se všichni těší, až si své krásné knihy přinesou do školy a ukážou je i ostatním spolužákům a paní učitelce.

 

PŘI DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NEZAOSTÁVÁ ANI DRUŽINKA (1.3.)

Milé děti, nyní se družinka uzavřela pro vás všechny. Nebuďte ale smutné, můžeme se spolu vidět online při OPAKOVÁNÍ S PANÍ VYCHOVATELKOU.

Nudíte se? Nevíte co s volným časem? Chcete si hrát s rodiči a nevíte jak? Tak toho se už bát nemusíte. Na našich webových stránkách najdete inspiraci a nápady na TVOŘIVÉ ČINNOSTI, HRY PRO VOLNÝ ČAS a ÚKOLY PRO CHYTRÉ HLAVIČKY.

Mějte se fanfárově a brzy na viděnou v naší družince.

 

VALENTÝNSKÉ SRDÍČKO (11.2.)

V únoru slavíme svátek sv. Valentýna. I letos jsme si v naší družince uspořádali zábavné odpoledne pod názvem : Valentýnské srdíčko. Děti již v předstihu vyráběly dárečky – malovaná nebo šitá srdíčka a různé papírové „ valentýnky“, kterými obdarují své blízké. Odpolední program byl zaměřen na zábavné hry, soutěže a tancování. Děti byly velmi šikovné jak při vyrábění, tak i zábavě. Za odměnu jsme si rozdali čokoládová srdíčka.

 

ZLATÉ RUČIČKY (20.1.)

Ve středu 20. ledna byly všechny naše děti pasovány do řemeslného cechu zlatých ručiček. Dokázaly přišít knoflík, přibít hřebík, šroubovat šrouby, navlékat korálky, háčkovat řetízek, stavět vysoký komín, učesat krásný účes a vyrobit společnou zimní koláž. Celé odpoledne se neslo v kamarádském duchu, všichni se povzbuzovali a pomáhali si. Certifikát a dobrůtka jim byla odměnou.

 

ZIMA V DRUŽINCE (18.1.)

V novém roce se do ŠD vrátili pouze prvňáčci a druháčci.  Ostatním dětem začala distanční výuka a pro ně jsou připravovány  na webu družinky různé náměty činností a hry, kterými se mohou doma zabavit. My v družince si můžeme společně číst, hrát si a tvořit. Jedno odpoledne jsme prožili dokonce i v kouzelné  pohádce. Nezapomněli jsme ani na ptáčky, kterým jsme vyrobili krmítko. Pro prvňáčky byl uspořádán turnaj ve stolním fotbálku, kde všichni hráli, jak nejlépe mohli. Druháčci se  zúčastnili s velkým nadšením PEXESIÁDY, v které si prověřili svou paměť. Díky sněhové nadílce jsme stavěli sněhuláky, koulovali se a hráli hry na sněhu.

 

VŠUDE VONÍ VÁNOCE (18.12.)

Nejkrásnější svátky v roce, to jsou přece Vánoce. V naší družince jsme se na ně také moc těšili. Jakmile nastal adventní čas, začali jsme vyzdobovat celou naši družinku, chodby, svá oddělení a také areál. Máme to opravdu vánočně kouzelné – plno andílků, dopisů pro Ježíška, kapříků a stromečků. Na chodbě jsou i jesličky s Ježíškem. Vyráběli jsme přáníčka, dárečky pro rodiče a své blízké, poslouchali koledy, četli andělské čtení na pokračování a moc se těšili, co nám letos Ježíšek nadělí. Nic jsme nenechali náhodě, a tak si děti přály konkrétní dárečky. A Ježíšek opravdu za námi přišel. Děti našly u jesliček hračky, které si přály. Bylo pěkné vidět, jak jim zářily oči při rozbalování a hraní s novými hračkami.

Děti i paní vychovatelky přejí všem krásné, láskyplné vánoční svátky a v novém roce hlavně moc a moc zdraví.

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA (4.12.)

Nadílka od Mikuláše nám udělala opět velkou radost. Letos nám byl nadělen do družinky fotoaparát značky SONY. Děkujeme především Spolku rodičů a přátel školy a přejeme jim pokojný adventní čas.

 

ČÁRY MÁRY S PODZIMEM (24.-26.11.)

Poslední listopadové dny v naší družině probíhal projekt „Čáry máry s podzimem“. Byly to poslední podzimní aktivity, které děti plnily před první adventní nedělí. Nejlepší činností podzimu je pro ně vždy pouštění draka, a drak byl také hlavním tématem tohoto projektu. Draky si děti nejprve kreslily nebo malovaly, spojovaly pomocí čísel a dokreslovaly obličeje draků pomocí dané předlohy. Také si zahrály na pana Podzimu a vyzkoušely si kouzlo barvení listů jen pomocí dotyků svých prstů, při kterém si barvy mohly vybírat a míchat podle svých představ. Spoustu podzimního času strávily děti letos doma, a tak si povídaly v družinkách o tom, jaké podzimní činnosti stihly na podzim prožít i samy bez svých kamarádů. Nejlepší ale bylo, když si nakonec každý vyrobil svého draka podle vlastní fantazie a vyzkoušel si jeho letecké schopnosti na školním hřišti. Počasí moc nepřálo, ale dětem ani drakům to nevadilo. Navíc si odnesly jako vzpomínku na tyto dračí dny medaile svých vlastnoručně vybarvených listů.

 

DEN LASKAVOSTI (13.11.)

V dnešní těžké době kromě zdraví nic nepotřebujeme více než laskavost, která otevírá srdce druhých. V pátek 13. listopadu se slaví SVĚTOVÝ DEN LASKAVOSTI, a proto jsme se i my stali jeho součástí. Pro děti bylo připraveno několik možností,  jak se zapojit. Na webových stránkách našly děti náměty na dvě přáníčka, ze kterých si mohly vybrat. Svými krásnými přáníčky potěšily a určitě udělaly někomu radost. Ve stejném týdnu jsme také slavili svátek sv. Martina, který byl vzorem a příkladem člověka, jenž obdarovával druhé. Poté co si děti online vyslechly legendu o sv. Martinovi, byly požádány, aby se v pátek (v den laskavosti) rozdělily o něco se svými sourozenci. Děti, které se již vrátily do družiny,  budou v tomto duchu nadále pokračovat. Rády by obdarovaly naši paní uklízečku, která má v této době spoustu práce navíc, a paní kuchařky, které se starají o jejich plná bříška. Doufáme, že až skončí všechny aktivity ke DNI LASKAVOSTI, nepřestaneme být k sobě laskaví.

 

PODZIMNÍ STRAŠENÍ VE ZDOUNKÁCH (6.11.)

Stejně tak jako ostatní děti i zdounečtí prvňáčci v říjnu usedli místo do školních lavic k počítačům a telefonům. Schází se pravidelně v malých skupinkách u obrazovek a společně s paní učitelkou se snaží krotit první písmenka a číslice. Všechno, co se naučí, ještě opakují s paní vychovatelkou, která se jim na dálku také věnuje. Ale abychom se jenom tak neučili a zažili trošku legrace, rozhodli jsme se, že si užijeme strašidelný týden. Místo vzorných žáků usedali k monitorům čarodějové, kouzelnice, zombíci, duchové, spidermani, pavoučice, dračice, upíři a spousta dalších masek. A na druhé straně neseděla paní učitelka a paní vychovatelka, ale ježibaba a šípková víla. Všechna strašidla zvládla kromě strašení také číst a psát první slabiky a slova, sčítat a odčítat do pěti a plnit další záludné úkoly od ježibaby. Opakování se šípkovou vílou bylo tento týden také jiné. Děti ve strašidelném domě hledaly geometrické tvary, z pavoučí sítě musely skládat slova a v začarovaném lese najít ztracené slabiky. I čtení na pokračování bylo tentokrát strašidelné. Za to všechno patří veliký dík našim šikovným dětem a hlavně jejich rodičům, bez kterých by distanční výuka u takto malých školáků nebyla vůbec možná. Přejeme všem krásné a barevné podzimní dny.

 

PŘI DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NEZAOSTÁVALA ANI DRUŽINKA (30.10.)

Naše družinky zejí prázdnotou a paní vychovatelky v nich zůstaly opuštěné. I přesto se snaží s dětmi udržovat kontakt prostřednictvím webových stránek, kde vkládají různé náměty, činnosti a hry, kterými se děti mohou doma zabavit. Nejmenší děti měly dokonce možnost se s paní vychovatelkou vidět online při opakování toho, co se naučily s paní učitelkou v online hodinách. Děti paní vychovatelce četly, skládaly slova ze slabik, v matematice rozkládaly čísla a počítaly. Také se něco dozvěděly v prvouce a nechybělo ani čtení na pokračování o velrybě Gerdě. Své získané znalosti si pak vyzkoušely v různých diktátech. Všichni to zvládli na 1*.

 

DUHA NAD KROMĚŘÍŽSKEM (15.10.)

Duha nad Kroměříží je název projektu sociálních služeb a jiných organizací města Kroměříže. Má za úkol, potěšit klienty z domova sociálních služeb. Tito se ocitli v izolaci a nemohou být s rodinou a přáteli. O tomto projektu jsme si povídali s dětmi v naší družince. Rozhodli jsme se, že také nakreslíme obrázky, aby potěšily babičky a dědečky v domovech důchodců. Věříme, že se to zcela určitě povedlo, neboť z obrázků vyzařovala krásná podzimní příroda. Dětem nechybělo nadšení a radost, s kterou obrázky namalovaly.

https://padlet.com/alzheimeruv_uzel/duha_nad_kromerizskem 

 

CO NÁM DALA ZAHRÁDKA (13.10.)

Odpoledne plné zábavy a chutí jsme připravily pro děti ve ŠD 13. října. Mělo název : Co nám dala zahrádka! Nejdříve děti nosily své výpěstky z domova a udělaly si z nich pěknou výstavku. Všichni jsme si povídali, jaké dobroty z nich doma vaříme a co máme nejraději. Také se soutěžilo v omalovávání, doplňování zábavných listů a ochutnávce, která se dětem nejvíce líbila. I když celé odpoledne propršelo, tak u nás v odděleních bylo velmi veselo. Za odměnu dostal každý diplom za úspěšného znalce ovoce. Nechyběla ani sladká tečka v podání jablečného štrúdlu.

 

BABÍ LÉTO V ŠD (15.9.)

Nový školní rok začal i u nás v družince. Přivítali jsme prvňáčky a po dlouhé době také všechny ostatní děti. Aby se děti více sbližovaly, připravujeme pro ně různé zábavné akce. První se jmenovala BABÍ LÉTO V ŠD a uskutečnila se 15. září. Při ní jsme si ještě naposledy v tomto roce připomněli léto. Děti si přinesly nafukovací kruhy, rukávky, potápěčské brýle, sluneční brýle a kloboučky. Sešli jsme se v areálu, kde jsme se rozdělili do skupin a plnili různé letní úkoly. Např. lovení mušlí, chůze po horkém plážovém písku na chůdách i imaginární plavbu v moři s kruhem. Celé odpoledne hřálo sluníčko a děti si soutěže krásně užily. Upomínkou všem byla medaile a duhové lízátko.