Archiv: 2022/2023 | 2021/2022 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

 

LOUČENÍ S DRUŽINKOU (29. 6. 2017)

I přesto, že nám ze začátku počasí moc nepřálo, jsme se nakonec s družinkou moc hezky rozloučili. Nejprve jsme si zazpívali oblíbené písně a jakmile se počasí umoudřilo, vydali jsme se na 2.stupeň ZŠ. Hrály se zde pohybové hry, honičky a nechybělo ani městečko Palermo. Vše jsme krásně zakončili táborákem, kdy si děti vychutnaly výborné a křupavé špekáčky. Tato pěkná a vydařená akce byla financována Spolkem rodičů a přátel ZŠ Zdounky. Tímto jim děkujeme! A nakonec bychom chtěli všem dětem i rodičům popřát krásné a především sluníčkové prázdniny.

 

TÝDEN PLNÝ REKORDŮ (12. až 16. 6.)

Tento týden se v družince ozývalo samé počítání, ale matematiku jsme neměli! Každý se chtěl stát rekordmanem v jiném sportovním odvětví. Svištěla švihadla, obruče, slalom, hod granátem, hod na cíl, driblování, nožičky, ping pong, chůze na chůdách. Prostě areál ŠD byl jeden velký stadion. Byl to opravdu moc krásný týden.Sportovci na závěr získali diplomy a rekordmani si domu odnášeli i medaili. Sportu zdar!

 

DOPRAVÁČEK  (17. a 18. 5. 2017)

Jakmile se venku oteplí, vytahujeme v naší družince koloběžky a kola. Trénujeme hlavně jízdu zručnosti, postavíme si různé překážky a ty zdoláváme. Připravujeme se totiž na družinového „DOPRAVÁČKA“. Tato soutěž se uskutečnila 17. a 18. května v našem areálu. Děti soutěžily nejen v jízdě zručnosti, ale musely poznávat i dopravní značky. Všichni soutěžili s nadšením a tak se nám odpoledne vydařilo.

 

REJ ČARODĚJNIC (28. 4. 2017)

V pátek odpoledne se naše škola proměnila v sídlo čarodějnic , které se k nám sletěly z celého světa. Nechyběli ani čarodějové a jiná nadpřirozená stvoření. Navštívili nás kamarádi z DH Kyjov, kteří si připravili čarodějnické vystoupení a společně jsme si všichni zatancovali. Ochutnali jsme kouzelné lektvary, létali na koštěti a také jsme poznávali koření a byliny, které jsme mohli později využít při kouzlení. V plánu bylo opékání špekáčků, které nevyšlo kvůli deštivému počasí. To nás ale neodradilo a každá čarodějnice se na závěr celé akce posilnila výborným párkem. Skvěle jsme se všichni bavili a již teď se těšíme na příští rok, kdy opět oslavíme tento oblíbený den. 

 

SPANÍ VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ (24. – 25. 3. 2017)

Konečně nastal dlouho očekávaný den, na který se děti ve školní družině opravdu těšily. V pátek 24. 3. se už před 18. hodinou sešly děti s karimatkami, spacáky, polštářky a vydatnými večeřemi. Nejprve se řádně posilnily, a to hned dvakrát. Maminka Natky přinesla dětem čerstvě upečenou a voňavou domácí pizzu o 6 kusech, po které se jen zaprášilo. Zatímco se děti řádně navečeřely, paní vychovatelky je seznámily s pravidly a průběhem celé akce.

Plní energie jsme se odebrali do tělocvičny. Taneček s balonky, kdy 20 dětí tančilo ve dvojících, byl doslova strhující a poslední dvojice vytleskávali jmenovitě úplně všichni.

Na zklidnění následovala hra kompot, kterou vystřídaly hry se židličkami, míčem, hledáním předmětů, vybíjená, až po téměř akrobatické výkony na nářadích v tělocvičně. To už byla doba, kdy všechny děti ulehají doma do svých pelíšků.

Ve 22 hodin se začala pomalinku v celé škole zhasínat světla, která vystřídaly svíčky. Děti si sedly do hloučku v tělocvičně a vyprávěly si příběhy s paní vychovatelkou. Bílou paní z Cimburka vyrušila návštěva paní ředitelky, která jako první prošla stezkou odvahy. Jako důkaz po sobě zanechala stopu v podobě podpisu za dveřmi kotelny. Všechny děti prošly stezkou znamenitě, i když v některých byla malá dušička.

Po stezce odvahy se nikomu ještě nechtělo spát, a tak následovala pyžamová noční párty. Paní vychovatelky moderovaly nejnovější světové trendy dívčího a chlapeckého nočního prádla. Na závěr konstatovaly, že pro rok 2017 převládá proužek, a to ve všech barvách.

To už byla skoro půlnoc, a tak na řadu přišla honem hygiena a šup do spacáků. „Ještě pohádku na dobrou noc,“ prosily děti, a tedy dobrá – o pejskovi a kočičce, jak pekli dort. A teď už opravdu dobrou noc.

Ráno se děti probudily v 6.30. To, že jsou stále ve škole, pro ně bylo neobvyklé, a do tříd se jim nechtělo, za to společná snídaně v družině u vánočky a čajíku jim náramně chutnala. Poté je čekalo už jen balení, pamětní list na památku, pár sladkostí jako odměna za výkony a hurá domů.

V pondělí si děti povídaly, jak celou sobotu doma prospaly a chtěly by spaní v družině zase zopakovat, což nás pochopitelně velmi těší, a děkujeme všem, kdo nás v této akci podpořili.

 

ODPOLEDNE S KUBÍKEM (17. 3. 2017)

Dne 17. 3. 2017 odpoledne přijel za dětmi do školní družiny a za velkého potlesku všech dětí Kubík s Ondrou. S krásným a barevně pomalovaným autem docestovali za dětmi až z Valašského Meziříčí, odkud firma OVOCENTRUM dodává i nám OVOCE DO ŠKOL.

Ano, právě ten Kubík, kterého znají děti z ovocných šťáv a džusů. Pochopitelně ve svém krásném slušivém medvědím oblečku. Přivezl dětem spoustu legrace a zábavy. Společně si zazpívali písničky o ovoci a zelenině, zatančili si a povídali  o vitamínech v ovoci a zelenině a jejich důležitosti pro  zdraví.

Zasoutěžili v matematice, angličtině. Kuba a jeho kamarád Ondra měli pro děti připravené za správné odpovědi odměny. Ovocné krabičky, magnetky, nálepky, ochutnávku jablíček a sušených křížal.

Odpoledne nám rychle uteklo a Kuba s Ondrou už spěchali za dětmi do jiného města, jiné školní družiny. A tak jsme se všichni stačili s nimi rozloučit, vyfotil a zamávat... Ahoj za se příště!

 

AIRSOFT (9.3.2017)

Během školního roku navštěvují naši školu a družinu studenti pedagogické školy, kteří u nás vykonávají svou praxi. Jedním z praktikantu byl i Ondra Trněný, který se se svými kamarády věnuje airsoftu. Byl tak hodný a připravil si pro nás ukázku jeho výstroje a zbrani, které jsou k tomuto sportu potřeba. Jeho přednáška zaujala nejen chlapce, ale i dívky. Všechny děti si Ondru coby pana vychovatele oblíbily a o to víc nás potěšilo, když jsme se zanedlouho dozvěděli o tom, že Ondra dostal oceněni za záchranu lidského života. Spolu se dvěma kamarády asistoval u dopravní nehody a my jsme na něj náležitě pyšni.

 

POHÁDKOVÁ SAZKA (8.3.2017)

Tento den se nám skutečně vydařilo a sluníčko nám přálo pro pohádkové odpoledne.  Na děti čekaly v areálu školní družiny netradiční pohádkové úkoly. Pro děti byla připravena akce "Pohádková sazka". Na pěti stanovištích byly připravené barevné obrázky s pohádkovými bytostmi a školáci měly za úkol je správně pojmenovat a zařadit do pohádky. Za správné odpovědi získaly pohádkové body, které byly ke konci soutěže proměněny za sladkosti J.

 

VALENTÝNSKÉ SRDÍČKO (9.2.)

Čtrnáctého února je svátek zamilovaných. Jelikož na tento den připadají jarní prázdniny, tak jsme si ho v družince udělali o trošičku dříve. Devátého února se všechny děti oblékly do růžových a červených triček. Při vstupu jim byla namalována na tvář srdíčka a na krk pověšena srdíčka v různých barvách, podle nichž se děti rozdělily do skupinek a plnily v nich různé soutěže. Největší úspěch měla hra Romeo a Julie. Se zaujetím všichni poslouchali legendu o svatém Valentýnovi. Vše bylo prokládáno tance, který si děti i paní vychovatelky opravdu užívaly. S krásnou valentýnkou a čokoládovým srdíčkem jsme odcházeli domů.

 

ZDOUNECKÁ ROLNIČKA (26.1.)

V lednu si děti samostatně připravily písničky a básničky do soutěže Zdounecká rolnička. Porota složená z dětí a vychovatelek neměla vůbec lehké hodnocení. Zazněly skladby lidové, moderní, až po nádhernou Hallelujah. Náležitě byla odměněna velkým potleskem. Všichni si zasloužili pochvalu a ocenění.

 

VÁNOČNÍ BESÍDKY (8.12. a 15.12.)

V době adventní jsme se začali připravovat na Vánoce. Psali jsme dopis Ježíškovi, vymalovávali adventní kalendáře a zdobili školní družinu. Vyvrcholením byly vánoční besídky s bohatým programem. Nechyběly v něm koledy, básničky, tanečky, kouzla, zvyky a tradice, pohádka i Živý betlém. Odměnou všem vystupujícím byl bouřlivý potlesk.

 

50x O PŘÍRODĚ (9.11.)

Areál ŠD se proměnil v botanickou zahradu a v ZOO. Čekala nás soutěž, na kterou jsme se všichni moc těšili. Děti byly rozděleny do smíšených družstev a vyrazily na start. Určovaly názvy rostlin, stromů a plodů. Poznávaly zvířata, ptáky, ryby a hmyz. Někteří se dosti zapotili, ale nakonec všichni byli odměněni sladkou dobrůtkou.

 

DRAKIÁDA

Začátkem listopadu jsme si připravili papírové draky a v krásném listopadovém odpoledni vyšli nad Zdounky ke kapličce. V naší Drakiádě jsme soutěžili o draka, který vyletí nejvýše a nejdéle se udrží na obloze. Vězte, že to nebylo vůbec jednoduché. Někteří draci nás pěkně pozlobili a nechali se dlouho přemlouvat. Ale zážitek to byl opravdu krásný, proto jsme si jej na druhý den zopakovali!

 

OVOCNÝ TÝDEN (17.-21.10.)

Každý den po celý týden nám byl servírován jiný ovocný čaj. Neustále jsme kolem sebe měli ovoce, které jsme ochutnávali buď čerstvé nebo sušené. Domácí či exotické. Vyráběli jsme saláty a besedovali o vitamínech, které na nás v určitém ovoci čekají. Moc jsme si pochutnali.

 

BAREVNÉ ČAROVÁNÍ  (26.-30.9)

Sbíráme a lisujeme listy, z nichž později vyrábíme různé skřítky a domečky. Dlabeme dýně nebo z nich tvoříme různá zvířátka a postavičky. Z šípků navlékáme korálky, z kaštanů vyrábíme zvířátka. Aranžujeme květiny, modelujeme a vyšíváme ovoce a zeleninu. Malujeme obrázky. Čarujeme s krásnými barvami přírody. To vše, abychom se zapojily a zúčastnili výstavy Svazu zahrádkářů.

 

VZPOMÍNKY NA PRÁZDNINY (8.9.)

Sluníčko, koupaliště, moře, tábor, prázdniny u babičky a dědečka. Či velká loď a dovolená s rodiči – to vše jste mohli spatřit nakreslené barevnými křídami na asfaltové cestě u jídelny. Děti vzpomínaly na prázdniny, co krásného prožily a s kým se setkaly. Kresby byly opravdu velmi podařené. Zapojili se úplně všichni. Za což byly i všichni odměněni sladkou odměnou a diplomem.

 

DALŠÍ AKTIVITY ŠKOLNÍ DRUŽINY

Pokud nám počasí dovolí, využíváme ve školní družině ke hře venkovní prostředí,  kde si děti mají možnost vyhrát na pískovišti, průlezkách, houpačkách, skluzavce. K dispozici mají rovněž koloběžky, chůdy, švihadla, líný tenis, kruhy a míče.

Nasloucháme dětem v jejich přáních a potřebách. Besedujeme o dopravní výchově, bezpečné cestě do školy, svátcích, tradicích a pranostikách.

Všechny dosavadní akce hodnotíme jako vydařené a prospěšné. Rovněž pořizujeme z akcí fotodokumentaci.