Archiv: 2022/2023 | 2021/2022 | 2020/2021 | 2019/2020 | 2018/2019 | 2017/2018 | 2016/2017

ŠKOLNÍ ROK 2022/2023

 

KRÁSNÉ PRÁZDNINY!

 

DRUŽINKOVÝ PIKNIK (27.6.)

Letošní školní rok jsme v družince všichni společně zakončili piknikem na zahradě v našem krásném areálu.  Děti se nadšeně zapojily a přinesly spoustu lahůdek, které ke správnému pikniku patří. V malých skupinkách se utábořily na dekách a ze sladkých i slaných dobrot si udělaly hostinu podle svých představ a dávaly si ochutnat navzájem. I sluníčko nám přálo a díky kouzelnému počasí jsme si všichni užili příjemné letní odpoledne. Bylo to ale současně v družině poslední společné odpoledne s paní vychovatelkou Alenou Hurajtovou, která  po 37 letech práce s dětmi odchází na zasloužený odpočinek. Alenko, moc děkujeme a přejeme pevné zdraví, klidné a spokojené dny!!!

                                                                                                            Vychovatelky a děti ŠD

 

DEN OTCŮ (18.6.)

Všem našim tatínkům a dědečkům přejeme hodně štěstí a zdraví. V obecním rozhlase jsme si pro ně připravili básničky a písničky, které jim ze srdce posíláme.

 

VESELÉ SPORTOVÁNÍ (15.6.)

V naší družince pravidelně sportujeme, proto jsme pro žáky připravili celodružinkovou akci Veselé sportování. Ve čtvrtek 15. června se na nás sluníčko usmívalo a všichni se už těšili na připravené aktivity. Děti nám předvedly a ukázaly, že jsou opravdu šikovné a dovedou: skákat v pytli, přenášet vodu na lopatce, házet míčkem na cíl, foukat bublinky, netradičně přeskakovat švihadlo. Na konec si děti dokonce zahrály kroket. Všem dětem se moc dařilo a za odměnu dostal každý medaili se sladkou odměnou. Už se moc těšíme na další společnou akci.

                                                                                             Michaela Skácelová

 

VČELKA MELIFERKA (6.6.)

Děti ze všech oddělení se zapojily do literární soutěže VČELKA MELIFERKA 2023 a skládaly ,,včelí básničky", za které byly sladce odměněny.

 

DEN MATEK (14.5.)

Z celého srdce všem našim maminkám a babičkám děkujeme a blahopřejeme. V obecním rozhlase zazněly básničky našich dětí jako malá kytička díků. Věříme, že děti potěšily své drahé také vlastnoručně vyrobenými přáníčky a dárečky.

 

ŠIKULKY A ŠIKULKOVÉ (11.5.)

Ve čtvrtek 11. května nám přálo počasí a mohli jsme v areálu družiny prožít další společné celodružinkové soutěžní odpoledne, kdy malé „šikulky a šikulkové“ ukázali, jak si umí poradit s všestranně zaměřenými úkoly. Děti zdatně zdolaly úkoly zaměřené na pohyb a obratnost při trefování kuželů míčem nebo jízdě na skluzavce, kdy držely v ruce lžíci s míčkem, při nasazování šroubků na závit nebo uvazování barevných mašliček. Smysly si děti pocvičily u úkolů, kdy se zavázanýma očima stavěly věž z kostek nebo po hmatu a čichu poznávaly různé předměty. Ještě před zahájením soutěžního odpoledne děti namalovaly krásné velké obrázky, které máme vystavené v altánku. Za velkou snahu čekala na děti sladká odměna.  

                                                                                                       Bc. Jana Stančíková

KOUZELNÍK V DRUŽINCE (20.4.)

Na čtvrtek odpoledne jsme se všichni moc těšili, neboť nás navštívil "kouzelník". Sešli jsme se v tělocvičně a byli jsme zvědaví, jaká kouzla nás překvapí. Pan kouzelník byl opravdu moc šikovný. Některá jeho kouzla jsme vůbec
neprokoukli. A co se nám nejvíc líbilo? Že se děti přímo účastnily jeho vystoupení a jako překvapení se tam objevil holoubek a králíček, kterého si děti na závěr mohly pohladit.
                                                                                   
                                                                                                       Alena Hurajtová

ŠKOLÁČEK  "DOPRAVÁČEK" (13.4.)

Tak se jmenovala další celodružinová akce pro naše děti ve školní družince. Začátkem dubna jsme s dětmi hravou formou opakovali dopravní značky, pravidla pro chodce a cyklisty a také základy poskytování první pomoci. Soutěž se uskutečnila 13. dubna v družince, kde byla 2 stanoviště. Na prvním se poznávaly dopravní značky a jejich význam a na druhém děti předvedly své dovednosti s poskytnutím první pomoci. Všechny děti byly opravdu moc šikovné a překvapily svými znalostmi. To ale není vše! Ještě děti čeká oblíbená jízda zručnosti s překážkami, ale ta se uskuteční za příznivějšího počasí. Věříme, že takovými soutěžemi přispějeme k bezpečnosti dětí v silničním provozu.

                                                                                                        Alena Hurajtová

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ (4.4.)

Děkujeme všem malým i velkým za přízeň, kterou naší družince svou návštěvou prokázali.

 

JARO ŤUKÁ NA DVEŘE  (30.3.)

I my v družince jsme se už těšili na první jarní dny, sluníčko a probouzející se přírodu. Kousek jarní pohody jsme chtěli přenést i na seniory v DCHB ve Zdounkách, a tak jsme si pro ně připravili jarní předvelikonoční pozdravy a malé dárečky pro radost.  Paní vychovatelky se všemi dětmi nacvičily pásmo jarních písniček s kytarou a děti se naučily pěkné říkanky, ke kterým si namalovaly a vybarvily obrázky.  Ve všech třídách družinky jsme vyráběli jako dárečky velikonoční zápichy, které děti seniorům předaly. Návštěva v DCHB v nás zanechala pěkný pocit, že umíme myslet na druhé a udělat jim radost a že se nám podařilo přinést s sebou kousek jarní pohody. Snaha dětí byla oceněná nejen potleskem a pochvalami, ale i sladkou odměnou.

                                                                                                         Bc. Jana Stančíková

 

FILMOVÉ PŘEDSTAVENÍ (16.3.)

Ve čtvrtek 16. března jsme se zúčastnili filmového představení v KD Zdounky. Pohádku jsme si velmi užili a těšíme se na další.

 

SRDÍČKOVÝ DEN (23.2.)

V tento den jsme se s dětmi zaměřili na vzájemné vztahy, dobré skutky, přátelství a hlavně lásku. Připomněli jsme si, čeho je třeba si vážit, jak je důležité se umět domluvit, chovat se k sobě hezky a tolerovat jeden druhého. V rámci této akce „SRDÍČKOVÝ DEN‘‘ jsme se rozhodli namalovat kamínky a nazdobit srdíčka. S velkým nadšením jsme se vydali na dlouhou procházku po Zdounkách a obdarovávali kolemjdoucí našimi výtvory. Kamínky jsme ukládali do různých zákoutí a byli plni očekávání, kdy a kdo je najde. Věříme, že jsme všem osobně nebo anonymně udělali radost. Na památku děti dostaly upomínkový list a lízátko ve tvaru srdíčka.

                                                                                                         Michaela Skácelová

 

POHÁDKOVÁ STEZKA (27.1.) 

V lednu jsme pro děti v družince připravili další akci pod názvem "Pohádková stezka". Venku je zima, sněží nebo prší a tak jsme soutěžili ve škole a v tělocvičně. Děti z 1., 2., a 3. oddělení se rozdělily do 3 členných družstev, dostaly kartičky a vydaly se hledat 10 stanovišť, na kterých plnily různé pohádkové úkoly. Poznávaly pohádky podle obrázků, hledaly dvojice pohádkových postav, skládaly rozstříhaný obrázek nebo měly najít rozdíly. V tělocvičně ukázaly svou šikovnost při ručkování na žebřinách, nebo prolézání švédskou bednou a přecházení laviček. Po celou dobu provázely děti na stanovištích pohádkové postavy do kterých se převlékli naši čtvrťáci. Všechny děti byly moc šikovné, soutěžily se zápalem a splnily úkoly na jedničku. Při vyhodnocení jsme se  všichni shodli, že to bylo pěkné pohádkové odpoledne.

                                                                                                       Alena Hurajtová

 

PEXESIÁDA (18.1.)

Děti si v družince nejen rády hrají nebo tvoří, ale i s oblibou soutěží v různých deskových hrách. Proto jsme pro ně ve středu 18. ledna připravily „PEXESIÁDU“. Hrála se pexesa všeho druhu – zvířátka, příroda, vlajky, pohádky, dopravní značky, města a spousta dalších. Soutěž probíhala vždy u několika stolečků současně a všichni si navzájem fandili. Děti si tak potrénovaly nejen postřeh, paměť a hbitost, ale i ukázaly, jak umí povzbuzovat. Dokonce i paní vychovatelky se s nadšením zapojily do hry. A protože jsme se všichni opravdu snažili a bojovali, jak nejlépe umíme, čekala na nás na závěr sladká odměna a diplom.

                                                                                                    Vaše paní vychovatelky

 

KOUZELNÝ ČAS VÁNOC (20.12.) 

V družince jsme dočetli poslední příběh Andělé na vánoční pouti, zavěsili posledního andílka, vyzdobili andělský strom, nasypali ptáčkům do krmítka a už k nám mohl přijít konečně Ježíšek. Na tento okamžik jsme se velmi těšili a byli jsme plni očekávání. Ježíšek nám přinesl spoustu krásných dárků, které se nám moc líbily. Jako poděkování jsme mu zazpívali koledy a naši šikovní hudebníci zahráli na flétny, klávesy a housle. Poté si děti rozbalily dárky a bylo vidět, že jsou nadšené. Celé odpoledne bylo velmi kouzelné, nechyběla ani výborná vánočka, na které si všichni moc pochutnali. Na závěr jsme rozkrojili červené jablíčko, které nám ukázalo krásnou hvězdičku. Věříme, že příští rok bude pro nás opět šťastným a společně prožijeme krásné chvíle.

Ze srdce vám všem přeji láskyplné Vánoce, plné pohody a radosti z vašich dětí.

                                                            Michaela Skácelová

 

 

DOBRÝ SKUTEK NA VÁNOCE (15.12.)

Vánoce jsou časem, kdy si více než kdy jindy uvědomujeme, že bychom neměli zapomínat na dobré skutky.
Je to také období plné lásky a ochoty pomáhat druhým. K tomu také vedeme naše děti v družince. Na toto téma jsme si s dětmi vyprávěli a rozhodli jsme se, že opět potěšíme naše seniorky v domě s chráněnými byty. Pro každou jsme vyrobili vánoční přáníčko a ušili voňavý levandulový pytlíček. Věříme, že naše dárečky zahřejí u srdce a vykouzlí úsměv na tváři.
                                                                                                   
                                                                                                    Alena Hurajtová

ADVENT V ŠD

Adventní čas jsme letos s dětmi v družince věnovali nejen výrobě adventního kalendáře, papírových čertů a Mikulášů, vánočních dárečků a přáníček, ale i zdobení perníčků. Letos navíc čekalo na děti i nás vychovatelky krásné překvapení -  navštívil nás i Mikuláš s andělem a čerty a přinesl dětem mikulášskou nadílku. Toto kouzelné překvapení i s úžasnými kostýmy si celé samy připravily holčičky ze třetí třídy a pro nás všechny to byl krásný zážitek. Díky všem těmto aktivitám jsme prožívali kouzelný adventní čas, který přispěl k radostné předvánoční náladě dětí a těšení na Ježíška.

                                                                                                   Bc. Jana Stančíková

 

DRAKIÁDA (15.11.)

Na úterý 15. listopadu jsme pro děti připravili další celodružinkové soutěžní odpoledne, tentokrát ve znamení dráčků – DRAKIÁDU. Každá třída si vyrobila a ozdobila svého velkého „třídního“ draka a na zahájení ho předvedla ostatním. Následovaly zábavné soutěžní úkoly u několika stanovišť. Děti skládaly obrázek z rozstříhaného tříhlavého draka, zdolávaly překážky v lanovém centru cestou do „dračího doupěte“ pro dračí vejce, hledaly rozdíly na obrázcích dráčků nebo se snažily trefit draka papírovými koulemi. Užili jsme si společně pěkné veselé odpoledne a na závěr čekala na děti zasloužená sladká odměna.

                                                                                                   Bc.  Jana Stančíková

 

DEN LASKAVOSTI (10.11.)

Co je to laskavost? S dětmi si povídáme o tom, že jsou to nejen kouzelná slovíčka, ale i naslouchání tomu, co ostatní říkají, snaha potěšit druhé, dělat si radost navzájem. A tak se celá naše družinka ve čtvrtek 10. listopadu, stejně jako loni, vypravila k obyvatelkám DCHB ve Zdounkách. Společně jsme připravili nejen malé dárečky, ale i podzimní pásmo básniček, písniček a tanečků, kterými jsme chtěli potěšit. Z jejich reakce bylo zřejmé, že se nám to povedlo. Společně jsme strávili pěkné chvilky. Zůstává v nás hezký pocit, že udělat něco pro druhé současně přináší radost i nám samotným. Sladkou tečkou za dnešním odpolednem byl košík sladkostí pro děti od vděčných obyvatelek.

                                                                                                          Vychovatelky ŠD

                                            

HRÁTKY S PŘÍRODNINAMI (13.10.)

Ve čtvrtek 13. října se školní družinka oblékla do podzimních barev, jelikož se u nás konala celodružinková akce ,, HRÁTKY S PŘÍRODNINAMI“. Děti plnily úkoly na mnoha stanovištích, mohly si vyzkoušet: střelbu šiškou do brány, hádání přírodnin pomocí hmatu, navlékání šípků a listů, tvoření obrázků z kaštanů, žaludů a hlemýždích ulit. Naše šikovné děti také kreativně vyzdobily altánek.  Na závěr zdařilého odpoledne jsme pomocí květin, dýní a listů vytvořili krásná díla, která nám nyní zdobí družinku.            

                                                                                                             Michaela Skácelová

LETNÍ SEDMIKRÁSKA (22.9.)

Nový školní rok je již v plném proudu a tak jsme v družince pro děti připravili 1.celodružinovou akci pod názvem LETNÍ SEDMIKRÁSKA. Bylo to takové malé loučení s létem, protože při plnění disciplín nechyběly plavací rukávky či plavací kola. V družinovém areálu bylo připraveno 7 stanovišť, kde si děti ověřily svoji obratnost a znalosti o přírodě. Jedním ze zábavných úkolů bylo driblování s míčem a kruhem kolem pasu nebo sjíždění skluzavky s plavacími rukávky a pohárkem vody. Na jiných stanovištích poznávaly zvířata podle siluety, různé květiny a také ovoce. Při plnění úkolů byla spousta legrace a dětem i nám se odpoledne velmi líbilo.

                                                                                                           Alena Hurajtová