Školní stravování

Životní styl se mění a mění se tedy i školní stravování. V dnešní době se doporučuje vařit jídla málo kořeněná, odlehčená, obsahující nízký obsah tuků a cukrů.

V naší školní jídelně vaříme nejen z klasických druhů potravin, ale snažíme se zařazovat i nové „moderní“ potraviny a také především sezónní ovoce a zeleninu. I když třeba někomu některá jídla nechutnají, nebo na ně nejsou „zvyklí“, výživová doporučení školním jídelnám jasně stanovují, co musí být v jídelníčcích zařazeno.


V rámci školního stravování je potřeba naplňovat tvz. spotřební koš.

Spotřební koš je sledování vybraných druhů potravin v pokrmech během jednoho měsíce (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, luštěniny, cukry, tuky, zelenina, ovoce, brambory). Dodržování spotřebního koše je kontrolováno krajskou hygienickou stanicí a školní inspekcí.
Do jídelníčku zařazujeme mnoho nových pokrmů, které jsou nadále doplňovány českou kuchyní. Při sestavování jídelníčku musíme dbát na pestrost stravy a finanční limit uvařených porcí.

Měsíčně musí být v jídelníčku:

Polévky:

  • 12x zeleninová polévka
  • 3x luštěninová
  • 1x drožďová

Dle hygienických doporučení je třeba polévky doplňovat jáhlami, pohankou, vločkami.

Hlavní jídla:

  • 2x do měsíce luštěniny (doporučení bez masa, vejce doplněné pouze salátem z kysaného zelí).
  • 2x ryby
  • 2x sladký pokrm
  • 4x drůbeží maso    
  • 4x vepřové maso
  • 5x hovězí maso, králík
  • 4x bezmasý zeleninový pokrm
  • 8x čerstvá zelenina (saláty)

Přílohy:

  • 5x brambory
  • 2x bramborová kaše
  • 3x těstoviny
  • 4x rýže
  • 2x houskový knedlík
  • 1x bramborový knedlík
  • 2x luštěniny

Jednou za týden musí být polévka a hlavní jídlo bezmasé.

 

 

Pitný režim:

Žákům nabízíme vodu, čaje bylinné a ovocné, mošty, ovocné šťávy, mléko a ochucená mléka.