Školní stravování
Životní styl se mění a mění se tedy i školní stravování. V dnešní době se doporučuje vařit jídla málo kořeněná, odlehčená, obsahující nízký obsah tuků a cukrů.
V naší školní jídelně vaříme nejen z klasických druhů potravin, ale snažíme se zařazovat i nové „moderní“ potraviny a také především sezónní ovoce a zeleninu. I když třeba někomu některá jídla nechutnají, nebo na ně nejsou „zvyklí“, výživová doporučení školním jídelnám jasně stanovují, co musí být v jídelníčcích zařazeno.
V rámci školního stravování je potřeba naplňovat tvz. spotřební koš.
Spotřební koš je sledování vybraných druhů potravin v pokrmech během jednoho měsíce (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, luštěniny, cukry, tuky, zelenina, ovoce, brambory). Dodržování spotřebního koše je kontrolováno krajskou hygienickou stanicí a školní inspekcí.
Do jídelníčku zařazujeme mnoho nových pokrmů, které jsou nadále doplňovány českou kuchyní. Při sestavování jídelníčku musíme dbát na pestrost stravy a finanční limit uvařených porcí.
Měsíčně musí být v jídelníčku:
Polévky:
- 12x zeleninová polévka
- 3x luštěninová
- 1x drožďová
Dle hygienických doporučení je třeba polévky doplňovat jáhlami, pohankou, vločkami.
Hlavní jídla:
- 2x do měsíce luštěniny (doporučení bez masa, vejce doplněné pouze salátem z kysaného zelí).
- 2x ryby
- 2x sladký pokrm
- 4x drůbeží maso
- 4x vepřové maso
- 5x hovězí maso, králík
- 4x bezmasý zeleninový pokrm
- 8x čerstvá zelenina (saláty)
Přílohy:
- 5x brambory
- 2x bramborová kaše
- 3x těstoviny
- 4x rýže
- 2x houskový knedlík
- 1x bramborový knedlík
- 2x luštěniny
Jednou za týden musí být polévka a hlavní jídlo bezmasé.
Pitný režim:
Žákům nabízíme vodu, čaje bylinné a ovocné, mošty, ovocné šťávy, mléko a ochucená mléka.